Ukrainas kara 434. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:34]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 3. maijā. Ukraina jau veselu gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:34 Amerikas Savienotās Valstis paziņojušas par jaunu militārās palīdzības paketi Ukrainai līdz 300 miljonu dolāru vērtībā. Tas teikts Pentagona vēstījumā.

Tiek atzīmēts, ka papildu drošības palīdzība tiek sniegta, lai apmierinātu Ukrainas kritiskās drošības un aizsardzības vajadzības. Mēs jo īpaši runājam par papildu munīciju HIMARS daudzkārtējās palaišanas raķešu sistēmām, kas iepriekš tika piegādātas Ukrainai, 155 mm haubices, 155 mm artilērijas šāviņi; javas čaumalas ar 120 mm, 81 mm un 60 mm kalibru; TOW prettanku raķetes.

Šajā komplektā bija iekļautas arī prettanku ieroču sistēmas AT-4 un Carl Gustaf; nevadāmās raķetes Hydra-70; kājnieku ieroči un munīcija; sprādzienbīstama munīcija šķēršļu iznīcināšanai.

21:12 Krievijas apšaudēs Hersonas apgabalā trešdien nogalināti 18 cilvēki, bet 46 ievainoti, platformā "Telegram" pavēstīja Ukrainas prezidenta biroja vadītājs Andrijs Jermaks.

"Krievu triecieni Hersonai turpinās. Viņi sit pa mierīgajiem iedzīvotājiem. Atbilstoši situācijai šobrīd ir zināms par 18 bojāgājušajiem un 46 ievainotajiem," apliecināja amatpersona.

Ukrainas ģenerālprokurora birojs iepriekš ziņoja par 16 cilvēkiem, kas trešdien Krievijas masīvajos triecienos nogalināti Hersonas apgabalā.

12 cilvēki nogalināti Hersonas pilsētā, pārējie - apgabala teritorijā ārpus Hersonas, teikts biroja paziņojumā.

Apšaudes ugunī starp Stepaņivkas un Muzikivkas ciemiem nokļuva arī enerģētiķu brigāde, kas laboja energotīklus. No gūtajām traumām nomira trīs enerģētiķi.

20:33 Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis trešdien noraidīja Maskavas apgalvojumus, ka Ukraina būtu sarīkojusi dronu triecienu Krievijas autoritārā līdera Vladimira Putina rezidencei Kremlī.

"Mēs neuzbrūkam ne Putinam, nedz Maskavai, mēs cīnāmies savā teritorijā, aizstāvam savus ciematus un pilsētas. Mums ieroču nepietiek pat tam. Tāpēc - mēs neuzbrukām Putinam. Mēs to atstājam tribunāla ziņā," žurnālistiem ar Ziemeļvalstu līderiem kopīgajā preses konferencē Helsinkos sacīja Zelenskis.

"Mēs cīnāmies par savu valsti un tikai savā zemē," uzsvēra Ukrainas prezidents.

"Mums ir vienalga, kas notiek Krievijā ar Krievijas pilsoņiem. Mums nav vienalga, kas notiek Ukrainā, kur ir atnākusi okupācija un Krievijas agresija," sacīja līderis.

Zelenskis arī uzsvēra, ka viņam ir vēstījums visai pasaulei - apvienoties ar mērķi, lai padzītu Krieviju no suverēnās Ukrainas teritorijas.

19:23 Eiropas Savienības dalībvalstu Pastāvīgo pārstāvju komiteja beidzot vienojusies par munīcijas un raķešu iegādes mehānismu Ukrainas bruņotajiem spēkiem 1 miljarda eiro apmērā. Tā teikts Zviedrijas prezidentūras ES Padomē vēstījumā "Twitter" .

"ES vēstnieki apstiprināja lēmumu par palīdzības pasākumiem Eiropas Miera fonda ietvaros, lai atbalstītu Ukrainas bruņotos spēkus 1 miljarda eiro apmērā kopīgai munīcijas un raķešu iegādei," teikts vēstījumā.

Tajā pašā laikā, kā "Telegramm" sacīja Ukrainas premjerministrs Deniss Šmihals, Eiropas Savienība nodrošinās Ukrainai munīciju 2 miljardu eiro vērtībā.

18:32 Iebrucēju artilērijas un gaisa triecienu rezultātā 3. maijā Hersonas apgabala teritorijā gāja bojā 16 cilvēki, vairāk nekā 20 tika ievainoti. Par to ziņo Ukrainas Ģenerālprokuratūra.

"No 3. maija rīta Krievijas karaspēks sāka masveidā apšaudīt Hersonas pilsētu un reģiona apdzīvotās vietas. Pulksten 16:30 haotiskās apšaudes dēļ gāja bojā 12 cilvēki, un šāviņi skāra civilo infrastruktūru reģiona centrā. Apmēram 22 guva dažādas smaguma traumas," teikts ziņojumā.

Turklāt starp Stepanovkas un Muzikovkas ciemiem tika apšaudīta enerģētiķu brigāde, kas veica elektrotīkla remontu pēc regulāriem Krievijas armijas uzbrukumiem. Trīs enerģētiķi no gūtajām traumām mira.

18:05. Hersonas apgabalā apšaudes rezultātā 3. maijā gāja bojā 16 cilvēki, 22 tika ievainoti, vēsta pravda.com.ua. "Plkst. 16:30 haotiskās apšaudes un šāviņi trāpīja civilajai infrastruktūrai reģionālā centrā," ziņo medijs.

16:40. Latvija Ukrainai ir sniegusi ievērojamu militāro un humāno palīdzību, uzsvēra Ukrainas vēstnieks Latvijā Anatolijs Kucevols, kurš šodien Rīgā uz fronti pavadīja humāno konvoju. Kucevols norādīja, ka, stājoties vēstnieka amatā, viņam ir trīs galvenās darba prioritātes - rūpēties par to, lai Latvijas politiskais un militārais atbalsts Ukrainai turpinātos, strādāt pie tā, lai Ukraina pievienotos Eiropas Savienībai un NATO, kā arī sekmēt tirdzniecību un ekonomisko sadarbību.

15:22. Eiropas Komisija (EK) trešdien prezentējusi plānu munīcijas ražošanas palielināšanai Eiropā, lai papildinātu krājumus, kurus noplicinājis karš Ukrainā. EK plāns paredz atvēlēt 500 miljonus eiro no Eiropas Savienības (ES) budžeta, lai palielinātu munīcijas ražošanu blokā

14.20. ASV vēstnieks Latvijā Kristofers Robinsons otrdien pasniedza Latvijas valdībai 24 ledusskapjus un 24 veļas mašīnas Ukrainas bēgļu atbalstam, aģentūru LETA informēja ASV vēstniecības Rīgā Preses un kultūras nodaļā.

Dāvinājums tika nodots Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšniekam pulkvedim Mārtiņam Baltmanim un astoņām Latvijas pašvaldībām.

Projektu īstenoja ASV vēstniecības Aizsardzības sadarbības birojs sadarbībā ar VUGD, kuram ir koordinējošā loma valsts atbalsta sniegšanai Ukrainas bēgļiem Latvijā.

13:50. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis trešdien ieradies Helsinkos uz Ziemeļvalstu samitu. Sagaidāms, ka Zelenskis tiksies ar četru Ziemeļvalstu premjerministriem, kuri šodien sapulcēsies Somijas prezidenta Sauli Nīnistes rezidencē. Samitā tiks runāts par Ziemeļvalstu - Dānijas, Islandes, Norvēģijas, Somijas un Zviedrijas - atbalstu Ukrainai.

12.46. Mūziķi Katrīna Gupalo un Edgars Vilcāns radījuši jaunu koncertprogrammu "Tas ir laiks", kura izskanēs sešās Latvijas pilsētās, kā arī sākuši ziedojumu vākšanas akciju Ukrainas brīvprātīgo kaujas vienības "Kaukāzs" atbalstam.

12.03. Turcija šonedēļ organizēs tikšanos ar Ukrainas un Krievijas amatpersonām, lai apspriestu Ukrainas labības eksporta vienošanās pagarināšanu, paziņojis Turcijas aizsardzības ministrs Hulusi Akars. Turcijas, Ukrainas un Krievijas aizsardzības ministru vietnieku tikšanās plānota piektdien Stambulā, paziņoja Akars. Viņš sacīja, ka gan Ukraina, gan Krievija sliecas uz vienošanās pagarināšanu.

11.37. Vācijā ražotās pretgaisa raķešu sistēmas "IRIS-T" kopš 2022. gada oktobra Ukrainas debesīs notriekušas 60 Krievijas raidītās raķetes, vēsta pravda.com.ua.

10.26. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši 191 940 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 520 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī Krievija zaudējusi 3702 tankus, 7199 bruņutransportierus, 2946 lielgabalus, 544 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 300 zenītartilērijas iekārtas, 308 lidmašīnas, 294 helikopterus, 2505 bezpilota lidaparātus, 947 spārnotās raķetes, 5865 automobili un autocisternu, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 363 specializētās tehnikas vienības.

09.49. Naktī uz trešdienu Krievijas karaspēks Ukrainā palaidis 26 bezpilota lidaparātus "Shahed", no kuriem Ukrainas armija notriekusi 21, vietnē "Facebook" paziņojuši Ukrainas Gaisa spēki. Ukrainas teritorijā lidroboti ielidojuši no ziemeļiem no Krievijas Brjanskas apgabala un no dienvidiem no Azovas jūras austrumu piekrastes.

Kijivā gaisa trauksme iedarbojās neilgi pēc pusnakts. Ukrainas Gaisa spēki paziņoja, ka tiem izdevies likvidēt visus dronus, kas uzbruka Ukrainas galvaspilsētai.

09.18. Krievijas Volnas ciematā netālu no Krimas tilta naktī aizdegusies liela degvielas cisterna, trešdien paziņojis Krievijas Krasnodaras novada gubernators Venjamins Kondracevs.

"Temrjukas rajona Volnas ciemā aizdegās cisterna ar naftas produktiem. (..) Saskaņā ar sākotnējo informāciju nav bojāgājušo vai ievainoto," paziņoja Kondracevs. Viņš sacīja, ka tiek darīts viss iespējamais, lai ugunsgrēks neizplatītos tālāk. Kas izraisījis ugunsgrēku, Kondracevs neatklāja.

08.42. Galvenais mērķis, strādājot ar palīdzības nodrošināšanu Ukrainai, ir panākt iespējami ātru Latvijas humānās kravas nogādāšanu uz Ukrainu, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" norādīja Latvijas vēstnieks Polijā Juris Poikāns.

Viņš atgādināja, ka pirms kļūšanas par Latvijas vēstnieku Polijā iepriekš vairākus gadus bijis Latvijas vēstnieks Ukrainā, tāpēc viss, kas attiecas uz palīdzību Ukrainai, viņam bijis arī personīgs jautājums. Karam turpinoties, galvenais mērķis, sadarbojoties ar visām iesaistītajām pusēm, ir panākt iespējami ātrāku Latvijas humānās kravas nogādāšanu Ukrainā.

07.11. Eiropas Komisija (EK) uz laiku ierobežo četru Ukrainas lauksaimniecības kultūru importu pēc vairāku Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu spiediena, turpinoties strīdam par lauksaimniecības produkciju no karā iesaistītās valsts.

Kviešu, kukurūzas, rapša un saulespuķu brīva tirdzniecība Bulgārijā, Polijā, Ungārijā, Rumānijā un Slovākijā tiks apturēta līdz 5.jūnijam, otrdienas vakarā paziņoja EK. Tomēr šos lauksaimniecības produktus arī turpmāk varēs vest caur šīm valstīm uz citām valstīm, piemēram, uz citām ES dalībvalstīm.

00.10 Krievija melo, ka nav nolaupījusi Ukrainas Neatkarīgās ziņu aģentūras (UNIAN) korespondentu Dmitriju Hiļuku.

Tā teikts izmeklēšanā par Krievijas valsts meliem, ko veikusi starptautiskā cilvēktiesību aizsardzības nevalstiskā organizācija "Reportieri bez robežām".

Organizācijai izdevās iegūt piecas nepublicētas liecības, kas apstiprina, ka UNIAN korespondentu patiešām nolaupīja Krievijas drošības spēki un viņš tagad atrodas Krievijā, neskatoties uz Krievijas varas iestāžu atkārtotiem iebildumiem. Viņa ģimenei nebija nekādu ziņu no viņa, izņemot nelielu zīmīti, kas rakstīta ar viņa roku 2022. gada aprīlī.

Svarīgākais