Kairas muzejā nozog Tutanhamona statuju

© Scanpix/AFP

No Kairas Ēģiptes muzeja kolekcijas nolaupīti vairāki nozīmīgi eksponāti, arī faraona Tutanhamona statuja, apliecināja senlietu ministrs Zahi Havass.

Pazudusi apzeltīta koka statuja - 18.dinastijas faraons Tutanhamons, kuru tur kāda dieviete. Citai apzeltītai koka statujai, kurā redzams Tutanhamons ar harpūnu, pazudušas dažas detaļas, sacīja ministrs.

Marodieri ielauzās Ēģiptiešu muzejā 28.janvārī, kad no Kairas ielām protestētāji bija padzinuši nīstās policijas darbiniekus.

Pazudusi faraona Ehnatona kaļķakmens statuja, kurā valdnieks attēlots turam upurēšanas galdu, un skulptūra, kurā redzama viņa dzīvesbiedre Nofretete, upurējot dieviem. Nav atrodama arī smilšakmenī veidotā princeses galva no Amarnas - arheoloģisko izrakumu vietas Minjas provincē.

Pazuduši arī citi eksponāti - akmenī kalta rakstveža skulptūra no Amarnas, kokā darinātu 18.dinastijas galminieka Jujas 11 apbedījumu figūriņu, arī Jujas amulets - sirds skarabejs -, kas bijis novietots uz mūmijas, lai pasargātu aizgājēja sirdi.

Uzsākta izmeklēšana, lai noskaidrotu vainīgos, apliecināja ministrs. "Policija un armija plāno turpināt darbu ar noziedzniekiem, kas jau atrodas apcietinājumā.”

18 dienas ilgušo prezidenta Hosni Mubaraka pretinieku demonstrāciju laikā muzeju apsargāja tanki un kādu laiku arī brīvprātīgie.

Pasaulē

Kādēļ “Estonia” traģēdijas izmeklēšanas lietā soda cilvēkus nevis par informācijas slēpšanu, bet tās noskaidrošanu; kādu iemeslu dēļ patiesība "Estonia" gadījumā dodas rokā tik grūti; kādēļ mistiskā veidā gāja bojā Latvijas autors, kurš pētīja notikušo traģēdiju.

Svarīgākais