BBC aprēķinājis, cik karavīru Krievija patiesībā zaudējusi karā ar Ukrainu

© Scanpix/Evgen Kotenko/SIPA

Balstoties uz atklātajiem avotiem, BBC izdevies noskaidrot 21 700 Krievijas karavīru vārdus, kas krituši Ukrainas karā. Bojāgājušo skaita pieaugums joprojām ir ļoti augsts ne tikai gūstekņu vidū, bet arī specializētajās Krievijas armijas vienībās.

BBC krievu dienests kopā ar izdevumu Mediazon, kas Krievijā atzīts par “ārvalstu aģentu”, un brīvprātīgo komandu konstatējuši, ka 14 mēnešu ilgajā iebrukuma laikā Krievijas spēki zaudējuši vismaz 3401 elites speciālistu: Krievijas militārā izlūkdienesta GRU darbiniekus, Krievijas gvardes īpašos spēkus, desantniekus, jūras kājniekus un militāros pilotus. Viņu sagatavošana prasījusi vairākus gadus un miljoniem dolāru.

Turklāt runāts tiek tikai par tiem datiem, kurus izdevies atrast un pārbaudīt no atklātajiem avotiem, reālais zaudējumu skaits noteikti ir vēl lielāks.

Pēdējo divu nedēļu laikā identificēti 1249 bojāgājušie (vismaz 54 no viņiem dienēja elites vienībās). Tas ir ievērojami augstāk, nekā vidējais 2022. gada rādītājs - pirmajos 12 kara mēnešos Krievijas avoti katru nedēļu ziņoja par aptuveni 250-300 bojāgājušajiem.

Trešdaļu no visiem šiem zaudējumiem veido tie, kuri pirms iebrukuma sākuma nebija saistīti ar armiju - tie ir brīvprātīgie, mobilizētie, ieslodzītie un jaunpieņemtie PMC (alternatīvie privātie militārie uzņēmumi) darbinieki. Spriežot pēc atklātajiem datiem, pēdējo mēnešu laikā lielākos zaudējumus turpina nest karojošie ieslodzītie Bahmutas apgabalā, tāpat daudz zaudējumu ir arī mobilizētajās vienībās.

Tiek pieņemts, ka šajā sarakstā varētu būt vismaz divas reizes mazāk mirušo vārdu, nekā patiesībā ir apbedīto Krievijā, izpētot situāciju kapsētās vairāk nekā 65 Krievijas apdzīvotās vietās pēdējo 14 mēnešu laikā.

Līdz ar to, pēc pieticīgākajām aplēsēm, Ukrainas iebrukuma laikā Krievija būtu varējusi zaudēt jau 43 400 cilvēkus.

Kopējie Krievijas neatgriezeniskie zaudējumi - gūto traumu, nāves vai nokļūstot bezvēsts pazudušo rindās - varētu būt vismaz 195 000 cilvēku. Šis skaitlis ir balstīts uz ASV Jūras spēku analīzes centra novērojumiem, saskaņā ar kuriem uz katru vienu bojāgājušo Krievijas karavīru tikuši ievainoti aptuveni trīsarpus.

Šajā skaitā nav iekļauti tie, kas karoja Krievijas pusē Doņeckas un Luhanskas “tautas kaujinieku” sastāvā. Turklāt nav iespējams pat aptuveni noteikt pazudušo militārpersonu skaitu.

Svarīgākais