Polija maina Kaļiņingradas nosaukumu

© Pixabay.com

Polijas Ģeogrāfisko nosaukumu standartizācijas komisija, kas darbojas valsts Galvenā ģeodēziskā dienesta pakļautībā, nolēmusi Kaļiņingradu vairs nesaukt par Kaļiņingradu, bet gan par Krolevieci.

Kā liecina otrdien publicētie komunikē, komisija 12. aprīļa sēdē nolēma, ka Kaļiņingradu Polijā turpmāk ieteicams saukt par Krolevieci. Tā Polijā šo vietu sauca pirms šīs pilsētas un apgabala pārdēvēšanas par Kaļiņingradu. Paziņojumā norādīts, ka izmaiņas stāsies spēkā ar publicēšanas datumu, kas ir otrdiena, 2023. gada. 9. maijs.
Ģeogrāfisko nosaukumu standartizācijas komisija, veicot izmaiņas, ņēma vērā to, ka "pilsēta, kurai tagad ir krieviskais nosaukums Kaļiņingrada, Polijā ir pazīstama ar tradicionālo nosaukumu Królewiec", un pašreizējais krievu nosaukums ir mākslīgs un ir nav nekāda sakara ar pilsētu vai reģionu.
"Tam, ka liela pilsēta pie Polijas robežas tika nosaukta Kaļiņina vārdā, kurš cita starpā ir atbildīgs par lēmumu par poļu masveida nogalināšanu (Katinas slaktiņš), Polijā ir emocionāls, negatīvs raksturs," norāda komisija un uzsvēra, ka ģeogrāfiskie nosaukumi līdzās identifikācijas funkcijai var veikt arī simbolisku funkciju, un "pašreizējais Krievijas pilsētas nosaukums ir Krievijas simboliskās telpas elements, kas uzspiests auditorijai ārpus valsts robežām".
"Notikumi, kas saistīti ar Krievijas iebrukumu Ukrainā, tā dēvētās "krievu pasaules" uzspiešanu un Krievijas informatīvo karu, liek citādāk raudzīties uz uzspiesto vārdu jautājumu, kas izraisa milzīgas diskusijas," paziņoja komisija

Svarīgākais