Ukrainas kara 441. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:40]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 10. maijā. Ukraina jau veselu gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:40. Latvija un Kanāda īstenos kopīgu apmācību programmu Ukrainas jaunākajiem virsniekiem, aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departamenta Preses nodaļā. "Latvija un Kanāda jau līdz šim ir sniegušas ļoti būtisku atbalstu Ukrainai un tās bruņotajiem spēkiem. Man ir patiess gandarījums, ka esam apvienojuši spēkus un kopīgi Latvijā īstenosim Ukrainas bruņoto spēku jaunāko virsnieku apmācības programmu, kas stiprinās Ukrainas militārās spējas cīnīties ar Krievijas okupāciju," uzvēra Mūrniece. Plānots, ka apmācības tiks sāktas tuvāko dienu laikā. Kanādas bruņotie spēki apmācību veikšanai uz Latviju nosūtīs desmit instruktorus, savukārt Latvija nodrošinās ukraiņiem gan apmācību instruktorus, gan visu nepieciešamo dzīvei Latvijā. Latvijas aizsardzības ministre norāda, ka apmācību programmai nav beigu datuma - tā tiks turpināta tik ilgi, cik Ukrainas bruņotie spēki paudīs tādu nepieciešamību.

21:10. Likumsargi Doņeckas apgabalā atraduši 385 Krievijas Federācijas militāro karavīru mirušos līķus, vēsta pravda.com.

19:22. Lietuvas parlamenta spīkere Viktorija Čmilīte-Nilsena nepiekrīt Heraldikas komisijas viedoklim, ka Seima un citu valsts iestāžu sociālo tīklu profilos būtu jāatsakās no Ukrainas karoga krāsu izmantošanas. Čmilīte-Nilsena norādīja, ka apstākļos, kamēr turpinās karš Ukrainā, viens no Lietuvas uzdevumiem ir nemazināt uzmanību un palīdzību Ukrainai. "Uzskatu, ka ar saviem darbiem, rīcību un simboliskajiem soļiem mēs izrādām maksimālu atbalstu Ukrainai, un šāds atbalsts tai ir vajadzīgs," viņa sacīja.

17:54 Kopš pilna mēroga Krievijas iebrukuma sākuma Ukrainas bruņotie spēki no Favbet fonda saņēmuši palīdzībā jau 110 transportlīdzekļus.

Par to raksta RBC-Ukraine, atsaucoties uz uzņēmuma vēstījumu.

Pēdējā trīs automašīnu partija - Skoda, Opel un Volkswagen - tika nodota vienas no Ukrainas Bruņoto spēku specvienībām.

17:34 10.maija pēcpusdienā vairākās apdzīvotās vietās okupētajā Melitopoles apgabalā atskanēja jauni sprādzieni.

Pilsētas mērs Ivans Fjodorovs paziņoja par sprādzienu skaņām pie Vasiļevkas, Mihailovkas un Tokmakas.

No spēcīga sprādziena mājām trīcēja logi. Uzreiz pēc sprādziena apdzīvoto vietu iedzīvotāji debesīs varēja redzēt baltas dūmu mākoņi.

15:48 Arvien biežāk dzird runas par Krimas atbrīvošanu. Ukrainas Bruņoto spēku rezerves virsnieks un militārais eksperts Andrejs Kramarovs ir pārliecināts, ka, pirmkārt, ir nepieciešams "atslēgt" Krimas tiltu.

Intervijā izdevumam "Obozrevatel" viņš uzsvēra, ka Putina slavētā infrastruktūra, kas savieno pussalu ar Krievijas Federāciju, ir "jāiznīcina", lai okupanti nevarētu to atjaunot.

Kramarovs arī atzīmē, ka Ukrainas bruņotajiem spēkiem ir nepieciešami ieroči, ar kuriem tie var kontrolēt ne tikai Krimas, bet arī tai piegulošo teritoriju. Pirmais solis ir nogriezt ienaidnieka apgādes līnijas karadarbības nodrošināšanai. Vienlaikus eksperts stāsta, ka pussalas atbrīvošanas process būs ilgs - no trim līdz sešiem mēnešiem.

14:57 Atbilstoši līgumam par pārtikas eksportu no Ukrainas ostām kopumā eksportēti gandrīz 30 miljoni tonnu produkcijas, informēja Stambulā bāzētais Apvienotais koordinācijas centrs.

"Kopumā iniciatīvas laikā labības un citas produkcijas eksports sasniedzis 29 798 277 tonnas. Martā tika eksportētas 3 933 607 tonnas, aprīlī - 2 785 455 tonnas (par 29% mazāk nekā martā), 1.-9.maijā - 581 218 tonnas," paziņoja centrā.

Kopš 1.maija inspekciju skaits ir būtiski samazinājies un vidēji tiek pārbaudītu divi vai trīs kuģi dienā. Iepriekš par to ziņoja arī Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO).

"Ukrainas ostās ir 14 kuģi ar apmēram 600 000 tonnām labības un citas lauksaimniecības produkcijas, 26 kuģi ar 1 157 974 tonnām labības un pārtikas produktiem atrodas Turcijas ostās, 62 beramkravu kuģi gaida iziešanu no Ukrainas ostām," uzskaitīts paziņojumā.

14:48 Latvijas valdība drīzumā plāno lemt par 5,1 miljona eiro piešķiršanu Ukrainas Čerņihivas apgabala rekonstrukcijai, liecina Ārlietu ministrijas (ĀM) sagatavotais rīkojuma projekts.

Krievijas sāktajā karā Ukrainai nodarītie zaudējumi ir mērāmi miljardos un turpina pieaugt - pēc Pasaules bankas izvērtējuma Ukrainas zaudējumi sasniedz 135 miljardus ASV dolāru. Ukrainai nepieciešams ātrs un adekvāts starptautisko partneru atbalsts, uzsver ĀM.

Līdz ar militārās palīdzības sniegšanu, Ukrainas valdība lūdz steidzamu atbalstu rekonstrukcijai, jo Krievija ir mērķtiecīgi iznīcinājusi kā kritisko, tā sociālo infrastruktūru, piemēram, izglītības un veselības aprūpes iestādes.

Pēc Ukrainas sniegtās informācijas, tās rekonstrukcijai šogad nepieciešami vismaz 14 miljardi ASV dolāru vairākos prioritāros virzienos: kritiskā infrastruktūra, sociālā infrastruktūra, enerģētika, mājokļi, atmīnēšana, kā arī atbalsts privātajam sektoram. ĀM atzīmē, ka Ukrainas valdība līdz ar fizisko rekonstrukciju, piemēram, būvniecību, veic valsts pārvaldes reformas un eirointegrācijas procesu.

14:17 Krievijas iebrucēji otrdien, 9.maijā, veica raķešu uzbrukumu Kijevai, lai piespiestu Ukrainas spēkus neveikt pretuzbrukumu.

13:45 Krievijas karaspēks veica triecienus uz ziemeļaustrumiem no Kupjanskas un gar Svatovas-Kremennaja līniju.

Tas teikts Kara izpētes institūta (ISW) ziņojumā. Krievu iebrucēji veica neveiksmīgas ofensīvas operācijas Masjutovkas apmetnes apgabalā, kas atrodas 12 km uz ziemeļaustrumiem no Kupjanskas, Stelmakhovkā, 15 km uz ziemeļrietumiem no Svatovas, un Belogorovkā, kas atrodas 10 km uz dienvidiem no Kremennaja.

Analītiķi atzīmēja, ka karadarbības ģeolokācijas kadros ir redzamas 30. atsevišķās motorizēto strēlnieku brigādes vienības (2. apvienotā ieroču armija, Krievijas Federācijas Centrālais militārais apgabals). Tie darbojas netālu no Makijevkas, 22 km uz ziemeļrietumiem no Kremennaja.

12.45. Ukraina turpina gatavošanos ofensīvai pret Krievijas iebrucējiem, pēc vizītes Ukrainā ziņu aģentūrai DPA apliecināja Vācijas bruņoto spēku komandieris Karstens Breiers.

"Man paskaidroja, kā notiek kaujas frontē. Zeme joprojām ir staigna un slapja. Daudzviet laukus klāj lielas peļķes. Apstākļi pilna mēroga ofensīvai pēdējo nedēļu laikā nav izveidojušies," sacīja komandieris. "Tomēr visās diskusijās man tas bija pilnīgi skaidrs, ka notiek Ukrainas spēku ofensīvas plānošana."

12.01. Igaunijas bezpeļņas organizācijas "Slava Ukraini", kas nodarbojas ar palīdzības sniegšanu Ukrainai, padome organizācijas vadītāju Johannu Mariju Lehtmi atstādinājusi no amata uz laiku, kamēr Ukrainā un Igaunijā notiek kriminālizmeklēšanas par iespējamu neatbilstošu ziedojumu izmantošanu.

"Igaunijā ir nevainīguma prezumpcija, kas nozīmē, ka padome ar šo lēmumu nekādā veidā nesniedz spriedumu par Lehtmi," uzsvērts padomes paziņojumā. "Slava Ukraini" padomes paziņojumā piebilsts, ka organizācijas iekšējais audits turpinās un organizācija ir gatava sadarboties ar izmeklējošajām instancēm un sniegt visu nepieciešamo informāciju.

11.49. Latvijas uzņēmumi un iedzīvotāji tiek aicināti iesaistīties iniciatīvā "Klēpjdatori Ukrainai" ziedojot portatīvos datorus, viedtālruņus un planšetdatorus ukraiņu medicīnas jomas darbiniekiem, valsts iestādēm, pedagogiem un skolēniem kara plosītajā valstī. Vairāk informācijas šeit.

11.11. Tradicionālā 9.maija militārā parāde Maskavā demonstrēja Krievijas bruņoto spēku pamatproblēmas, ar ko tie saskaras 15 mēnešus pēc pilna mēroga iebrukuma Ukrainā, norāda britu militārā izlūkdienesta speciālisti.

"9.maijā Krievijas ikgadējās uzvaras parādes ietvaros Sarkanajā laukumā bija manāmas problēmas ar tehniku un stratēģiskajām komunikācijām, ar ko karavīri sastopas 15 mēnešus pēc kara sākuma Ukrainā," teikts tviterī publicētajā izlūkdienesta ziņojumā.

10.28. Ikkatra NATO paplašināšanās kārta līdz šim notikusi, ievērojot principu - drošības pastiprināšana esošajām alianses dalībvalstīm, un, no šāda aspekta raugoties, gaidāmajos NATO Viļņas un Vašingtonas samitos jābūt skaidram lēmumam, ka Ukrainas pievienošanās NATO sāksies tūlīt pēc kara beigām un tiks pabeigta pēc iespējas ātrāk, uzskata Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete.

10.15. Krievijas prezidenta Vladimira Putina runa 9.maija parādē Maskavā liecina, ka viņš cenšas sagatavot krievus ilgstošam karam, norāda ASV Kara studiju institūta (ISW) analītiķi.

Putins nav izmantojis savu vēstījumu Krievijas "uzvaras" dienā, lai retorikā ieviestu būtiskas izmaiņas, un atkārtoja līdzšinējos naratīvus, gatavojoties ilgstošam karam un attēlojot Krieviju kā valsti, kas sekmīgi stāv pretī visiem Rietumiem, norāda domnīcas eksperti.

09.21. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši 196 310 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 690 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 3736 tankus, 7275 bruņutransportierus, 3039 lielgabalus, 555 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 308 zenītartilērijas iekārtas, 308 lidmašīnas, 294 helikopterus, 2624 bezpilota lidaparātus, 970 spārnotās raķetes, 5974 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 389 specializētās tehnikas vienības.

08.12. Ukrainas austrumos raķešu triecienā otrdien netālu Časivjaras dzīvību zaudējis Francijas ziņu aģentūras AFP žurnālists Armāns Soldīns, pavēstīja AFP žurnālisti, kas bija šī notikuma liecinieki.

Uzbrukums noticis ap plkst.16.30 netālu no Bahmutas esošās Časivjaras nomalē. AFP komanda apšaudīta ar raķetēm "Grad", kad tā bijusi kopā ar Ukrainas karavīru grupu. 32 gadus vecais Soldīns nogalināts, kad raķete trāpījusi netālu no vietas, kur viņš bija nogūlies. Pārējie komandas cilvēki nav cietuši.

07.11. Lielbritānija grasās oficiāli iekļaut Krievijas algotņu grupējumu "Vagner" teroristisko organizāciju sarakstā, lai pastiprinātu spiedienu pret Krieviju, vēsta laikraksts "The Times". Darbs pie šī soļa juridiskā pamatojuma ilga divus mēnešus. Iekļaušana teroristisko organizāciju sarakstā ir neizbēgama, un sagaidāms, ka tas notiks tuvāko nedēļu laikā, laikrakstam apliecināja avots valdībā.

03.45. Turcija ir sākusi masveidā atteikt uzturēšanās atļauju piešķiršanu Krievijas pilsoņiem, ziņo izdevums "The Moscow Times".

Krievijas pilsoņi ir saskārušies ar problēmām, mēģinot iegūt vai pagarināt tūristu uzturēšanās atļauju Turcijā. Sarežģījumi ir konstatēti visās lielākajās pilsētās, kur dzīvo daudz ieceļotāju no Krievijas - Stambulā, Antaljā, Kemerā, Bodrumā, Marmarisā un citās. Dažos reģionos atteikto uzturēšanās atļaujas pieprasījumu īpatsvars ir tuvs 90%.

00.10. Pēc ASV valsts sekretāra Entonija Blinkena teiktā, Ukrainai ir visi nepieciešamie resursi, tostarp ieroči, lai atgūtu kopš 24.februāra sagrābtās teritorijas, vēsta pravda.com.ua.

Svarīgākais