Ukrainā sākta izmeklēšana par iespējamu ļaunprātīgu ziedojumu izmantošanu

© f64.lv, Gints Ivuškāns

Ukrainas tiesībsargājošās institūcijas sākušas kriminālprocesu par iespējamu ļaunprātīgu ziedojumu izmantošanu saistībā ar skandālu, kurā iejaukta Igaunijas bezpeļņas organizācija "Slava Ukraini" un tās sadarbības partneri Ukrainā, ziņo laikraksts "Postimees".

Ukrainas prezidenta birojā "Postimees" noskaidroja, ka tiesībsargājošās institūcijas ir sākušas pārbaudi par iespējamiem "Slava Ukraini" partnerorganizācijas "All For Victory" pārkāpumiem.

"Postimees" rīcībā esošā informācija liecina, ka pagaidām organizācijai kriminālapsūdzības nav izvirzītas. Ukrainas Izmeklēšanu valsts birojā (DBR), kas atbildīgs par ekonomisko un kara noziegumu izmeklēšanu, Igaunijas laikrakstam komentāru nesniedza.

Igaunijas sabiedriskās raidorganizācijas ERR rīcībā esošā informācija liecina, ka DBR pirmstiesas izmeklēšanu sāka 24.martā par krimināllikuma pantu par piesavināšanos un humānās palīdzības un labdarības ziedojumu izmantošanu peļņai.

Igaunijas valsts prokurore Trīnu Oleva sacīja, ka ar kolēģiem Ukrainā notiek tieša saziņa. Ukrainas tiesībsargājošās institūcijas esot apstiprinājušas, ka sākts kriminālprocess, kura laikā tiks izmeklētas arī Igaunijas medijos izskanējušās aizdomas.

Viņa uzsvēra, ka Igaunijas tiesībsargājošās institūcijas nevar komentēt citā valstī notiekošu kriminālprocesu.

Igaunijas tiesību ekspertu vidū nav vienprātības, vai ir jāsāk vietējā izmeklēšana, vieniem uzskatot, ka nav pietiekami faktu kriminālprocesa ierosināšanai, kamēr citi uzstāj, ka vietējā izmeklēšanā ir jānoskaidro notikušais.

Savukārt "Slava Ukraini" ir pasūtījusi savas darbības auditu un gaida izvērtējuma rezultātus.

Aprīļa vidū Igaunijas medijos parādījās informācija par iespējamām nelikumīgām darbībām "Slava Ukraini", kas ir viena no valstī lielākajām nevalstiskajām palīdzības Ukrainai sniedzējām.

"Slava Ukraini" 1,5 miljonus eiro no Igaunijā savāktajiem ziedojumiem ir pārskaitījusi Ukrainas kompānijai "IC Constructions", kas pieder Henadijam Vaskivam, kurš ir arī "All For Victory" vadītājs. Šķiet, ka Ukrainas kompānija, kuras peļņa pērn bijusi 250 000 eiro, ir fiktīva un tās vienīgās aktivitātes ir saistītas ar Igaunijas nevalstisko organizāciju.

Maija sākumā "Slava Ukraini" padome par aizdomīgiem atzina visus darījumus, kuros iesaistīta Vaskiva kompānija "IC Constructions". Igaunijas laikraksts "Eesti Paevaleht" Vaskivu nosaucis par "Slava Ukraini" vadītājas Johannas Marijas Lehtmes "tuvu draugu".

"Slava Ukraini" padomes vērtējumā "IC Constructions" kā vidutāja iesaiste ziedojumu projektos nav loģiska, kā arī aizdomas radušās par konkrētām šī uzņēmuma pavadzīmēm.

Lehtme "Postimees" skaidroja, ka kompānija nepieciešama, jo bezpeļņas organizācija nevar izrakstīt pavadzīmes, lai gan šo argumentu atspēkojis labdarības jurists no Odesas Dmitro Mazuroks, kurš apliecinājis, ka gan Igaunijā, gan Ukrainā bezpeļņas organizācijas var izsniegt pavadzīmes.

Pēc organizācijas pasūtījuma Ukrainā tiek izgatavotas 54 tā dēvētās partizānu neatliekamās palīdzības mašīnas, kas var pārvietoties pa bezceļiem un nogādāt ievainotos no frontes. "Slava Ukraini" paziņojusi, ka "IC Constructions" nodrošinās mašīnu izgatavošanu un nokomplektēšanu par 3500 eiro katru, bet "Postimess" rīcībā esošā informācija liecina, ka "Slava Ukraini" padome saņēmusi informāciju, ka tāda transportlīdzekļa reālās izmaksas ir nepilni 900 eiro.

Tāpat aizdomas ir saistītas ar 2300 karavīru ziemas apģērba komplektu pasūtīšanu, kam saziedoti tika 828 000 eiro. Nepilna puse no šīs summas esot pārskaitīta šūšanas uzņēmumam Ukrainā, bet pārējās summas izlietojums uzticēts "IC Constructions".

"IC Constructions" no "Slava Ukraini" pārskaitīta daļa no 1,15 miljoniem eiro, kas tika saziedoti Ziemassvētku paciņu kampaņā, kuras mērķis bija piegādāt ukraiņiem 18 600 paciņas ar pārtiku un citām precēm, piemēram, segām un spilveniem.

Pārbaudē tiks apkopota informācija no Ukrainas karavīru vienībām par saņemto apģērbu komplektu skaitu, vienlaikus organizācijas padome atzīst, ka grūtāk būs pārbaudīt, vai sagādātas plānotās Ziemassvētku palīdzības paciņas.

Lehtme, kura marta sākumā tika ievēlēta Igaunijas parlamentā no liberālās partijas "Igaunija 200", ir paudusi gatavību atkāpties no "Slava Ukraini" vadības, ja tas būs nepieciešams. Pērn viņa tika atzīta par Igaunijas Gada pilsoni.

Kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā sākuma pērn 24.februārī, "Slava Ukraini" ziedojumos savākusi ap 6,5 miljoniem eiro. Tā Ukrainai piegādājusi medicīnas un aizsardzības aprīkojumu, kā arī nodrošinājusi mediķu apmācības Ukrainā.

Svarīgākais