Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Pasaulē

ANO pauž satraukumu par preses brīvības samazināšanos pasaulē

© unsplash.com

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs otrdien pauda satraukumu par preses brīvības samazināšanos visā pasaulē, nosodot uzbrukumus žurnālistiem un dezinformācijas izplatīšanos.

Gutērrešs pirms trešdien atzīmējamās Pasaules preses brīvības dienas vērsās ar videovēstījumu pie žurnālistiem un medijiem visā pasaulē.

"Visa mūsu brīvība ir atkarīga no preses brīvības," sacīja Gutērrešs, nosaucot to par "demokrātijas un taisnīguma pamatu" un "cilvēktiesību enerģijas avotu".

"Bet katrā pasaules nostūrī notiek uzbrukums preses brīvībai," viņš piebilda, uzrunājot konferenci ANO mītnē Ņujrkā.

ANO ģenerālsekretārs nenosauca vārdā ieslodzītos žurnālistus un nevainoja konkrētas valstis, bet citi runātāji uzsvēra atsevišķus gadījumus, tostarp laikraksta "Wall Street Journal" reportiera Evana Gerškoviča aizturēšanu Krievijā par apsūdzībām spiegošanā, kuras viņš noliedz.

"Cīņa par preses brīvību, cīņa par Evana atbrīvošanu ir cīņa par katra brīvību," forumam paziņoja "Wall Street Journal" idevejs Almars Latūrs.

Citi žurnālisti pieminēja augošās briesmas viņu profesijā.

Saskaņā ar organizācijas "Reportieri bez robežām" datiem, 2022.gadā, pildot savus pienākumus, gājuši bojā 55 žurnālisti un četri mediju darbinieki.

Gutērrešs sacīja, ka "patiesību apdraud dezinformācija un naida runa, kas mēģina padarīt neskaidras līnijas starp faktu un izdomājumu, starp zinātni un saszvērestību". Viņš piebilda, ka žurnālisti tiek iebiedēti, aizturēti un ieslodzīti.

ANO Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas (UNESCO) vadītāja Odrija Azulē atzina, ka digitālais laikmets maina visu informācijas ainavu, padarot "profesionālu, brīvu, neatkarīgu žurnālistiku" nepieciešamāku nekā jebkad agrāk.