Ukrainas kara 437. diena. Jaunākā informācija [papildināts 20:13]

© Scanpix/Postimees

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 6. maijā. Ukraina jau veselu gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

20.13. Ukraina sestdien paziņoja, ka naktī uz ceturtdienu pirmo reizi notriekusi Krievijas hiperkaņas raķeti "Kinžal".

"Es apsveicu Ukrainas tautu ar vēsturisku notikumu," vietnē "Telegram" paziņoja ģenerālis Mīkola Oleščuks, piebilstot, ka "jā, mēs notriecām "nepārspējamo" raķeti "Kinžal"".

Ukrainas Gaisa spēki informēja, ka raķete ceturtdien ap plkst.2.30 notriekta ar pretgaisa aizsardzības sistēmu "Patriot" debesīs virs Kijivas.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins, kurš "Kinžal" prezentēja 2018.gadā, to raksturoja kā "ideālu ieroci", kuru pretraķešu sistēmām ir ārkārtīgi grūti pārtvert.

18.51. Ņižņijnovgorodā Krievijas drošības spēki aizturējuši kādu Ukrainas pilsoni aizdomās par atentāta mēģinājumu pret propagandistu un rakstnieku Zaharu Priļepinu, ziņo "Telegram" kanāls "Baza".

Kā vēsta avoti, aizturētais ir 30 gadus vecs vīrietis, kurš esot noīrējis dzīvokli Ņižņijnovgorodas pievārtē. Krievijas drošībnieku aizdomas vairojis tas, ka aizturētais dzimis Harkivas apgabalā.

Vietējie stāstījuši, ka viņš pēdējās divas dienas staigājis pa mežu pie Pionerskas ciema, kur sestdien eksplodēja automašīna.

17.03. Krievijas Aizsardzības ministrija ir mainījusi prioritātes kaujas laukā, uzmanību no Bahmutas sagrābšanas pārorientējot uz gatavošanos Ukrainas pretuzbrukumam, pausts ASV Kara studiju institūta (ISW) jaunākajā ziņojumā.

Tāda fokusa maiņa sarežģītā situācijā varētu būt atstājusi algotņu bandas "Vagner" kaujiniekus un tās vadītāju Jevgēņiju Prigožinu, secinājuši ISW analītiķi.

Analītiķi norāda, ka videoierakstā, kurā Prigožins draud atvilkt savus spēkus no Bahmutas, ja tie nesaņems nepieciešamo munīciju, liecina par "izmisumu un dziļām dusmām". Turklāt, neskatoties uz Krievijas Aizsardzības ministrijas lēmumu mainīt akcentu, kas var būtiski apdraudēt "Vagner" efektīvu darbību, algotņi nav pārtraukuši centienus pilnībā ieņemt Bahmutu, lai gan "vagneriešiem" trūkst munīcijas.

""Vagner" pastāvīgā neatlaidība Bahmutā ir pretrunā ar vispārēju Krievijas ofensīvu palēnināšanos citviet Ukrainā, jo regulārā Krievijas armija, šķiet, lielākoties maina uzmanību, lai sagatavotos ilgi gaidītajam Ukrainas pretuzbrukumam," ziņo ISW.

15.34. RBK rīcībā esošā informācija liecina, ka Luhanskā karojušais Krievijas propagandists un rakstnieks Zahars Priļepins ir smagi ievainots Pionerskas ciemā notikušajā incidentā. Viņš bijis ceļā uz Maskavu no Krievijas okupētajiem Doneckas un Luhanskas apgabaliem Ukrainā un apstājies Ņižņijnovgorodā ieturēt maltīti.

Savukārt Ņižņijnovgorodas apgabala gubernators Gļebs Ņikitins paziņoja, ka Priļeepinam ir viegli kaulu lūzumi un viņš saņem medicīnisko palīdzību.

13.40. Ņižņijnovgorodā sestdien eksplodējusi Krievijas propagandista un rakstnieka Zahara Priļepina automašīna, atsaucoties uz avotiem Krievijas iekšlietu ministrijā ziņo aģentūra RBK.

Krievu kanāli vietnē "Telegram" vēsta, ka eksplozijā gājis bojā automašīnas vadītājs. Vietne "Mash" ziņo, ka sprādzienbīstamā ierīce varētu būt bijusi ievietota zem automašīnas "Audi Q7".

"Sprādziena vietā ir pusotra metra dziļš krāteris. Fragmenti bija izkaisīti 30 metru rādiusā. Sprādzienbīstamā ierīce atradās zem publicista "Audi" aizmugurējā sēdekļa," lasāms "Telegram" kanālos.

12.01. Kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma sākuma Ukrainā pagājušā gada 24.februārī Krievija zaudējusi 3717 tankus, 7238 bruņutransportierus, 2992 lielgabalus, 552 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 306 zenītartilērijas iekārtas, 308 lidmašīnas, 294 helikopterus, 2554 bezpilota lidaparātus, 947 spārnotās raķetes, 5936 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 375 specializētās tehnikas vienības.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

10.15. Saeimā izskatīšanai iesniegti grozījumi Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā, kas paredz primāri sniedzamo atbalstu, kā arī atlīdzību par Ukrainas iedzīvotāju Latvijā izmitināšanu pagarināt līdz gada beigām.

Likumprojekta anotācijā skaidrots, ka līdz šim noteikts, ka valsts attiecīgo atbalstu nodrošina līdz 30.jūnijam.

Ņemot vērā joprojām notiekošo karadarbību Ukrainā, kā arī nevalstisko organizāciju sniegto informāciju par atbalsta turpināšanas nepieciešamību, likumprojektā paredzēts līdz 31.decembrim pagarināt jau esošos atbalsta pasākumus, kas saistīti ar izmitināšanas un pārtikas nodrošināšanu Ukrainas iedzīvotājiem Latvijā.

09.08. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz sestdienas rītam sasnieguši 193 770 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 560 iebrucēji.

00.10. Piecas ES valstis - Bulgārija, Polija, Rumānija, Slovākija un Ungārija - prasīs pagarināt importa ierobežojumus Ukrainai arī pēc jūnija, vēsta pravda.com.ua.

Svarīgākais