"Visu izšķīra kafijas pauze". Rezņikovs atklāj, kā viņš pierunāja vāciešus piegādāt “Leopard 2” Ukrainai

© SCANPIX/AFP

Berlīne par lēmumu piegādāt tankus Ukrainai paziņoja janvāra beigās. Ukrainai izdevās panākt vācu tanku “Leopard 2” piegādi, pateicoties vienai veiksmīgai kafijas pauzei kārtējās sarunu kārtas laikā. Par to intervijā “RBC Ukraine” pastāstījis Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs, ziņo portāls unian.net.

Viņš norādīja, ka Kijiva ir lūgusi Rietumiem modernus tankus jau kopš pirmajām Krievijas iebrukuma nedēļām. Galvenais arguments bija tāds, ka bija nepieciešami tanki ar rietumu kalibra lielgabaliem, jo ​​padomju tanki ir nokalpojuši savu laiku.

Vēlāk, oktobrī, Ukraina panāca vienošanos ar Spāniju par apmācībām uz spāņiem piederošiem “leopardiem”, savukārt poligonus nodrošināja Latvija, kur tobrīd atradās tanki NATO kopējās aizsardzības sistēmas ietvaros. Tomēr Vācija atteicās dot savu piekrišanu.

Pēc ilgām sarunām Polijas prezidents Andžejs Duda bija pirmais, kurš publiski paziņoja, ka ir gatavs nodrošināt Ukrainai “Leopard 2”. Tajā pašā laikā Francija solīja dot “AMX-10”, Lielbritānija - “Challenger”, bet ASV - “Abrams” tankus.

Tomēr Vācija turpināja “domāt”, līdz Berlīnē nomainījās aizsardzības ministrs. 19. janvārī amatu ieņēma Boriss Pistoriuss, un jau pēc divām dienām sākās Ramšteinas sanāksme. Rezņikovs stāsta, ka kādā kafijas pārtraukumā viņš apspriedis tanku piegādes jautājumu ar Pistoriusu un Lielbritānijas aizsardzības ministru Benu Vollesu.

“Volless teica - mēs ukraiņu karavīrus apmācīsim uz “Challenger” vācu poligonos, pie viena varam mācīt arī uz “Leopard”. Pistoriuss atbildēja, ka neredzot nekādus šķēršļus apmācībām,” atceras Rezņikovs.

“Ramšteinas beigās savā noslēguma runā es teicu - paldies par produktīvo dienu un man šķiet, ka es jau dzirdu leopardu ņurdēšanu zālē. Visi smaidīja, visi visu saprata. Dažas dienas vēlāk bija paziņojums no Šolca, ka viņi mums dos tankus.”

Pēdējo mēnešu laikā vairākas valstis ir paziņojušas par “Leopard 2” tanku piegādi Ukrainai. Ukraina nesen saņēma 10 šādus tankus no Spānijas. Pirms tam tika ziņots par vairāku desmitu šī modeļa tanku piegādi no Vācijas, Polijas, Kanādas, Norvēģijas un Zviedrijas.

Turklāt paredzams, ka vasarā Ukrainai būtu jāsaņem arī aptuveni 80 vecāki tanki “Leopard 1”.

Svarīgākais