Grieķijā atkal valdīs Papandreu

Grieķijas sociālistu līderis Georgioss Papandreu kļūs par jau trešo šīs dinastijas pārstāvi – aiz vectēva un tēva –, kurš ieņems valsts premjerministra amatu. Tas noskaidrojies pēc svētdien notikušajām parlamenta vēlēšanām, kurā sociālisti (Pasok) faktiski sagrāva līdz šim pie varas esošo konservatīvo Jaunās demokrātijas partiju, iegūstot 160 no 300 parlamenta deputātu mandātiem.

Reuters atgādina, ka 57 gadus vecais G. Papandreu uzvarējis tikai ar trešo mēģinājumu – 2004. un 2007. gada vēlēšanās viņa vadītie sociālisti cieta diezgan iespaidīgus zaudējumus. Taču svētdienas triumfs atkal atgriezis ticību Papandreu politiskajai dinastijai un saglabājis Eiropas kreiso cerības, ka nesenajai konservatīvo uzvarai Vācijā bijis tikai gadījuma raksturs.

Ekonomikas speciālisti gan prognozē, ka G. Papandreu uzvara jau tuvākajā nākotnē var izvērsties par Pirra uzvaru. Atšķirībā no līdzšinējā premjera Kostasa Karamanļa (viņš jau paziņojis par savu aiziešanu no partijas līdera amata), kurš uzskatīja, ka pašreizējo ekonomisko krīzi Grieķija var pārvarēt, tikai strauji samazinot valsts izdevumus, G. Papandreu solīja veicināt iekšējo patēriņu, ekonomikā ieplūdinot aptuveni trīs miljardus eiro. Taču Grieķijas iekšējais parāds jau tāpat ir otrs lielākais eiro zonas valstīs (aiz Itālijas), un tiek prognozēts, ka tas šogad sasniegs 100 procentus no valsts iekšzemes kopprodukta, atgādina AP. Turklāt tiek prognozēts, ka šogad ekonomikas pieaugums būs apaļa nulle vai pat negatīvs skaitlis. Grieķija kļuvusi arī par vienu no valstīm, kam lielā budžeta deficīta dēļ ES pievērš īpašu uzmanību. Šādos apstākļos daudzi ekonomisti uzskata, ka G. Papandreu ekonomiskās programmas realizācija ir ļoti apšaubāma.

Jaunais premjers dzimis ASV, bet izglītību guvis gan šajā valstī, gan Kanādā, gan Zviedrijā, gan Grieķijā. Viņš uzsvēris, ka šīs problēmas esot pārvaramas, jo Grieķijai esot liels potenciāls. "Mēs esam vienoti, lai uzņemtos lielu atbildību. Arī es uzņemos šo atbildību, kas ievērojami mainīs valsts līdzšinējo kursu un padarīs Grieķiju par cilvēcības, attīstības un progresa valsti," viņš paziņojis īsi pēc tam, kad kļuva zināmi vēlētāju aptauju rezultāti, kas liecināja, ka sociālisti ieguvuši gandrīz 44 procentus balsu.