Krievijas propagandisti aizgūtnēm kliedz: kodoltrieciens pa Kijivu būtu pilnībā attaisnojams

© Scanpix

Aizvadītajā nedēļā krievu propagandisti beidzot saņēma ilgi gaidīto ārējo katalizatoru savām ideoloģiskajām vārdu kaujām. Proti, naktī uz 3.maiju Kremlim uzbruka divi droni. Lieliskāku dāvanu Kremļa ideologiem - dažādiem politologiem, militārajiem ekspertiem, publicistiem un citiem "pareizās" nostājas proponētājiem - grūti iedomāties. Protams, tūdaļ tika paziņots, ka dronu uzbrukumu Kremlim ir veikusi Kijiva, taču pavēli triecienam ir devusi ASV.

Propagandisti aizgūtnēm kliedza, ka notikušais ir bijis uzbrukums Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam, lai viņu nogalinātu, lai gan visiem labi zināms, ka Putins Kremlī pastāvīgi neuzturas. Tāpat prokremliskie ideologi uzsvēra, ka līdz ar šo uzbrukumu Ukraina ir uzskatāma par teroristisku valsti un tās prezidents Volodimirs Zelenskis ir kļuvis par leģitīmu mērķi. Teju visas televīzijas raidījumu štata "runājošās galvas" paziņoja, ka visa Ukrainas politiskā un militārā vadība ir jānoslauka no zemes virsas. Tāpat tika vairākkārtīgi atkārtoti Putina runasvīra Peskova vārdi, ka Krievija uz šo dronu uzbrukumu atbildēs tad un tādā veidā, kā tā uzskatīs par vajadzīgu.

Propagandisti, protams, aicināja uz "ļoti nežēlīgu un strauju atbildi". Dažādi militāristi ar neslēptu prieku paziņoja, ka šis uzbrukums esot atraisījis rokas Krievijai un nu vairs kodolieroču lietošana neesot tabu. Proti, kodoltrieciens pa Kijivu būtu pilnībā attaisnojams. Vienlaikus visi propagandisti uzsvēra - ja mēs neatbildēsim, tad Rietumi uzskatīs, ka mums nav sarkano līniju un viņi var darīt visu, ko vien vēlas. Raidījuma "60 minūtes" vadītāja Olga Skabejeva pat pauda, ka Rietumi nenoticēs, ka Krievija vispār ir spējīga pielietot kodolieročus, ja tā to nedarīs tagad.

Kremļa ideologu runātais liecina tikai par vienu: ja nebūtu šā uzbrukuma, tas būtu jāizdomā. Pašlaik šie virs Kremļa lidojošie droni ļauj atkal spiest uz Krievijas sabiedrības pašsaglabāšanās jūtām, stāstīt, ka notikušais "uzbrukums" ir kārtējais apliecinājums tam, ka ASV grib Krieviju noslaucīt no zemes virsas, jo Kijiva tikai pildot pavēles. Vienlaikus ir rasts attaisnojums gan vēl nežēlīgākai rīcībai Ukrainā, gan represijām pašu mājās.

Jāteic, ka Zelenskis ir kategoriski noliedzis Ukrainas dalību dronu uzbrukumā. Protams, arī ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens noliedz jebkādu ASV atbildību par notikušo. Savukārt Zelenska padomnieks Mihailo Podoļaks tvītoja: "Kas attiecas uz droniem virs Kremļa... Tas viss ir paredzami... Krievija nepārprotami gatavo plaša mēroga teroraktu. Tāpēc tā vispirms aiztur lielu grupu Krimā. Un tad demonstrē "dronus virs Kremļa". Pirmkārt, Ukraina karo tikai aizsardzības karu un neuzbrūk mērķiem Krievijas Federācijas teritorijā. Priekš kam? Tas neatrisina nevienu militāru jautājumu. Bet tas dod pamatu Krievijai attaisnot savus uzbrukumus civiliedzīvotājiem... Otrkārt, mēs ar interesi vērojam pieaugošo negadījumu un incidentu skaitu, kas notiek dažādās Krievijas daļās. Neidentificētu bezpilota lidaparātu parādīšanās pie enerģētikas objektiem vai Kremļa teritorijā var liecināt tikai par vietējo pretošanās spēku partizānu aktivitātēm. Kā zināms, dronus var nopirkt jebkurā militārajā veikalā... Putina klana varas kontroles zaudēšana pār valsti ir acīmredzama. Bet, no otras puses, Krievija vairākkārt ir runājusi par savu totālo kontroli pār gaisa telpu. Vārdu sakot, Krievijā kaut kas notiek, bet noteikti bez Ukrainas droniem virs Kremļa..."

Svarīgākais