Ukrainas kara 430. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:30]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 29. aprīlī. Ukraina jau veselu gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21.30. Arestovičs iesaka krieviem pēc iespējas ātrāk bēgt no Krimas, kamēr vēl Krimas tilts ir neskarts, vēsta dialog.ua.

19.34. Pēc ugunsgrēka vienā no Sevastopoles naftas bāzēm, kas izcēlās naktī uz sestdienu pēc lidrobota trāpījuma, Ukrainas armijas izlūkdienests ieteicis okupētās Krimas iedzīvotājiem neuzturēties militāru objektu tuvumā.

Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GUR) pārstāvis Andrijs Jusovs informēja, ka ugunsgrēkā Sevastopolē iznīcināti vairāk nekā desmit degvielas rezervuāri, kuros varētu būt atradušās 40 000 tonnu naftas produktu.

18.05. Francijas iebildumu dēļ iestrēdzis Eiropas Savienības (ES) ierosinājums par kopīgu munīcijas iepirkumu Ukrainas armijai, piektdien paziņojusi poļu finanšu ziņu vietne "money.pl". Domstarpības saistītas ar ES iniciatīvu bloka dalībvalstīm par miljardu eiro kopīgi iepirkt nodošanai Ukrainai 155 mm artilērijas šāviņus.

Eiropā lielākais šāda tipa munīcijas ražotājs ir Polija, bet šādi šāviņi tiek ražoti arī Vācijā un Francijā, vēsta aģentūra PAP. Taču Vācija šo ražošanu nodevusi Lielbritānijai, kas vairs nav ES dalībvalsts. Savukārt Francija uzstāj, lai bloks finansētu tikai tādas munīcijas iepirkšanu, kas ražota ES.

17.03. Eiropas Savienībai (ES) jāpanāk vienots risinājums, lai iesaldētos Krievijas aktīvus novirzītu Ukrainas atjaunošanai, sestdien ES Ekonomisko un finanšu jautājumu padomes (ECOFIN) sanāksmē uzsvēra Latvijas finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV).

"Krievijai ir jāsamaksā par izraisīto karu un tā traģiskajām sekām Ukrainā," teica Ašeradens.

14.39. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz sestdienas rītam sasnieguši 190 040 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 580 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 3697 tankus, 7184 bruņutransportierus, 2908 lielgabalus, 543 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 294 zenītartilērijas iekārtas, 308 lidmašīnas, 294 helikopterus, 2471 bezpilota lidaparātu, 932 spārnotās raķetes, 5836 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 355 specializētās tehnikas vienības.

13.31. Sestdien publicētajā Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas kārtējā ikdienas ziņojumā par stāvokli Ukrainas frontē norādīts, ka piektdienas uzbrukums bijis pirmā masīvā raķešu apšaude kopš marta sākuma.

Šajā triecienā tika izmantots mazāks raķešu skaits nekā ziemā, un šķiet, ka tas nebija vērsts pret Ukrainas enerģētikas infrastruktūru. Pastāv reālistiska iespēja, ka krievi mēģināja trāpīt Ukrainas armijas rezerves vienībām un rietumu nesen piegādātajai kara tehnikai, teikts ziņojumā.

12.00. Krievijas okupācijas iestāžu vadītājs Sevastopolē Mihails Razvožajevs paziņojis, ka naktī uz sestdienu bezpilota lidaparāta trāpījuma rezultātā aizdedzies degvielas rezervuārs Kazaku līcī.

Ugunsgrēka platība sasniedz 1000 kvadrātmetru. Informācijas par cietušajiem pagaidām nav.

10.04. Krievu algotņu bandas "Vagner" dibinātājs Jevgēņijs Progožins, kura vadītie kaujinieki jau mēnešiem ilgi Ukrainas austrumos cenšas ieņemt Bahmutu, izteicies, ka "Vagner" drīzumā var beigt savu pastāvēšanu.

"Šobrīd esam nonākuši līdz tam, ka "Vagner" beidzas un pēc kāda neilga laika "Vagner" beigs pastāvēt," piektdienas vakarā sociālajos tīklos izplatītajā intervijā krievu propagandistam Semjonam Pegovam atzinis Prigožins.

No publicētā videoieraksta noprotams, ka vadonis savas algotņu bandas pastāvēšanas galu saista ar to, ka Krievijas Aizsardzības ministrija joprojām nepiegādā viņa kaujiniekiem munīciju.

09.05. Neatkarīgi eksperti ir atzinuši par neprecīzu un nepietiekami pamatotu starptautiskās cilvēktiesību aizsardzības organizācijas "Amnesty International" pērnā gada ziņojumu, kurā Ukrainas karavīri tika apsūdzēti kara likumu pārkāpšanā, ziņo ASV laikraksts "The New York Times" (NYT).

Ekspertu komisija piekrita "Amnesty International" secinājumam, ka Ukrainas karavīri bieži atradušies civiliedzīvotāju tuvumā, tomēr uzskatīja, ka organizācijas ziņojums par Ukrainas Bruņotajiem spēkiem bijis neprecīzs un divdomīgs.

08.00. Vācija ir piedāvājusi saražot Ukrainas armijai 250 tūkstošus 155 milimetru kalibra artilērijas šāviņu, ziņo Vācijas laikraksts "Frankfurter Allgemeine Zeitung". Tā ir ceturtā daļa no kopējā munīcijas apjoma, kuru Eiropas Savienība plāno saražot Ukrainai.

06.34. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis piektdien aicināja sabiedrotos nodrošināt Ukrainai labāku pretgaisa aizsardzību, tostarp piegādājot iznīcinātājus un citu bruņojumu, pēc vismaz 25 cilvēku bojāejas Krievijas raķešu uzbrukumos dzīvojamiem rajoniem.

Komentējot Krievijas piektdienas rītā veiktos raķešu triecienus Ukrainai, Zelenskis paziņoja, ka tikai absolūts ļaunums var īstenot šādu teroru.

04.08. Krievijas raķešu apšaudes upuru skaits Čerkasu apgabala Umaņas pilsētā pieaudzis līdz 23 cilvēkiem, paziņojušas Ukrainas varasiestādes. Bojāgājušo vidū ir četri bērni.

00.10. Netālu no Bahmutas gājis bojā brīvprātīgais no Īrijas, kurš cīnījās par Ukrainu, vēsta pravda.com.ua.