Ukrainas kara 442. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:21]

© Scanpix/ZUMA Press

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 11. maijā. Ukraina jau veselu gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:21 ASV vēstnieks Dienvidāfrikā Rubens Brigeti sacīja, ka decembrī Dienvidāfrika nodeva Krievijai ieročus un munīciju karam ar Ukrainu. Dienvidāfrikas prezidents reaģēja uz šīm apsūdzībām.

Dienvidāfrikas prezidenta pārstāvis Vincents Magvenia sacīja, ka varas iestādes "ar bažām ņēma vērā" vēstnieka izteikumus. Brigeti apsūdzības, pēc runātāja domām, "grauj sadarbības un partnerības garu" starp valstīm.

Magnegna arī sacīja, ka ir vienošanās ar ASV, ka neatkarīga komisija izmeklēs incidentu ar Krievijas kuģi.

21:40 Ukrainas aizsardzības spēki atvairīja daudzus Krievijas iebrucēju uzbrukumus Doņeckas apgabala Marinkas apgabalā. Tā teikts Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštāba operatīvajā informācijā sociālajā tīklā Facebook.

"Ienaidnieks turpina koncentrēt savus galvenos spēkus Limanskas, Bahmutskas, Avdejevskas un Marinkas virzienos. Dienas laikā ienaidnieks veica vairāk nekā 30 uzbrukumus šiem frontes sektoriem," teikts ziņojumā.

Vissīvākās cīņas turpinās par Bahmutas un Marinkas pilsētām.

21:04 Krievijas iebrucēji uzbruka Doņeckas apgabala Toreckas pilsētai, kā rezultātā tika ievainoti 9 Ukrainas pilsoņi.

Par to paziņoja Doņeckas OVA vadītājs Pāvels Kiriļenko. "Krievi izmantoja Tornado - tie trāpīja dzīvojamajam sektoram, daļēji nopostīja trīs mājas un ievainoja vietējos iedzīvotājus. Visiem ievainotajiem tika sniegta nepieciešamā medicīniskā palīdzība, viens no viņiem joprojām ir smagā stāvoklī. Uz vietas strādā glābēji un policija," viņš teica.

"Ikvienam, kurš joprojām atrodas Doņeckas apgabalā un jo īpaši frontes līnijā, pilnībā jāapzinās visi riski. Neapdraudiet sevi! Evakuējieties!", mudināja Kiriļenko.

20:02 Šajā diennaktī Ukrainas aizsardzības spēki iznīcināja 7 Krievijas iebrucēju bezpilota lidaparātus un trāpīja 8 ienaidnieka komandpunktos.

Par to 11.maija vakara ziņojumā ziņo Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs. Tāpat tiek atzīmēts, ka Ukrainas aviācija veica 13 triecienus ienaidnieka personāla un militārā aprīkojuma koncentrācijas zonām.

19:26 Bahmutā un tās apkārtnē flangos līdzās Krievijas algotņu grupējuma "Vagner" kaujiniekiem izvietotās Krievijas bruņoto spēku vienības atkāpjas, platformā "Telegram" pavēstīja "Vagner" dibinātājs Jevgēņijs Prigožins.

"Situācija flangos veidojas pēc vissliktākā iespējamā scenārija," kārtējā audiovēstījumā sacīja Prigožins.

"Tās teritorijas, kas ar mūsu kauju biedru asinīm un dzīvībām tika ieņemtas daudzu mēnešu garumā, katru dienu veicot desmitus un simtus metru, šodien praktiski bez kaujām pamet tie, kam būtu jānotur mūsu fronte," viņš norādīja.

Pašā Bahmutā, kur darbojas "Vagner" vienības, Krievijas spēki virzās uz rietumu nomaļu pusi, un līdz tām "atlikuši 625 metri", sacīja grupējuma līderis.

Iepriekš Prigožins brīdināja - ja ap Bahmutu kritīs flangi, "Vagner" vienībām draud aplenkums.

18:45. ASV ģenerālprokurors Meriks Gārlands trešdien paziņoja, ka Valsts departamentam izmantošanai Ukrainā tiek nodota pirmā konfiscēto Krievijas aktīvu daļa. Pērn jūnijā ASV bankā tika konfiscēti vairāki miljoni dolāru, kas atradās ASV sankcijām pakļautā Krievijas oligarha Konstantīna Malofejeva kontā.

"Šā gada 3.februārī tiekoties ar Ukrainas ģenerālprokuroru Andriju Kostinu, es paziņoju, ka atbilstoši 2023.gada Likumam par papildu asignējumiem Ukrainai esmu sankcionējis šo konfiscēto līdzekļu nodošanu izmantošanai Ukrainas labā, lai kompensētu zaudējumus, ko radījis Krievijas netaisnīgais karš," teikts Gārlanda paziņojumā.

Šie konfiscētie Krievijas aktīvi tagad nodoti Valsts departamentam un tiks izmantoti šim mērķim, norādīja ģenerālprokurors. "Šis ir pirmais, bet ne pēdējais gadījums, kad Savienotās Valstis nodod konfiscētos Krievijas līdzekļus Ukrainas atjaunošanai," piebilda Gārlands.

17:29. Lietuvas Aizsardzības ministrija apturējusi Ukrainai paredzētu termālo binokļu iepirkumu saistībā ar informāciju, ka par iepirkumā uzvarējušajām kompānijām ir sākta pirmstiesas izmeklēšana.

"Saistībā ar jaunajiem apstākļiem mēs apturam procesu. Nekādi līgumi nav parakstīti," ceturtdien Seima deputātiem paziņoja Anušausks.

Lietuvas policija marta beigās sāka pirmstiesas izmeklēšanu par kompānijām "Ados-Tech" un "Ados Pro", kas uzvarēja konkursā par binokļu iepirkumu Ukrainas vajadzībām. Televīzijas kanāla "TV3" ziņu portāls vēstīja, ka abi uzņēmumi tiek turēti aizdomās par civilu detaļu izmantošanu robežsardzei pārdotajos monokulāros. Civilās pielietojamības detaļas ir lētākas nekā militārās detaļas, kas minētas dokumentācijā. Kā liecina "TV3" rīcībā esošā informācija, kompānijas varētu būt sadarbojušās ar Baltkrievijas ražotāju "Electrooptic".

16:34. Krievija karā jau ir zaudējusi, bet Ukraina vēl nav uzvarējusi, Eiropas aizsardzības un drošības samitā pavēstīja Eiropas Savienības (ES) augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels.

"Krievija šajā karā jau ir zaudējusi, bet Ukraina vēl nav uzvarējusi. Krievija acīmredzami cieš militāru sakāvi," konstatēja Borels. Viņš kārtējo reizi aicināja sniegt Ukrainai atbalstu "tik, cik nepieciešams", un noraidīja apgalvojumus, ka militārās palīdzības sniegšana ir "kara finansēšana".

"Es nezinu, vai to sauc par liekulību vai naivumu, bet es Eiropā daudz esmu diskutējis ar draugiem un kreisajiem. Mani mulsina, kad kreisie saka: jūs finansējat karu. Nē, es jūtu līdzi Ukrainai," skaidroja ES augstākais diplomāts.

15:28. Lielbritānijas aizsardzības ministrs Bens Voless ceturtdien paziņoja, ka Apvienotā Karaliste sūta Ukrainai tāla darbības rādiusa spārnotās raķetes "Storm Shadow". Voless parlamenta apakšpalātas deputātiem pavēstīja, ka Lielbritānija nodod Ukrainai "Storm Shadow" raķetes, neatklājot to skaitu.

Pēc viņa teiktā, raķetes tagad nonāk vai atrodas pašā valstī. Premjerministrs Riši Sunaks februārī solīja, ka Lielbritānija būs pirmā valsts, kas piešķirs Ukrainai lielāka darbības rādiusa ieročus, ko tā ir lūgusi Rietumu sabiedrotajiem.

Raķetes dod Ukrainai spēju uzbrukt krietni aiz frontes līnijām, tajā skaitā Krievijas okupētajā Krimā. Raķešu darbības rādiuss ir vairāk nekā 250 kilometri. Ukraina ir solījusi neizmantot raķetes, lai uzbruktu pašai Krievijai. Voless sacīja, ka raķetes tiks izmantotas, lai padzītu Krievijas spēkus no Ukrainas suverēnās teritorijas.

14:39. ASV Valsts departaments brīdinājis Gruziju, ka varētu noteikt sankcijas, ja, atjaunojot aviācijas satiksmi starp Krieviju un Gruziju, Gruzijas lidsabiedrības sāks apkalpot Krievijas lidmašīnas, kam noteiktas sankcijas.

"Virkne rietumvalstu, arī ASV, aizliegušas Krievijas lidsabiedrību lidojumus savā gaisa telpā. Ja tiks atjaunota tieša aviācijas satiksme starp Krieviju un Gruziju, tas izraisīs mūsu bažas un sankciju noteikšana Gruzijas lidsabiedrībām, kas apkalpos [Krievijas] lidmašīnas, kas pakļautas importa un eksporta kontrolei, būs iespējama," komentārā Gruzijas izdevumam "Accent news" apliecināja Valsts departaments.

Rietumi nosoda Krievijas nežēlīgā režīma darbības un uzskata, ka "šobrīd nav laiks attiecību padziļināšanai ar Krieviju", teikts komentārā.

"Gruzijas tautai ir nepieciešams, lai Putins izved karaspēk no Gruzijas teritorijas, ko okupējusi Krievija, nevis tiešas aviācijas satiksmes atjaunošana vai vīzu režīma atcelšana," uzsvēra Valsts departaments.

13:00. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņojis, ka armijai nepieciešams vairāk laika, lai sagatavotos pretuzbrukumam krievu okupantiem. Pēdējo nedēļu laikā tiek gaidīts Ukrainas pretuzbrukums Krievijas karaspēkam. Ukraina saņem modernus Rietumu ieročus, tai skaitā tankus un citu bruņutehniku, kamēr ukraiņu karavīri tiek apmācīti Rietumos. Taču Ukrainai pretuzbrukumā visticamāk jārēķinās ar krievu sagatavotiem mīnu laukiem, prettanku grāvjiem un citiem šķēršļiem.

11:25. Krievijas Aizsardzības ministrija aprīlī varētu būt savervējusi karam Ukrainā līdz 10 000 ieslodzīto, teikts Lielbritānijas militārā izlūkdienesta jaunākajā ziņojumā.

10:21. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtdienas rītam sasnieguši 196 920 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 610 iebrucēji.

09:16. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis trešdien solījis atgūt visas teritorijas, kuras sagrābusi Krievija. "Mēs neatstāsim ienaidniekam nevienu zemes gabalu - nekur nevaldīs tirānija," paziņoja Ukrainas prezidents, uzsverot, ka Ukrainā jāatjauno brīvība un drošība. Prezidents ar šādu video vēstījumu nāca klajā pāris stundas pēc ziņām, ka Ukrainas karavīri, kas cīnās Doneckas austrumos, atspieduši krievu atpakaļ par diviem kilometriem vairākās vietās pie Bahmutas.

08:10. Ukrainas ģenerālštābs: Okupanti 3 dienu laikā no Zaporižjas apgabala frontes teritorijām uz Berdjansku deportēja 300 cilvēkus, tostarp bērnus, vēsta pravda.com.ua.

07:15. Bijušais ASV prezidents Donalds Tramps atteicās nosaukt Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu par kara noziedznieku, jo, pēc viņa teiktā, tas var sabojāt sarunas ar Krievijas Federāciju, vēsta pravda.com.ua.

00:10. Kijevas Valsts policijas bāzē jau ir vairāk nekā 200 tūkstoši Krievijas militāro ļaundaru, kas pastrādājuši kara noziegumus. Tāpat Kijevas apgabala policija oficiālajai datu bāzei pievienojuši 5,6 tūkstušus necilvēcīgi ļaunus gadījumus ar kara postošajām sekām, vēsta pravda.com.ua.