Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Maltas ordenis pirmoreiz ievēl lielmestru, kurš nav aristokrāts un eiropietis

© AP/Scanpix/Leta

Par Maltas bruņinieku ordeņa lielmestru trešdien tika ievēlēts Kanādas advokāts Džons Danlaps, kurš ir pirmais šī ordeņa vadītājs bez aristokrātiskas izcelsmes un arī pirrmais neeiropietis šajā amatā.

66 gadus vecais Danlaps tika ievēlēts ar ordeņa "pilnās valsts padomes" 99 balsojošo locekļu absolūta vairākuma atbalstu. Viņš nekavējoties informēja Romas pāvestu Francisku par savu ievēlēšanu un deva amata zvērestu pompozā ceremonijā un procesijā, kas notika ordeņa villā Romas Aventīna pakalnā.

Viņa ievēlēšana izbeidza vairākus gadus ilgu ordeņa pārvaldības krīzi, kuras laikā pāvests Francisks atcēla iepriekšējo lielmestru, veica jaunas konstitucionālās reformas ordenī un iecēla Danlapu par pagaidu vadītāju. Šī pāvesta rīcība tika kritizēta kā ordeņa suverenitāti apdraudoša.

Neatkarīgais Maltas bruņinieku ordenis ir starptautiski atzīta starptautiska organizācija, kurai piemīt virkne valstiskuma pazīmju. Šis tiesiskais statuss ļauj ordenim nodarboties ar labdarību, humāno palīdzību un medicīnisko palīdzību visā pasaulē kā starptautisko tiesību subjektam.

Ordenī ir 13,5 tūkstoši bruņinieku, māsu un kapelānu, 80 tūkstoši pastāvīgu brīvprātīgo un 42 tūkstoši darbinieku.

Ordenis 2016. un 2017.gadā pieredzēja pārvaldības krīzi, kuru izraisīja prezervatīvu izplatīšanas skandāls un kuras rezultātā pāvests atcēla lielmestru un lika īstenot Vatikāna noteiktas konstitucionālas reformas.

Danlapa ievēlēšana par lielmestru uz 10 gadu termiņu izbeidz pārmaiņu periodu, kura laikā janvārī tika ievēlēta jauna pārvaldes institūcija un septembrī tika apstiprināta jauna konstitūcija, kas pirmoreiz ļauj ievēlēt lielmestru bez aristokrātiskas izcelsmes un atceļ prasību ieņemt šo amatu uz mūžu.

Danlaps ir dzimis Otavā un praktizējis kā advokāts Ņujorkā. Viņš atrada aicinājumu darbībai Maltas ordenī astoņdesmitajos gados, kad viņš kā brīvprātīgais kopa AIDS pacientus Kardināla Kuka Medicīnas centrā Hārlemā, kur viņš turpinājis darboties kā brīvprātīgais.