BBC: ASV draud situācija, kādu nekad iepriekš valsts nav piedzīvojusi

ASV finanšu ministre Dženeta Jellena brīdinājusi, ka, ja Kongress nepaaugstinās vai neapturēs ASV valdības parāda likumā noteiktos griestus, ASV valdībai līdz ar pirmo jūniju var beigties finanšu līdzekļi, vēsta BBC.

Šis brīdinājums esot kā līdzīgs paziņojumam par defoltu, kādu ASV nekad iepriekš nav piedzīvojusi, raksta BBC

Ja aizņēmuma maksimāli iespējamā parāda summa netiks paaugstināta, ASV valdība vairs nevarēs izmantot jaunus aizņēmumus - šobrīd limits ir 31,4 triljoni ASV dolāru.

1.maijā arī ASV Kongresa budžeta birojs (CBO) brīdināja par “ievērojamu risku, ka Valsts kasei līdz jūnija sākumam beigsies līdzekļi”.

“Nav skaidrs, kad tieši līdzekļi var izsīkt, jo ir grūti prognozēt tēriņu apjomu kā arī nodokļu ieņēmumu laiku un to apjomu tuvāko nedēļu laikā,” ziņo Kongresa budžeta birojs.

Amatpersonas norāda, ka viņiem nākas aizņemties vairāk, jo ieņēmumi no ienākuma nodokļa bijuši mazāki, nekā gaidīts, un valdības izdevumi bijuši lielāki, nekā plānots. Arī uz ceturkšņa sākumu valsts kontos bija mazāk līdzekļu, nekā gaidīts.

Valsts parāda griestu paaugstināšana ASV nav retums - kopš 1960. gada tas noticis jau 78 reizes.

Taču šoreiz republikāņi iebilst pret Džo Baidena izsludināto izdevumu programmu - apmaiņā pret atļauju palielināt maksimālo aizdevuma apmēru viņi pieprasa strauju valdības izdevumu samazināšanu un dažu Baltajam namam kritisku lēmumu atcelšanu, piemēram, studentu parādu dzēšanas programmu un nodokļu atlaides vides tehnoloģijām.

Prezidents Baidens pagājušajā nedēļā sacīja, ka par šiem jautājumiem “nevar būt nekādas sarunas”.

Tomēr uz Baltā nama vadītāju tiek izdarīts arvien lielāks spiediens piekrist apspriest republikāņu priekšlikumus, pretējā gadījumā ASV var saskarties ar saistību nepildīšanas draudiem jeb valdības formālu nespēju apkalpot savus parādus. Šāda notikumu attīstība varētu sagraut globālos finanšu tirgus kā arī mazināt ticību ASV kā uzticamam spēlētājam.

Eksperti brīdina, ka saistību nepildīšana var izraisīt arī vēl augstāku bezdarba līmeni valstī.

Gadījumā, ja valdībai beigtos nauda, ciestu liels skaits cilvēku - sākot no algu izmaksas valsts iestādēs un militārajā jomā strādājošajiem, līdz pat laiku ziņu diktoriem - ja valstij beigtos finanšu līdzekļi, tā vairs nespētu uzturēt meteoroloģisko dienestu.