Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Pasaulē

Tunisijā ebreju svētceļojuma laikā uzbrucējs nošauj vairākus cilvēkus

© Yassine Mahjoub/SIPA/Scanpix/Leta

Tunisijas apsardzes darbinieks otrdien nošāva kolēģi un divus civiliedzīvotājus pie sinagogas Džerbas salā, līdz uzbrucēju nošāva citi apsardzes darbinieki, neļaujot viņam iekļūt sinagogā, paziņoja Tunisijas Iekšlietu ministrija.

Uzbrukums pie divarpus tūkstošus gadu vecās Gribas sinagogas notika ikgadējā ebreju svētceļojuma laikā.

Uzbrucējs, kurš bija no Nacionālās gvardes flotes centra Džerbas salas Agiras pilsētā, vispirms ar dienesta ieroci nošāva kolēģi, sagrāba viņa munīciju un atklāja uguni uz apsardzes posteņiem sinagogas apkārtnē, mēģinot iekļūt sinagogā. Apsargi šāva pretī, nošaujot uzbrucēju.

Uzbrukuma laikā tika nogalināts viens no sinagogas apsardzes darbiniekiem un divi tās apmeklētāji, kā arī tika ievainoti pieci apsardzes darbinieki un četri sinagogas apmeklētāji.

Sinagoga tika norobežota un varas iestādes sāka izmeklēšanu, lai noskaidrotu, kāpēc noticis "šis nodevīgais un gļēvais uzbrukums", paziņoja Iekšlietu ministrija.

Svētceļojums, kura laikā notika uzbrukums, piesaista tūkstošiem apmeklētāju vienai no Āfrikas vecākajām sinagogām. Tunisijai nav diplomātisko attiecību ar Izraēlu, bet tā ļauj izraēliešiem ierasties valstī organizētās grupās, lai veiktu svētceļojumu uz Džerbas salu.

2002.gadā pie šīs sinagogas ieejas ikgadējā svētceļojuma laikā notika spridzinātāja pašnāvnieka uzbrukums, kurā tika nogalināts 21 cilvēks, tai skaitā 14 vācu tūristi. Atbildību par uzbrukumu uzņēmās organizācija "Al Qaeda".

Džerbas sala ir Tunisijas galvenās ebreju kopienas mājvieta.