Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Vēl viens ASV štats gandrīz pilnībā aizliedz abortus

© AP/Scanpix/Leta

Ziemeļdakotas gubernators Dags Bērgams pirmdien parakstījis pavalsts likumu, kas paredz gandrīz pilnīgu abortu aizliegumu.

Bērgams pārstāv republikāņus, un viņa izplatītajā paziņojumā teikts, ka parakstītais likumprojekts padara skaidrāku un precizē esošo likumu, ko štatā sāka piemērot pagājušajā gadā, kad ASV Augstākā tiesa, kurā šobrīd dominē konservatīvie, atcēla federālās garantijas grūtniecības pārtraukšanas iespējām.

Bērgams uzsvēra, ka jaunais likums, kas stājas spēkā nekavējoties pēc tā parakstīšanas, "apstiprina Ziemeļdakotu kā dzīvību atbalstošu štatu".

Tagad Ziemeļdakotā aborti faktiski ir aizliegti kopš ieņemšanas brīža, pieļaujot vienīgi dažus izņēmumus, piemēram, gadījumos, ja grūtniecība rada nopietnu mātes veselības apdraudējumu.

Izņēmumi tiek pieļauti arī gadījumos, ja grūtniecība ir izvarošanas vai incesta sekas, taču tikai tad, ja auglis nav vecāks par sešām nedēļām, lai gan šajā laikā daudzas sievietes vēl nemaz nav konstatējušas, ka ir stāvoklī.

Kopš Augstākās tiesas 2022.gada lēmuma jau 15 pavalstis ir ieviesušas abortu aizliegumus.

13.aprīlī abortus, kas veikti pēc sešām grūtniecības nedēļām, aizliedza Floridas likumdevēju sapulce. Šis likums gan nav stājies spēkā, kamēr to nav izvērtējusi pavalsts Augstākā tiesa.