Ukrainas kara 439. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:54]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 8. maijā. Ukraina jau veselu gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:54 Skadovskā un vairākās citās Hersonas apgabala apdzīvotās vietās tiek ierobežota okupācijas administrāciju darbība, vakara kopsavilkumā vēsta Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs.

Jo Skadovskā ir ierobežota rajona un pilsētas administrācijas darbība. Naktī no 6. uz 7. maiju okupanti transportlīdzekļos iekrāva dokumentāciju, biroja tehniku ​​un citu valsts institūciju mantu. Jau 7.maija rītā kopā ar ģimenēm pilsētu pameta ievērojama daļa Krievijas okupācijas administrācijas.

"Šobrīd līdzīga situācija vērojama tādās reģiona apdzīvotās vietās kā Mihailovka, Petrovka, Ševčenko, Širokoja, Uļjanivka un Krasnoe," teikts ziņojumā.

21:04 Uz laiku okupētajā Zaporižjes apgabala teritorijā krievu iebrucēju un līdzstrādnieku vidū valda panika. Krievi mēģina iebiedēt vietējos iedzīvotājus ar Ukrainas bruņoto spēku pretuzbrukumu.

"Uz laiku okupētajā Zaporižjes apgabala teritorijā valda panika okupanti un "krievu pasaules" cienītāji. Viņi iebiedē vietējos iedzīvotājus ar Ukrainas bruņoto spēku pretuzbrukumu," saka preses sekretārs Valērijs Šeršens.

Pēc viņa teiktā, cilvēki, kuri piekrīt aizbraukt, tiek nosūtīti uz Krievijas Federāciju vai izplatīti pa visu Doņeckas apgabalu.

20:12 Ukrainas aizstāvji likvidēja Krievijas "Zala" tipa izlūkošanas bezpilota lidaparātu. Kopumā aizsardzības spēki veica 11 triecienus pa ienaidnieka mērķiem.

Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs ziņoja, ka Ukrainas aizstāvji situši pa ienaidnieka personāla un militārās tehnikas koncentrācijas zonām.

"Raķešu un artilērijas vienības trāpīja trim karaspēka koncentrācijas zonām, divām munīcijas noliktavām un vēl trim svarīgiem ienaidnieka mērķiem," paziņoja ģenerālštābs.

19:43 Krievija turpina iekarošanas karu, neskatoties uz ievērojamiem zaudējumiem, neatsakās no plāniem ieņemt mūsu teritoriju - tā trāpa militāros un civilos mērķos, vakara ziņojumā vēsta Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs.

"Šīs dienas laikā ienaidnieks palaida 11 raķetes, veica 59 gaisa triecienus un 76 uzbrukumus no vairākkārtējas palaišanas raķešu sistēmām. Cieta civiliedzīvotāji, tika iznīcinātas un bojātas privātmājas un cita civilā infrastruktūra," teikts ģenerālštāba paziņojumā.

18:34 Krievijas varasiestādes savos bruņotajos spēkos nosūtīšanai karot uz Ukrainu vervē Vidusāzijas migrantus, teikts Lielbritānijas militārā izlūkdienesta jaunākajā ziņojumā.

Krievijas bruņoto spēku vervētāji "apmeklējuši mošejas un imigrācijas birojus", vēršoties pie Krievijā strādājošajiem Vidusāzijas migrantiem.

"Imigrācijas birojos darbinieki, kas runā tadžiku un uzbeku valodās, pastāvīgi cenšas vervēt migrantus," teikts ziņojumā.

Tie pat piedāvā viņiem iegūt Krievijas pilsonību īsākā laika posmā - pusgada līdz gada laikā parasto piecu gadu vietā.

Vervētāji cenšas ieinteresēt strādniekus arī finansiāli. Tiek piedāvātas 2170 eiro lielas prēmijas un 3800 eiro lielas algas.

Rekrūši, visticamāk, tiks sūtīti uz fronti karot, norāda britu izlūkdienests.

Vervēšana notiek Krievijas vadības izvērstajos centienos panākt, ka karam Ukrainā tiek nodrošināti vēl 400 000 brīvprātīgo.

Krievijas valdība, pēc visa spriežot, "cenšas atlikt jaunu vispārēju obligāto mobilizāciju atklātā formā, cik vien ilgi iesējams", ņemot vērā, ka iepriekšējais iesaukuma vilnis bija ārkārtīgi nepopulārs.

18:00. Igaunijas parlamenta Ārlietu komisija pirmdien atbalstīja paziņojuma projektu par atbalstu Ukrainas uzņemšanai NATO. Rīgikogu Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Marko Mihkelsons sacīja, ka NATO dalībvalstis jau 2008.gadā vienojās par Ukrainas uzņemšanu NATO un pērn Ukrainas valdība iesniedza pieteikumu uzņemšanai. "Komisijas pozīcija ir tāda, ka NATO jūlijā Viļņas samitā ir jārīkojas un jāsniedz Ukrainai skaidras vadlīnijas uzņemšanai pēc kara," viņš paskaidroja. Mihkelsons norādīja, ka partiju frakciju pārstāvji tuvākajās dienās turpinās darbu pie paziņojuma projekta, lai to jau šonedēļ iesniegtu izskatīšanai. Lai iesniegtu paziņojuma projektu, ir nepieciešams vismaz piektdaļas jeb 21 parlamenta deputāta atbalsts.

16:21. Brisele Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm ierosinājusi noteikt Krievijai par tās karu pret Ukrainu 11.sankciju kārtu, un tās mērķis būs vērsties pret līdzšinējo sankciju apiešanu, pirmdien pavēstīja preses sekretārs. Paketes ietvaros EK iesaka apturēt sensitīvo tehnoloģiju eksportu uz astoņiem Ķīnas uzņēmumiem, pastāvot aizdomām, ka tie preces tālāk pārdod Krievijai, teikts dokumentā, ar ko iepazinusies ziņu aģentūra AFP.

15:11. Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena otrdien apmeklēs Kijivu, kur viņa tiksies ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, pirmdien pavēstīja Leienas preses sekretārs. Kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma sākuma tā būs piektā Leienas vizīte un notiks Eiropai simboliskā datumā.

14:11. Kremlis pērn propagandai tērējis 1,9 miljardus dolāru. "Debunk.org" pārstāvji aģentūru LETA informēja, ka organizācijas veiktajā analīzē noskaidrots, ka 2022.gada pirmajā ceturksnī, kad sākās pilna apjoma iebrukums Ukrainā, izdevumi valsts plašsaziņas līdzekļiem pieauga trīs reizes, salīdzinot ar šo pašu periodu 2021.gadā. Nav pārsteigums, ka pagājušā gada vidū Krievijas amatpersonas pārstāja izpaust informāciju par budžetu, norāda "Debunk.org".

12.50. Šodien un rīt, 9.maijā, Ukrainas policija Odesas apgabalā veic pastiprinātus drošības pasākumus, atgādinot iedzīvotājiem, ka kara laikā ir aizliegti mītiņi un gājieni, vēstīts pravda.com.ua.

11.58. Sākot no šā gada, Ukrainā 9.maijā tiks atzīmēta nevis tā dēvētā uzvaras diena, bet gan Eiropas diena, nolēmis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

"Šodien es parakstīju attiecīgu dekrētu, un katru gadu no rītdienas 9.maijā mēs godināsim mūsu vēsturisko vienotību - visu eiropiešu vienotību, kuri iznīcināja nacismu un uzveiks rašismu. Vienotību, kas tuvina mieru," pirmdien videouzrunā paziņoja Zelenskis.

11.32. Aizvadītās diennakts laikā Krievijas karaspēks uzbruka desmit Ukrainas apgabaliem. Uzbrukumu rezultātā ievainoti 28 cilvēki, bet trīs gājuši bojā, ziņo pravda.com.ua.

10.15. Ukrainas Aizsardzības ministrija 8.maijā nespēj prognozēt to, vai Krievija centīsies saasināt situāciju Ukrainā 9.maijā, kad tā atzīmēs Uzvaras dienu Otrajā pasaules karā, vēstīts portālā pravda.com.ua.

09.03. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši 194 970 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 540 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī Krievija zaudējusi 3730 tankus, 7253 bruņutransportierus, 3018 lielgabalus, 554 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 306 zenītartilērijas iekārtas, 308 lidmašīnas, 294 helikopterus, 2614 bezpilota lidaparātus, 947 spārnotās raķetes, 5958 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 384 specializētās tehnikas vienības.

08.22. Šodien mācību vizītē Latvijā ieradīsies Ukrainas pašvaldību pārstāvju delegācija, informē Latvijas Pašvaldību savienība (LPS). LPS īsteno projektu "Uzticības tilti", kura laikā līdz 12.maijam mācību vizītē Latvijā uzturēsies triju Ukrainas pašvaldību pārstāvju delegācija.

Delegācijas pārstāvji piedalīsies Latvijas - Ukrainas pašvaldību solidaritātes forumā "Pirms…", kas notiks Eiropas Savienības mājā. Vizītes ietvaros delegācija tiksies arī ar Ukrainas vēstniecības Latvijā un Rīgas domes pārstāvjiem.

07.52. Paužot atbalstu Ukrainai ceļā uz iestāšanos Eiropas Savienībā un godinot karā kritušos, no šodienas pie Brīvības pieminekļa izveidos ziedu kompozīciju Ukrainas karoga krāsās un foto izstādi "Brīvības piemineklis laiku laikos", informē Rīgas pašvaldība.

07.08. Krievija naktī uz pirmdienu atkal uzbrukusi Ukrainas galvaspilsētai ar bezpilota lidaparātiem, nogalinot vairākus cilvēkus.

Svētdienas vakarā Ukrainā, galvenokārt dienvidu un centrālajos apgabalos, tika izsludināta gaisa trauksme. Odesā gaisa uzlidojuma laikā nogranda sprādziens un izcēlās ugunsgrēks. Kijevā un reģionā darbojās pretgaisa aizsardzība. Arī galvaspilsētā nogranda vairāki sprādzieni.

00.10. Ukrainas aizsardzības ministra vietnieks Vladimirs Gavrilovs uzskata, ka Krievija būs panikā, kad sāksies Ukrainas pretuzbrukums. "Mēs sāksim savu pretuzbrukumu, kad un kur - tagad nav nozīmes. [Un kad tas notiks,] Krievija būs panikā, jūs redzēsiet daudz panikas. Viņi joprojām nesaprot, ka [viņu ] propaganda rāda nepatiesu priekšstatu, kas patiesībā notiek uz zemes. Šis karš tiks uzvarēts uz vietas, nevis TV ekrānos, ne internetā..."

Svarīgākais