Beļģi mudina politiķus strādāt

Ar virkni neparastu un radošu iniciatīvu, kuru mērķis ir pamudināt Beļģijas politiķus beidzot atrisināt ieilgušo politisko krīzi valstī, nākuši klajā šīs valsts iedzīvotāji. Vieni iesaka politiķu dzīvesbiedriem pieteikt seksa streiku, otri mudina audzēt bārdas, bet trešie ir gatavi rīkot kartupeļu revolūciju.

17. februārī apritēs jau 250 dienu kopš Beļģijā notikušajām parlamenta vēlēšanām, taču šajā laikā tā arī nav izdevies izveidot valdību, un politikas analītiķi pavisam nopietni spriež, ka domstarpības starp flāmiem un valoņiem var novest pie Beļģijas kā valsts izjukšanas. BBC norāda, ka, ja neņem vērā faktiski pilsoņu karā ierauto Somāliju, tikai Irākā valdības veidošana prasījusi ilgāku laiku (249 dienas), taču, spriežot pēc visa, Beļģija šo rekordu pārspēs.

Šajā dienā demonstrācijas, kurām dots nosaukums Kartupeļu revolūcija, Briseles, Antverpenes, Ģentes un Briges ielās iecerējuši sarīkot beļģu studenti – turklāt gan franciski, gan nīderlandiski runājošie. "Mēs protestēsim pret ieilgušo valdības vakuumu un iestāsimies par vienas valsts saglabāšanu," sarunā ar laikrakstu De Standaard sacījis viens no studentu aktīvistiem, piebilstot, ka Beļģijā cepti kartupeļi (frites) ir tāds pats simbols kā Tūnisijā jasmīni. Viņš gan uzsvēris, ka atšķirībā no Tūnisijas šis akcijas mērķis nav vis gāzt pastāvošo režīmu, bet gan panākt, lai valstī beidzot tiek izveidota rīcībspējīga valdība. Reuters atgādina, ka pagājušomēnes Briseles ielās jau izgāja aptuveni 40 000 studentu, kuri kaunināja politiķus par nespēju vienoties.

Citu ideju, kuras mērķis ir izdarīt spiedienu uz atbildīgajiem politiķiem, izteikusi sociālistu senatore Marlēna Temmermane. Viņa aicinājusi politiķu dzīvesbiedrus pieteikt seksa streiku savām otrajām pusēm līdz valdības izveidošanai. M. Temmermane apgalvojusi, ka līdzīga protesta akcija Kenijā 2009. gadā beigusies ar to, ka valdība izveidota nedēļas laikā. Savukārt simtiem beļģu vīriešu jau atsaukušies aktiera Benuā Poelvoordes ierosinājumam līdz dienai, kad tiks izveidota valdība, neskūt bārdu.

Svarīgākais