ASV izlūkdienests izskaitļojis, cik ilgam laikam Krievijai pietiek naudas karam Ukrainā

© Mārtiņš Zilgalvis/ f64

Neskatoties uz sankcijām pret Krieviju, nauda karam Ukrainā Krievijai pietiek vismaz uz gadu. Šo informāciju ASV žurnālisti atraduši ASV izlūkdienesta nopludinātajos dokumentos, vēsta laikraksts "The Washington Post".

Žurnālisti ziņo, ka sankciju ietekmi izjutušas arī augstas Krievijas amatpersonas, Valsts institūcijas un uzņēmēji, taču cenšas tām pielāgoties.

Neskatoties uz to, ka daži Krievijas ekonomiskās elites pārstāvji varētu nepiekrist Kremļa politikai attiecībā uz Ukrainu un sankcijām, kas skar viņu biznesu, viņi diez vai pātrauks atbalstīt Vladimiru Putinu.

Kā liecina nopludinātais dokuments, Krievijas valdība paredz palielināt uzņēmumu nodokļus, izmantot Nacionālā labklājības fonda līdzekļus; palielināt importu un stiprināt biznesa iespējas pielāgoties jaunajiem apstākļiem, tādējādi mīkstinot Rietumu sankciju ietekmi.

Jau kopš kara sākuma ekonomisti prognozējuši, ka Krievija varētu turpināt agresiju pašā Ukrainā, ieviešot bargas sankcijas.

Laikraksts "Washington Post" arī norāda, ka sankcijas ne tikai ietekmē Krievijas ekonomiku, bet arī raida zināmus signālus Krievijas elitei, un ierobežojošo pasākumu efektivitāte būtu jāvērtē, izmantojot plašāku faktoru loku nekā ASV nopludinātajā izlūkdienestu ziņojumā.