Ukrainas kara 435. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:05]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 4. maijā. Ukraina jau veselu gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22.05. Vācijas koncerns "Henkel", viens no pasaulē lielākajiem sadzīves un rūpnieciskās ķīmijas ražotājiem, paziņoja, ka pabeidzis Krievijas aktīvu pārdošanas darījumus.Kā teikts uzņēmuma ceturkšņa atskaitē, darījuma summa bijusi 54 miljardi rubļu (600 miljoni eiro). Par aiziešanu no Krievijas tirgus "Henkel" paziņoja jau 2022.gada aprīlī, drīz pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā.

20.49. Ukrainā korupcijas lietas izmeklēšanas ietvaros apcietināts Odesas mērs Hennadijs Truhanovs, ceturtdien pavēstīja Specializētā pretkorupcijas prokuratūra.

19.30. Ukraina apzinās, ka nekļūs par NATO dalībvalsti kara laikā, bet gribētu saņemt skaidru signālu, ceturtdien Hāgā ar Nīderlandes un Beļģijas premjeriem kopīgajā preses konferencē sacīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

"Mēs esam reālisti, mēs saprotam, ka nekļūsim par NATO daļu šī kara laikā," sacīja prezidents. "Bet mēs ļoti gribētu skaidru signālu, ka mēs būsim NATO pēc kara."Ukraina no partneriem alianses Viļņas samitā gribētu dzirdēt "kaut ko vairāk, nevis tikai par alianses "atvērtajām durvīm"", viņš piebilda.

18.17. Baltais nams ceturtdien noraidīja Krievijas apgalvojumus, ka ASV ir iesaistītas dronu uzbrukumā Kremlim, šādu nostāju paužot pēc Krievijas prezidenta preses sekretāra Dmitrija Peskova apsūdzībām, ka aiz dronu uzbrukuma Kremlim stāv Savienotās Valstis.

"Mums ar to nav nekāda sakara," Baltā nama Nacionālās drošības padomes koordinators Džons Kērbijs sacīja telekanāla MSNBC ēterā. "Peskovs šeit tikai melo, skaidri un vienkārši," viņš piebilda.

17.12. ASV diplomāti uzskata, ka Ķīna spēs spēlēt pozitīvu lomu kara apturēšanā, īpaši veiksmīga Ukrainas pretuzbrukuma gadījumā, publikācijā laikrakstā "Washington Post" norāda ietekmīgais komentētājs Deivids Igneišass.

Pie šāda slēdziena viņš nonācis pēc apmaiņas ar replikām ar ASV valsts sekretāru Entoniju Blinkenu trešdien pasākumā, ko laikraksts rīkoja saistībā ar Pasaules preses brīvības dienu.

15.44. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ceturtdien vizītes gaitā Nīderlandē pauda pārliecību, ka agresorvalsts Krievijas autoritārais līderis Vladimirs Putins Starptautiskajā Krimināltiesā Hāgā tiks notiesāts par kara noziegumiem.

14.02. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtdienas rītam sasnieguši 192 590 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 650 iebrucēji, pieci tanki un 18 droni.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī Krievija zaudējusi 3707 tankus, 7216 bruņutransportierus, 2962 lielgabalus, 547 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 304 zenītartilērijas iekārtas, 308 lidmašīnas, 294 helikopterus, 2523 bezpilota lidaparātus, 947 spārnotās raķetes, 5886 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 370 specializētās tehnikas vienības.

12.11. Krievijas karaspēks naktī uz ceturtdienu atkal uzbrucis Ukrainai ar Irānā ražotiem trieciendroniem un dažāda tipa raķetēm, vēsta Ukrainas gaisa spēki. No Krievijas palaistajiem 24 droniem "Shahed" notriekti 18. Kijivā notriekti visi droni un raķetes, Odesā - 12 no 15 droniem, vēsta vietējās varasiestādes.

10.38. Naktī uz ceturtdienu Krievijas dienvidos izraisījušies ugunsgrēki divos naftas pārstrādes objektos, pavēstīja vietējās amatpersonas. Krasnodaras novadā degusi naftas pārstrādes rūpnīca Iļskijā, bet Rostovas apgabalā - Novošahtinskas naftas produktu rūpnīca.

Rostovas apgabala vadītājs Vasīlijs Golubevs ceturtdienas rītā paziņoja, ka noticis drona uzbrukums, bet Krasnodaras novada gubernators Veņjamins Kondratjevs par ugunsgrēka izraisīšanās iemesliem nav izteicies.

10.17. Labklājības ministrija plāno pārdalīt līdzekļus 1,24 miljonu eiro apmērā vienreizēja nodarbinātības vai pašnodarbinātības uzsākšanas pabalsta izmaksai Ukrainas iedzīvotājiem.

09.03. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis trešdien ieradās Amsterdamas Shipholas lidostā, sākot negaidītu vizīti Nīderlandē, un viņa darba kārtībā ir Starptautiskās krimināltiesas (SKT) apmeklējums, ziņoja Nīderlandes mediji.

Zelenskis, kuram šī ir pirmā vizīte Nīderlandē, nolaidās Shipholas lidostā pēc Ziemeļvalstu samita apmeklēšanas Helsinkos, vēstīja Nīderlandes ziņu aģentūra ANP.

00.10 Krievijas ofensīva Bahmutā ir apstājusies, savukārt Ukrainas bruņotie spēki ne bez panākumiem veic pretuzbrukumus. Tā paziņojis militārais eksperts Aleksandrs Kovaļenko.

"Vispārējā sadursmju līnija Bahmutā nav piedzīvojusi nekādas lielas izmaiņas. Ukrainas aizsardzības spēki, kas ieņem labas pozīcijas, īpaši augstceltnēs, arī cenšas ar pretuzbrukumiem atgūt kontroli pār iepriekš pamestajām vietām. Un es varu teikt, ka ne bez panākumiem," viņš teica.

Vienlaikus Kovaļenko atzīmē, ka sadursmes līnija pilsētā ir "elles šūpoles", kur atsevišķas pozīcijas daudzkārt maina īpašnieku.

Svarīgākais