Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Talibi nogalinājuši Kabulas lidostas terorakta plānotāju

© AP/Scanpix/Leta

Afganistānas talibu valdība ir nogalinājusi grupējuma "Islāma valsts" kaujinieku, kurš bija izplānojis spridzinātāja pašnāvnieka uzbrukumu Kabulas lidostā ASV karaspēka haotiskās izvešanas laikā 2021.gadā, otrdien ziņoja amerikāņu mediji, atsaucoties uz ASV amatpersonām.

2021.gada 26.augustā terorists pie lidostas perimetra uzspridzinājās cilvēku pūlī, kas mēģināja aizbēgt no Afganistānas. Sprādzienā tika nogalināti ap 170 afgāņu un 13 ASV karavīri, kas apsargāja lidostu.

Tas bija viens no lielākajiem sprādzieniem Afganistānā upuru skaita ziņā pēdējo gadu laikā un izprovocēja kritikas vilni par ASV prezidenta Džo Baidena lēmumu izvest amerikāņu karaspēku no Afganistānas.

"Islāma valsts" šūniņas vadītāju, kurš izplānoja šo uzbrukumu, pēdējo nedēļu laikā ir nogalinājušas talibu varas iestādes, izdevumam "Politico" paziņoja ASV administrācijas augsta amatpersona, kas vēlējās saglabāt anonimitāti.

Amatpersona sacīja, ka ASV nebija iesaistītas šajā talibu reidā. Tā arī neprecizēja, tieši kad tas noticis, un nenosauca vārdā nogalināto "Islāma valsts" kaujinieku.

Talibu reida mērķis bija "Islāma valsts-Horasana" (ISIS-K) uzbrukumu plānotājs un plānošanas pārraugs. ISIS-K ir "Islāma valsts" filiāle, kas darbojas Afganistānā un Pakistānā.

Amatpersona sacīja, ka ASV izlūkdienests mēģina apstiprināt šī kaujinieka nogalināšanu, tāpēc Baidena administrācija vēl nav par to paziņojusi 13 nogalināto ASV karavīru ģimenēm.

"Mēs neesam partneri ar "Taliban", bet mēs domājam, ka [šī reida] iznākums ir nozīmīgs," amatpersona paziņoja "Politico".