Ukrainas kara 433. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:29]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2. maijā. Ukraina jau veselu gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:29 Eiropas Komisija (EK) ierosinās plānu artilērijas šāviņu ražošanas palielināšanai līdz miljonam šāviņu gadā, otrdien atklājušas amatpersonas.

Pēc gadu desmitiem ilgām nepietiekamām investīcijām Eiropas aizsardzības nozarei nākas grūti pielāgoties pieprasījuma pieaugumam, ko izraisījis Krievijas sāktais karš Ukrainā.

Eiropas Komisijas plāns, kas tiks publiskots trešdien, ierosina izmantot 500 miljonus eiro no Eiropas Savienības (ES) budžeta, lai palielinātu munīcijas ražošanu blokā.

"Runājot par aizsardzību, mūsu rūpniecībai tagad ir jāpārslēdzas uz kara ekonomikas režīmu," paziņojis ES iekšējā tirgus komisārs Tjerī Bretons.

"Es esmu pārliecināts, ka 12 mēnešu laikā mēs spēsim palielināt savu ražošanas jaudu līdz vienam miljonam šāviņu gadā Eiropā," pavēstīja Bretons.

ES līdzekļi tiks novirzīti jaunu haubiču lādiņu un raķešu ražošanas līniju finansēšanai, šaujampulvera ražošanas palielināšanai un vecās munīcijas atjaunošanai.

Brisele skaidroja, ka šī nauda veidos aptuveni 50% no finansējuma atlasītajiem projektiem, un dalībvalstīm būs jānodrošina otra puse naudas.

Paredzēts, ka plāna kopsumma sasniegs miljardu eiro.

21:48 Krievijā Brjanskas apgabalā no sliedēm atkal noskrējis kravas vilciens. Tiek ziņots par nezināmu personu veiktu dzelzceļa sliežu ceļu bojāšanu.

Incidents noticis plkst.19:47 pie Sņežetskas stacijas, kas atrodas nedaudz uz austrumiem no pašas Brjanskas. Pēc Krievijas dzelzceļa ziņām, no sliedēm noskrēja 20 kravas vagoni un lokomotīve. Cilvēki nav cietuši. Iemesls tiek saukts par "nelikumīgu iejaukšanos dzelzceļa transporta darbā".

20:57 ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens sacīja, ka Ukraina tuvāko nedēļu laikā sāks pretuzbrukumu. Viņš arī mudināja rūpīgi sekot līdzi tā attīstībai.

Viņš to teica intervijā ar "Fox News" žurnālistu Benu Holu, kas tika publicēta Valsts departamenta tīmekļa vietnē. Uz jautājumu, vai situācija kaujas laukā Ukrainā šķiet nonākusi strupceļā, ASV valsts sekretārs uzsvēra, ka Krievijas Federācijas plāni jau ir izgāzušies, un aicināja rūpīgi uzraudzīt Ukrainas turpmāko pretuzbrukuma attīstību.

19:55 Dānija nosūtīs Ukrainai militāro palīdzību 1,7 miljardu kronu (228 miljonu eiro) vērtībā, lai atbalstītu Ukrainas gaidāmo pretuzbrukumu, otrdien paziņoja Dānijas Aizsardzības ministrija.

Cita starpā Ukrainai ziedotas atmīnēšanas iekārtas, munīcija un tiks sniegts finansiāls atbalsts pretgaisa aizsardzības ieroču iegādē, paziņoja ministrija.

Dānijas ārlietu ministrs Lars Leke Rasmusens norādīja, ka šis ir lielākais militārās palīdzības sūtījums, ko Dānija līdz šim ziedojusi Ukrainai. Kopumā Dānija sniegusi Ukrainai palīdzību 11 miljardu Dānijas kronu (1,5 miljardu eiro) vērtībā.

Janvārī Dānija apsolīja Ukrainai 19 Francijā ražotas haubices "Caesar" un aprīlī paziņoja, ka kopā ar Nīderlandi pērk 14 tankus "Leopard 2", lai tos nodotu Ukrainai.

19:28 Ienaidnieka karaspēks īslaicīgi okupētajās teritorijās turpina aprīkot spīdzināšanas kameras proukrainiski noskaņotu cilvēku iebiedēšanai.

Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs stāstīja par vienu no briesmīgajām vietām, ko ienaidnieks iekārtojis īslaicīgi sagūstītās Čaplinkas (Hersonas apgabals) policijas nodaļā.

18:57 Ukrainas artilēristi un raķešu karaspēka vienības vienas dienas laikā trāpīja četrām Krievijas iebrucēju munīcijas noliktavām, vienam ienaidnieka komandpunktam, pretgaisa aizsardzības sistēmai un vēl vienam svarīgam ienaidnieka mērķim.

Ukrainas aizsardzības spēki notriekuši arī trīs dažāda veida iebrucēju bezpilota lidaparātus, liecina otrdienas, 2.maija, vakarā publicētais Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštāba apkopojums.

18:24 Ukrainas Augstākā Rada ieviesusi likumdošanā terminu "rašisms", otrdien pieņemot rezolūciju "Par rašisma ideoloģiju Krievijas Federācijas politiskajā režīmā, rašisma kā totalitārisma un cilvēknīšanas principu un prakses nosodījumu".

Rezolūcijā nonākts pie secinājuma, ka rašisms ir mūsdienu krievu fašisms, un norādīts, ka Krievijas brutālais, neizprovocētais karš pret Ukrainu atklājis visai pasaulei prezidenta Vladimira Putina politiskā režīma patieso seju, kas ir neoimperiālistiska, totalitāra diktatūra, kas seko pagātnes sliktākajām praksēm un iemieso fašismu un nacionālsociālismu mūsdienu krievu fašisma (rašisma) versijā.

Ukrainas deputāti cer, ka šī rezolūcija veidos vienotu pieeju krievu politikai, kas kļuva par pamatojumu agresijai pret Ukrainu.

18:03. Harkivas apgabalā traktors uzbrauca mīnai uz lauka, nogalinot divus vīriešus, vēsta pravda.com.ua.

17:10. "Labākais veids, kā šobrīd finansiāli atbalstīt Ukrainu, ir stiprināt savstarpējo ekonomisko sadarbību. Subsīdijas vien nav ilgtermiņa risinājums, Ukrainai ir nepieciešama ilgtspējīga ekonomika," sacīja Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns otrdien, 2.maijā, tiekoties ar Ukrainas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Anatoliju Kucevolu (Anatolii Kutsevol). Vēstnieks parlamentā bija ieradies iepazīšanās vizītē.

16:21. Ukrainas Augstākā Rada pieņēma karastāvokļa un vispārējās mobilizācijas pagarināšanu Ukrainā līdz 18. augustam, vēsta pravda.com.ua.

14:23. Krievijā Brjanskas apgabalā pirmdien uz dzelzceļa sliedēm notikušo sprādzienu rezultātā iznīcināta dīzeļlokomotīve un četri vagoni, platformā "Telegram" vēsta kanāls "Baza". Sadega dīzeļlokomotīve un četri vagoni. Notikušā rezultātā no dīzeļlokomotīves bākām izlija 12 tonnas dīzeļdegvielas, vēsta "Baza". Sprāgstvielas uz dzelzceļa sliedēm vakar bija uzstādītas trīs vietās. Vilciena sastāvā konstatētas trīs kontakta vietas, raksta "Baza". Sprādziena rezultātā izpostīta sliede sešu metru garumā un četri betona gulšņi. Sprādziens izsitis 2,5 metrus dziļu un 1,5 metrus platu bedri, norāda "Baza".

12.44. Ģenerālpulkveža Mihaila Mizinceva atbrīvošana no Krievijas aizsardzības ministra vietnieka amata varētu liecināt par kritiskajām problēmām, ar ko Krievija sastapusies pret Ukrainu izvērstās ieilgušās agresijas gaitā, teikts britu militārā izlūkdienesta ziņojumā.

Mizincevs bija atbildīgs par okupācijas karaspēka materiāli tehnisko nodrošinājumu, bet 2022.gada pavasarī vadīja Mariupoles blokādi un bombardēšanu. Kaut arī Mizinceva atlaišana uzreiz netika apstiprināta, noplūdusī informācija liecina, ka sarežģījumi ap loģistiku ir Krievijas ieilgušās agresijas problēmu centrā.

11.41. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasnieguši 191 420 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 460 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī Krievija zaudējusi 3701 tanku, 7193 bruņutransportierus, 2930 lielgabalus, 544 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 298 zenītartilērijas iekārtas, 308 lidmašīnas, 294 helikopterus, 2477 bezpilota lidaparātus, 947 spārnotās raķetes, 5851 automobili un autocisternu, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 360 specializētās tehnikas vienības.

10.48. Ukrainas armijas sauszemes spēku operatīvās pavēlniecības "Dienvidi" preses centra vadītāja Nataļija Humeņuka min, ka Krievijas armijas pastiprinātie raķešu uzbrukumi Ukrainas dienvidos saistīti ar to, ka okupanti līdz šim brīdim nav guvuši nekādu uzvaru, vēsta pravda.com.ua.

09.42. Dienvidāfrikas Republikas (DĀR) vadība lūgusi Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu neapmeklēt BRICS valstu samitu, kas šovasar notiks DĀR, jo Starptautiskā Krimināltiesa (SKT) izdevusi orderi Putina aizturēšanai, vēsta Johannesburgas laikraksts "Sunday Times", atsaucoties uz avotiem.

"Mums nav citu variantu, kā aizturēt Putinu. Ja viņš ieradīsies šeit, mums viņš būs jāiztur," laikrakstam sacīja DĀR valdības pārstāvis.

08.37. Baltais nams gatavo jaunu palīdzības paketi Ukrainai, vēsta pravda.com.ua.

07.10.Krievija, dodot raķešu triecienus Ukrainai, ir mainījusi taktiku, un tagad tos vairāk vērš pret dzīvojamajām ēkām, pirmdien paziņoja Ukrainas prezidenta biroja vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks.

"Par to nav šaubu, jo viņi dod tiešus triecienus tieši civilajām, konkrēti, daudzdzīvokļu ēkām vai vietām, kur ir daudz civiliedzīvotāju mājokļu," televīzijā sacīja Podoļaks.

05.34. Krievijas karavīru skaits Baltkrievijā samazinājies līdz 2,8 tūkstošiem, pirmdien paziņoja Ukrainas robežsardzes preses sekretārs Andrijs Demčenko.

00.10. Ukrainas vicepremjere un okupēto teritoriju reintegrācijas ministre Irina Vereščuka aicinājusi Krievijas karaspēka īslaicīgi okupēto teritoriju iedzīvotājus neņemt Krievijas pases un nekādā veidā nesadarboties ar Krieviju.

Pagājušajā nedēļā Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstīja dekrētu, kas ļauj deportēt okupēto Ukrainas teritoriju iedzīvotājus, kuri nav pieņēmuši Krievijas pilsonību.

Šis dekrēts paredz, ka Ukrainas pilsoņiem vai tā saukto "Doņeckas Tautas Republikas" un "Luganskas Tautas Republikas" "pasu" īpašniekiem ir vai nu jākļūst par Krievijas pilsoņiem, vai jāpaziņo, ka viņi nevēlas to darīt. Tie, kas izvēlēsies otro variantu, no 2024.gada 1.jūlija tiks uzskatīti par ārzemniekiem un attiecīgi varēs tikt deportēti, ja viņi tiks atzīti par draudiem Krievijas nacionālajai drošībai.

"Viņi grib, lai ukraiņi vai nu kļūtu par krieviem, vai arī pamestu īslaicīgi okupētās teritorijas. Pirmkārt, ukraiņus nav iespējams pārvērst par krieviem. Piespiedu pasu piešķiršana vai represijas nelīdzēs. Otrkārt, kurš teica, ka krievi īslaicīgi okupētajās teritorijās dzīvos ilgi?" paziņoja Vereščuka.

Svarīgākais