Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Pasaulē

EP steidzami izskatīs likumprojektu par munīcijas un raķešu ražošanas jaudu palielināšanu Eiropā

© Pixabay

Eiropas Parlaments (EP) otrdien nolēma steidzami izskatīt likumprojektu ar mērķi palielināt munīcijas un raķešu ražošanas jaudu Eiropā, aģentūru LETA informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

EP deputāti vienojās uzsākt steidzamības procedūru ar 518 balsīm "par", 59 balsīm "pret" un 31 atturoties. Tas ļaus straujāk virzīt tiesību aktu par munīcijas ražošanas atbalsta pasākumiem (ASAP), ko Eiropas Komisija iesniedza 3.maijā.

Nākamajā plenārsēdē, kas notiks no 31.maija līdz 1.jūnijam Briselē, EP iecels arī savus sarunvedējus un pieņems savu nostāju sarunām par likumprojekta galīgo versiju. Pēc tam deputāti sāks sarunas ar ES Padomi, lai panāktu politisku vienošanos, par kuru deputāti balsos jūlija plenārsēdē.

Munīcijas ražošanas atbalsta akta (ASAP) mērķis ir steidzami piegādāt munīciju un raķetes Ukrainai un palīdzēt dalībvalstīm papildināt to krājumus. Akts paredz vairākus mērķtiecīgus pasākumus, tostarp finansējumu 500 miljonu eiro apmērā, lai palielinātu ES ražošanas jaudu un novērstu pašreizējo munīcijas, raķešu un to sastāvdaļu trūkumu.

Vienlaikus EP deputāti strādā arī pie Eiropas aizsardzības rūpniecības pastiprināšanas, izmantojot kopīgu iepirkuma aktu (EDIRPA), lai atbalstītu sadarbību starp dalībvalstīm iepirkuma posmā, lai novērstu būtiskākos trūkumus.