Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Britu policija pauž nožēlu par monarhijas pretinieku aizturēšanu īsi pirms kronēšanas

© PA/Scanpix/Leta

Lielbritānijas policija pirmdien pauda nožēlu par to, ka monarhijas pretinieki, kas tika aizturēti pirms karaļa Čārlza III kronēšanas, nevarēja pievienoties protesta akcijai, ko viņi bija plānojuši darīt. 

Policija sestdien aizturēja pret monarhiju vērstās aktīvistu grupas "Republic" ("Republika") sešus līderus, tai skaitā grupas izpilddirektoru Greiemu Smitu, kuri gatavojās protesta akcijai kronēšanas procesijas maršrutā. Policija arī sagrāba simtiem šīs grupas plakātu.

Aizturētie tika atbrīvoti tikai sestdienas vakarā vairāk nekā 16 stundas pēc aizturēšanas.

Londonas Metropoles policija pirmdienas vakarā paziņoja, ka šie seši aktīvisti tika aizturēti, jo bija aizdomas par viņu gatavošanos pielīmēties vai piestiprināties pie nekustamiem priekšmetiem vai vienam pie otra.

Pagājušonedēļ steidzamības kārtā pieņemti Lielbritānijas valdības noteikumi piešķir policijai jaunas pilnvaras protestu apslāpēšanā. Tie cita starpā dod policijai tiesības noteikt bargāku apcietinājumu aktīvistiem par pielīmēšanos vai piestiprināšanos, vai par šādām darbībām paredzētu ierīču nēsāšanu.

Metropoles policijas paziņojumā teikts, ka izmeklēšanas gaitā tika pilnīgi izpētīti konfiscētie priekšmeti, bet neizdevās pierādīt nodomu tos izmantot, lai pielīmētos vai piestiprinātos un traucētu kronēšanas procesiju.

Policija izteica nožēlu, ka seši aizturētie cilvēki nevarēja pievienoties plašākai protestētāju grupai Trafalgaras laukumā un citur procesijas maršrutā, un piebilda, ka tālākas rīcības pret viņiem nebūs.

Starptautiskā cilvēktiesību organizācija "Human Rights Watch" nosauca šīs aizturēšanas par "neiedomājami satraucošām". Organizācijas Lielbritānijas nodaļas direktore Jasmine Ahmeda paziņoja, ka šāda policijas rīcība "būtu gaidāma Maskavā, nevis Londonā".

Smits tviterī pavēstīja, ka trīs policisti pirmdienas vakarā bija atnākuši pie viņa uz mājām un atvainojušies, bet viņš neesot pieņēmis šo atvainošanos.

"Republic", kas vēlas Lielbritānijas konstitucionālās monarhijas nomaiņu ar vēlētu valsts galvu, nebija slēpusi savus plānus protestēt kronēšanas dienā. Tomēr Smits iepriekš bija apliecinājis, ka monarhijas pretinieki neplāno "traucēt reālo procesiju", bet mērķis esot pasaules preses priekšā parādīt, ka "neesam lojālistu valsts, pieaug opozīcija".

Metropoles policija kronēšanas dienā aizturēja pavisam 64 cilvēkus.