Ukrainas kara 438. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:03]

© Reuters/Scanpix/LETA

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 7. maijā. Ukraina jau veselu gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:03. Zelenskis: maijam un jūnijam vajadzētu būt auglīgam ieroču piegādē un sarunās ar partneriem.

20:43. Iebrucēji šodien apsāudījuši Hersonas apgabalu: ievainota sieviete, sagrautas mājas, vēsta pravda.com.ua.

19:44. Ukrainas Bruņoto spēku Sauszemes spēku komandieris Aleksandrs Sirskis stāsta, ka Bahmutā krievi palielinājuši apšaudes intensitāti ar smagajiem ieročiem, sākuši izmantot modernāku tehniku ​​un pārgrupē karaspēku, vēsta pravda.com.ua.

18:31. Krievu okupanti Mikolajavas apgabalu apšaudīja ar 5 aviācijas raķetēm X-22, cieta rūpniecības uzņēmuma ēka, vēsta pravda.com.ua.

17:05. Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas direkcijas vadītājs Kirils Budanovs uzskata, ka Krievijai nav potenciāla liela mēroga ofensīvai, taču tā ir spējīga aizsargāties, vēsta pravda.com.ua.

15:39. Krievijai draud darbaspēka trūkums, kas, domājams, novedīs pie tautsaimniecības izaugsmes tempa krituma un straujas inflācijas, teikts Lielbritānijas aizsardzības ministrijas ikdienas ziņojumā par stāvokli Ukrainas frontē. Kā norāda britu izlūkdienestu eksperti, pēdējo trīs gadu laikā Krievijas iedzīvotāju skaits sarucis par diviem miljoniem vairāk, nekā iepriekš ticis prognozēts. "Mobilizācija, vēsturiski lielā emigrācija, kā arī novecošanās un iedzīvotāju skaita samazināšanās ierobežo darbaspēka nodrošinājumu," teikts ziņojumā.

14:02. Krievu algotņu bandas "Vagner" dibinātājs Jevgēņijs Prigožins, kas piektdien draudēja atvilkt savus kaujiniekus no Bahmutas, svētdien paziņojis, ka saņēmis "kaujas rīkojumu", kurā Krievijas Aizsardzības ministrija apsolījusi tik daudz munīcijas, "cik nepieciešams kaujasdarbības turpināšanai".

12:52. Kopš kara sākuma Krievijas karaspēka uzbrukumos Ukrainā nogalināti vismaz 480 bērni, bet vēl vismaz 964 bērni guvuši dažādus ievainojumus, svētdien paziņojusi Ukrainas Ģenerālprokuratūra. Ukrainas Ģenerālprokuratūra norāda, ka šie dati nav galīgi, jo, turpinoties apšaudēm, nav iespējams pārbaudīt visu valsts teritoriju, īpaši pagaidām okupētās teritorijas.

10:40. Krievu algotņu bandas "Vagner" dibinātājs Jevgēņijs Prigožins paziņojis, ka arī pēc aiziešanas no Bahmutas viņa kaujinieki turpināšot cīnīties par Maskavas interesēm. ""Vagner" kaujinieki tiks saglabāti nākamajām operācijām Krievijas interesēs," Prigožina teikto svētdien citē krievu propagandas mediji. Piektdien publiskotajā videoierakstā manāmi saniknotais Prigožins paziņoja, ka munīcijas trūkuma dēļ atvelk savus kaujiniekus no Bahmutas, par kuras ieņemšanu viņa formējumi cīnījušies jau mēnešiem ilgi.

09:16. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz svētdienas rītam sasnieguši 194 430 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 660 iebrucēji.

00:10. ASV Kara studiju institūta (ISW) jaunākajā ziņojumā pausts, ka ISW analītiķu vērtējumā, Krievijas armijai trūkst rezervju, kas nepieciešamas, lai nokomplektētu pozīcijas, kuras algotņu bandas "Vagner" algotņi varētu atstāt Bahmutā.

"Lielie "Vagner" zaudējumi Bahmutā taktisku sasniegumu vārdā, kā arī vispārēja Krievijas karavīru pāriešana uz piesardzīgākām pozīcijām, gatavojoties aizsardzības operācijām, šķiet, ukraiņu spēkiem sniedz iespēju veiksmīgiem pretuzbrukumi dažādos frontes rajonos," paziņojuši ISW analītiķi.

Svarīgākais