Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Pasaulē

Par Vācijas galvaspilsētas mēru kļuvis Kajs Vēgners no CDU

© pixabay.com

Par Vācijas galvaspilsētas mēru ceturtdien kļuvis kristīgo demokrātu (CDU) politiķis Kajs Vēgners, kurš šajā amatā nomainījis sociāldemokrāti Francisku Gifeju.

50 gadus vecais Vēgners ir pirmais konservatīvais Berlīnes mērs pēdējo 20 gadu laikā. Viņš amata zvērestu nodeva pēc Berlīnes landtāga balsojuma, kurā tika apstiprināta viņa iecelšana mēra amatā. Taču svinības aizēnojušas spekulācijas, ka viņš varētu būt oficiāli ievēlēts aizklātā balsojumā ar galēji labējās eiroskeptiķu partijas "Alternatīva Vācijai" (AfD) atbalstu.

Jau ziņots, ka 12.februārī notikušajās atkārtotajās Berlīnes landtāga vēlēšanās uzvarēja CDU, iegūstot 28% balsu. Sociāldemokrāti un zaļie katrs saņēma 18% balsu.

Kreiso ekstrēmistu partija "Die Linke" ("Kreisie") ieguva 12% balsu, bet AfD - 9% balsu.

Līdz šim Berlīnē pie varas atradās tā dēvētā sarkani-zaļi-sarkanā koalīcija, kuras sastāvā SPD vadībā darbojās arī zaļie un "Die Linke".

Mēneša sākumā CDU un sociāldemokrāti vienojās par valdošās koalīcijas izveidi.

Reģionālās vēlēšanas Berlīnē notika jau 2021.gadā, taču nepietiekamais biļetenu skaits un garās rindas pie vēlēšanu iecirkņiem liedza daļai vēlētāju savlaicīgi nobalsot, un Vācijas galvaspilsētas varasiestādēm nācās balsošanas rezultātus atzīt par spēkā neesošiem un rīkot atkārtotas vēlēšanas.