Ēģipte sāk dzīvi bez Mubaraka

© Scanpix/AFP

Ēģiptes armija sestdien sākusi novākt barikādes, kas 3 nedēļu ilgo nemieru laikā tika uzslietas ap Kairas centrā esošo Tahrira laukumu, ziņo aģentūra Franse - Presse.

Metāla barjeras, dzeloņdrātis un izdegušo automašīnu vrakus karavīriem palīdz aizvākt arī brīvprātīgie civilisti.Tāpat sāktas aizvākt arī barjeras, ar kurām nemieru laikā tika norobežots netālu esošais Ēģiptes Senatnes muzejs.

Protestētāju organizētās grupas ne tikai novāc atkritumus Brīvības laukumā, bet arī pārbauda jaunpienācēju identifikācijas dokumentus.

Pagājušajā naktī Kairas debesis blāzmoja uguņošanas gaismā, tūkstoši ēģiptiešu Tahrira laukumā svinēja Hosni Mubaraka atkāpšanos. Tūkstošiem ēģiptiešu uzturējās laukumā, dziedot un vēcinot nacionālos karogus. Līdz ar rītausmu laukums sāka tukšoties, bet Kairas ielās joprojām palika tanki.

Neskatoties uz joprojām valdošo eiforiju pēc vakardienas paziņojuma par prezidenta Hosni Mubaraka atkāpšanos, opozīcijas atbalstītāju domas dalās par neviendabīgās protestu kustības nākotni.

Kā ziņots, 11. februārī Mubaraks, kurš pie varas atradās gandrīz trīs desmitgades, atkāpās no prezidenta amata un nodeva varu armijas rokās.Armija paziņojusi, ka respektēs tautas gribu.

ASV prezidents Baraks Obama paziņoja, ka tautas nevardarbīgā revolūcija Ēģiptē, var kļūt par labu piemēru visai pasaulei.

"Šis ir cilvēka cieņas spēks un to nevar noliegt. Ēģiptes iedzīvotāji ir mūs iedvesmojuši, un viņi to ir izdarījuši, pierādot, ka taisnīgumu var panākt arī bez vardarbības. Ēģiptē bija nevardarbīgs garīgs spēks - bez terorisma, bez neprātīgas nogalināšanas. Tieši nevardarbība, garīgs spēks kārtējo reizi ir būvējis vēsturisku tiltu uz taisnīgumu," teica ASV prezidents.

ASV prezidents uzrunā atzina, ka Mubaraka atkāpšanās ir nevis beigas, bet gan sākums Ēģiptes pārejai uz demokrātiju.

Obama pauda pārliecību, ka Ēģiptes ceļš uz brīvām un godīgām vēlēšanām būs sarežģīts. "Priekšā būs grūtas dienas un daudzi jautājumi paliks neatbildēti, bet es esmu pārliecināts, ka Ēģiptes tauta atradīs sevī spēku pārvarēt grūtības," uzsvēra Obama.

ASV vadītājs aicināja Ēģiptes armiju atcelt ārkārtas stāvokli valstī un sākt gatavoties pārejai uz demokrātiskām vēlēšanām.

Ēģiptes prezidents Hosnī Mubaraks piektdien atkāpās no amata un nodeva varu Bruņoto spēku augstākajai padomei. Tas notika 18.protestu dienā, kad Ēģiptes tauta izgāja ielās, pieprasot Mubaraka atkāpšanos un nabadzības un korupcijas samazināšanu valstī.

Pasaulē

Kādēļ “Estonia” traģēdijas izmeklēšanas lietā soda cilvēkus nevis par informācijas slēpšanu, bet tās noskaidrošanu; kādu iemeslu dēļ patiesība "Estonia" gadījumā dodas rokā tik grūti; kādēļ mistiskā veidā gāja bojā Latvijas autors, kurš pētīja notikušo traģēdiju.

Svarīgākais