Ukrainas kara 428. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:59]

© Scanpix/ZUMA Press

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 27. aprīlī. Ukraina jau veselu gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:59 Naktī uz 27.aprīli Krievijas okupācijas karaspēks ar raķetēm Kalibr trāpīja Nikolajevai, nogalinot vienu cilvēku un ievainojot vēl desmitiem cilvēku. Bojātas vairāk nekā simts ēku.

Kā 24. kanāla ēterā pastāstīja Nikolajevas mērs Oleksanrs Senkevičs, ienaidnieks uz pilsētu izšāvis četras raķetes. Turklāt atlūzas liecina, ka šī munīcija ir jauna.

22:20 Krievijā šopavasar militārās tiesas sāka fiksēt strauju krimināllietu pieaugumu pret karavīriem, kuri nevēlas piedalīties karadarbībā Ukrainā.

Pēc Mediazona datiem, kopš mobilizācijas sākuma, kas sākās Krievijas Federācijā 2022.gada rudenī, Krievijas tiesās kopumā ir iesniegtas 1064 šādas lietas.

21:59 Krievijas prezidents Vladimirs Putins legalizēja to Ukrainas nelikumīgi anektēto teritoriju iedzīvotāju deportāciju, kuri atteicās pieņemt Krievijas pilsonību.

Parakstītajā dekrētā teikts, ka Ukrainas pilsoņi, kas uzturas nelikumīgi anektētajās teritorijās un nolemj saglabāt Ukrainas pilsonību, var tur uzturēties līdz 2024.gada 1.jūlijam. Tad viņus var deportēt.

21:19 Pretgaisa raķešu sistēmas Patriot otrā divīzija devās kaujas pienākumos. Par to paziņojis Ukrainas Bruņoto spēku Gaisa spēku komandieris ģenerālleitnants Mikola Oļeščuks.

"Saka, ka ģenerālštābam ir aizliegts" uzņemt selfijus "tehnikas priekšā! Atvainojiet, es nevarēju pretoties," viņš rakstīja Telegram, ievietojot selfiju uz pretgaisa aizsardzības sistēmas fona.

Oļeščuks uzsvēra, ka Ukraina stiprina pretgaisa aizsardzību un tuvina uzvaru. "Otrā pretgaisa aizsardzības sistēmas Patriot divīzija jau darbojas," uzsvēra komandieris.

20:37 Krievijā kopš daļējās mobilizācijas varasiestādes apsūdzējušas vairāk nekā 1000 karavīru dezertēšanā, neatļautā prombūtnē vai par nepakļaušanos, ceturtdien ziņo neatkarīgais medijs "Mediazona".

Līdz pagājušajai nedēļai militārajās tiesās ierosinātas 1064 šādas lietas, ziņo "Mediazona".

Pēc tam, kad Krievijas prezidents Vladimirs Putins pagājušajā rudenī izsludināja daļējo mobilizāciju, sodi par dezertēšanu, neatļautu prombūtni un nepakļaušanos tika pastiprināti, vēsta medijs.

Sevišķi daudz lietu par atteikšanos doties uz Ukrainu karot reģistrētas kopš marta sākuma. Martā reģistrētas aptuveni 400 šādas lietas, un dati par aprīli liecina par līdzīgi augstu skaitli, ziņo "Mediazona".

Vairāk nekā 90% gadījumu ir runa par armijas pamešanu bez atļaujas. Spriežot pēc nelielā tiesas lēmumu skaita, kas ir pieejami, vainīgajiem parasti piespriests nosacīts sods un tādejādi viņi var tikt nosūtīti atpakaļ uz fronti, vēstī medijs.

20:08 Nedēļas laikā artilēristi veikuši vairāk nekā 460 uguns misijas, tika iznīcināti 80 iebrucēji un ienaidnieka tehnika.

Par to ziņoja Ukrainas Nacionālās gvardes preses dienests, atsaucoties uz Galvenās direkcijas Pieteikumu plānošanas departamenta direktora vietnieka pulkveža Mikola Uršaloviča brīfingu.

19:37 Ukraina plāno līdz gada beigām izpildīt visus nosacījumus, lai pievienotos Eiropas Savienībai (ES), ceturtdien paziņoja Ukrainas premjerministrs Deniss Šmihaļs.

"Ukraina ir īstenojusi visas septiņas Eiropas Komisijas rekomendācijas, ko mēs saņēmām, kad ieguvām kandidātes statusu," preses konferencē Romā paziņoja Šmihaļs.

Ukrainas premjerministrs piedalījās Itālijas rīkotā konferencē, kas veltīta Ukrainas atjaunošanai, un Vatikānā tikās ar pāvestu Francisku.

Neskatoties uz Krievijas iebrukumu, Ukraina īstenos visas reformas, kas nepieciešamas, lai iestātos ES, sacīja Šmihaļs.

Viņš norādīja, ka Ukraina cita starpā īstenojusi pasākumus korupcijas apkarošanai, par ko vienojās ar Eiropas partneriem.

18:14. Krievijas amatpersonas vēlas "pa kluso" savervēt vairāk nekā 400 000 krievu karam ar Ukrainu 2023. gadā. Lielākoties no maznodrošinātām ģimenēm, raksta The Washington Post.

17:03. Krievija, neskatoties uz sankcijām, vēl vismaz gadu varēs finansēt karu Ukrainā, raksta The Washington Post. atsaucoties uz ASV izlūkdienestu dokumentiem, kas publicēti vietnē Discord.

15.32. Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs brīdinājis cilvēkus Ukrainā un ārvalstīs nelikt pārāk lielas cerības uz plānoto pavasara ofensīvu pret krievu iebrucējiem.

"Cerības noteikti ir pārmērīgas, visi vēlas nākamo uzvaru," ceturtdien intervijā ziņu aģentūrai "RBK Ukraina" sacīja 56 gadus vecais ministrs.

14.42. Svētdien, 30.aprīlī, notiks ekskursija ar velosipēdiem pa Rīgu, kurā aicināti piedalīties ukraiņi, lai labāk iepazītu Latvijas galvaspilsētu.

Ekskursijas vadītājs parādīs pilsētu no savas kā pilsētvides aktīvista perspektīvas. Plānots nesteidzīgā gaitā apskatīt pilsētas centru, pa ceļam uzņemot fotogrāfijas un ieturot dzērienu un uzkodu pauzi pie "Narvesen".

Brauciens noslēgsies Vecrīgā.

13.54. Polija ceturtdien pavēstīja, ka valsts vidienē netālu no Bidgoščas tiek veikta izmeklēšana vietā, kur atrastas militāra lidojoša objekta atliekas, kas atbilstoši vietējo mediju ziņām ir raķete ar uzrakstiem kirilicā.

"Līdzās prokuroriem notikuma vietā ir militārie eksperti, policija, žandarmi un [Polijas militārās pretizlūkošanas dienesta] SKW pārstāvji," tviterī pavēstīja tieslietu ministrs Zbigņevs Zjobro.

Objekts nogāzies "aptuveni desmit kilometru attālumā no Bidgoščas," piebilda ministrs. Nogāšanās vieta atrodas tālu no Polijas robežām ar Ukrainu vai Krieviju.

"Situācija draudus [netālā Zamoscas ciema] iedzīvotājiem nerada," tviterī norādīja Aizsardzības ministrija.

Vietējie mediji vēsta, ka objekts atrasts šonedēļ un, pēc visa spriežot, ir tipa "gaiss-zeme" raķete.

12.53. NATO dalībvalstis un to partneri piegādājuši Ukrainai 230 tankus un 1550 citas bruņutehnikas vienības, ceturtdien paziņojis alianses ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

12.38. Krievu iebrucēji gatavojas kaujām Zaporižjas atomelektrostacijas (AES) apkārtnē, atzinuši Lielbritānijas izlūkdienestu eksperti. Satelītu uzņēmumi liecina, ka uz dažu reaktoru jumtiem, izmantojot smilšu maisus, ierīkotas aizsardzības pozīcijas, ceturtdien teikts Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas ikdienas ziņojumā par situāciju Ukrainas frontē.

"Krievi, domājams, šīs pozīcijas iekārtojuši, jo arvien lielākā mērā ir noraizējušies par liela ukraiņu uzbrukuma iespēju," teikts ziņojumā.

Šis darbības palielina draudus, ka kauju gaitā var tikt nodarīti bojājumi AES drošības sistēmai.

12.11. Čehijas ārlietu ministrs Jans Lipavskis Krievijas kolēģi Sergeju Lavrovu nodēvējis par klaunu, šādi reaģējot uz Lavrova izteikumiem pēc Čehijas prezidenta Petra Pavela intervijas izdevumam "Politico".

"Ķīnai nav jāspēlē miera nesējs, tās interese ir konflikta paildzināšana. To apmierina, ka šis karš vājina visus Rietumus. Par to es Briselē runāju ar "Politico"," otrdien tviterī norādīja Pavels, publicējot arī saiti uz interviju. "Klauna Lavrova izteikumi par mūsu prezidentu ir smieklīgi. Krievija ir teroristiska valsts, un tās vadībai jāstājas starptautiskā tribunāla priekšā," tviterī pauda Lipavskis.

11.02. Sprādzienā Krievijas okupētajā Zaporižjas apgabala Melitopolē dzīvību zaudējis vēl viens kolaboracionists, okupantu "policijas" līdzstrādnieks Aleksandrs Miščenko, pavēstīja Melitopoles likumīgais mērs Ivans Fedorovs.

Agrā ceturtdienas rītā pilsētā bija dzirdamas automātu šāvienu kārtas, bet plkst.5.20 pie nama, kurā dzīvoja viens no kolaboracionistiem, kas strādāja okupantu izveidotajās tiesībsargāšanas iestādēs, atskanēja spēcīgs sprādziens, Ukrainas nacionālajā ziņu telemaratona ēterā sacīja mērs. Okupanti ziņo par vienu ievainoto, kas esot hospitalizēts, viņš piebilda.

10.00. Krievijas raķešu triecienos Doņeckas un Zaparožijas apgabalos vakar, 26.aprīlī, gāja bojā pieci civiliedzīvotāji, bet vēl četri cilvēki tika ievainoti, vēsta pravda.com.ua.

08.36. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtdienas rītam sasnieguši 188 920 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 510 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 3694 tankus, 7178 bruņutransportierus, 2887 lielgabalus, 542 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 293 zenītartilērijas iekārtas, 308 lidmašīnas, 294 helikopterus, 2461 bezpilota lidaparātu, 911 spārnotās raķetes, 5805 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 352 specializētās tehnikas vienības.

07.11. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pēc telefonsarunas ar Ķīnas kolēģi Sji Dzjiņpinu paudis cerību, ka konfliktā ar Krieviju varēs izmantot Pekinas ietekmi. "Pastāv iespēja izmantot Ķīnas politisko ietekmi, lai atjaunotu to principu un noteikumu spēku, kuros jābalsta miers," savā ikdienas videouzrunā trešdienas vakarā norādīja Zelenskis.

"Ukraina un Ķīna, kā arī lielais vairākums pasaules ir vienādi ieinteresētas valstu suverenitātē un teritoriālajā nedalāmībā," uzsvēra Ukrainas prezidents.

05.43. Ukrainas partneri ir tai piegādājuši jau vairāk nekā 98% solīto kaujas mašīnu, trešdien paziņoja NATO Eiropas spēku virspavēlnieks, ASV armijas ģenerālis Kristofers Kavoli. Viņš pauda pārliecību, ka Ukrainas Bruņotie spēki laikus saņems tehniku pretuzbrukuma uzsākšanai.

03.37. Krievijas okupācijas spēki naktī uz ceturtdienu apšaudīja Ukrainas pilsētu Mikolajivu, nogalinot vienu cilvēku un ievainojot 15, paziņoja Mikolajivas apgabala kara administrācijas vadītājs Vitālijs Kims.

Ienaidnieks izšāva uz Mikolajivu četras raķetes S-300, no kurām vismaz viena trāpīja daudzstāvu dzīvojamā namā, bet vēl viena trāpīja privātā dzīvojamā namā.

00.10. Eiropas Savienības vēstniekiem trešdien neizdevās vienoties par kopīgiem munīcijas iepirkumiem Ukrainai, un nav skaidrs, vai 28. aprīlī tiks panākts kompromiss. Spriedze un aizkaitinājums pieaug arī ES dalībvalstu vidū par Francijas rīcību, kas bloķē kopīgus munīcijas iepirkumus. Šo tēmu apsprieda ES valstu vēstnieki. Francija vēlas, lai visas munīcijas ražošanas un ieroču piegādes ķēdes būtu eiropeiskas. Eiropas Savienības valstis vienojās iepirkt munīciju no uzņēmumiem, kas ir ES un Norvēģijas, kurai ir ciešas ekonomiskās saites ar Eiropas Savienību. Taču, pēc diplomātu teiktā, Francija uzstāj, ka plānā būtu jāiesaista tikai uzņēmumi no Eiropas, ziņo pravda.com.ua.

Svarīgākais