9.maija parādes laikā uz Sarkanā laukuma izbrauc tikai viens tanks T34

© Scanpix

Šogad 9.maija parāde, kurās tradicionāli Krievija lielam skatītāju pulkam demonstrē savu militāro spēku, uz Sarkanā laukuma izbrauca viens vienīgs tanks T34, kas tiek uzskatīts par leģendārāko tanku modeli. Parāde ilga vien 45 minūtes, vēsta "The Insider".

Uzvaras parādes laikā Sarkanajā laukumā 9. maijā ir parādīts tikai viens tanks T-34. Parādi tiešraidē translēja Krievijas mediji, tostarp "RIA Novosti". Pati parāde ilga aptuveni 45 minūtes.

Pirmais kanāls savā raidījumā viena tanka dalību parādē raksturoja šādi: “Mehanizētās kolonnas braucienu caur Sarkano laukumu tradicionāli atklāj leģendārais tanks T-34. Vismasīvākais, vienkāršākais, uzticamākais, superefektīvākais - tas viss attiecas uz T 34". Ne velti to sauc par "Uzvaras tanku".

Otrā pasaules kara gados tika saražoti gandrīz 65 000 šādu kaujas mašīnu, un tas ir absolūts rekords pasaules tanku būvē.

Šogad Krievijas prezidents Vladimirs Putins runāja aptuveni 10 minūtes. Viņš apsveica klātesošos Uzvaras dienā, atgādināja par "cilvēces glābšanu no nacisma", kā arī norādīja, ka tagad ir "pagrieziena punkts". Runājot par karu Ukrainā, Putins atkal apgalvoja, ka karš tika izvērsts “pret Dzimteni”, un Krievija it kā aizsargā Donbasa iedzīvotājus. Šobrīd “Rietumu elite šķeļ sabiedrību un sēj rusofobiju”, kā arī “agresīvo nacionālismu”.

Parādes gaisa spēku demonstrācijas daļa šogad tika atcelta, iespējams, sakarā ar bezpilota lidaparāta uzbrukuma mēģinājumu Kremlim maija sākumā. Arī pērn vairākas pilsētas, tostarp Maskava, atcēla parādes gaisa spēkuu demonstrācijas daļu. Dienvidu militārajā apgabalā lidojumu atcelšana tika skaidrota ar "slikto redzamību pacelšanās lidlaukos".