Briselē gatavo Ukrainas produktu "melno sarakstu". Kā tas ietekmēs pircējus Latvijā

© Kaspars Krafts/F64

Eiropas Komisija (EK) piekrīt uz laiku aizliegt Ukrainas saulespuķu eļļas importu, atsaucoties uz Polijas lauksaimniecības ministra Roberta Telusa teikto, vēsta tv3.lv.

Ukrainas produktu “melnajā sarakstā” varētu tikt iekļauta saulespuķu eļļa, kvieši, kukurūza, rapšu sēklas un saulespuķu sēklas. Eksperti tv3.lv pauda bažas, ka produktu importa aizliegums palielinās produktu cenas Latvijā.

Neatkarīgā jau rakstīja, ka Latvijas zemnieki ir satraukušies par Ukrainas lēto graudu un citas lauksaimniecības produkcijas ienākšanu Eiropas tirgū, kurai pēc tiesas un taisnības būtu jānonāk trešajās valstīs, kur cilvēki cieš badu. Arī Latvijā ir ienākusi Ukrainā saražotā lauksaimniecības produkcija, un mūsu zemniekiem tas sagādā pamatotas galvassāpes.

"Likumsakarīgi, ka Ukrainas un Krievijas izcelsmes graudaugi ir par zemāku cenu, jo to saražošanai, salīdzinot ar Latvijas zemniekiem, ir nepieciešams mazāks finanšu resursu ieguldījums. Piemēram, augu aizsardzības līdzekļu un minerālmēslu cenas, ko Latvijas lauksaimnieki tradicionāli iegādājās no Krievijas ražotājiem, rudenī tika iepirkti par daudz augstāku cenu no Eiropas tirgotājiem," Neatkarīgajai bažas pauda graudaudzētāju kooperatīva VAKS valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons. Visu rakstu var izlasīt šeit: Ukrainas graudi draud torpedēt arī Latvijas tirgu

Svarīgākais