Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Spānijā izceļas sadursmes starp policiju un galēji labējiem ekstrēmistiem

© VIA REUTERS/Scanpix/Leta

Spānijā pirmdien notika policijas sadursmes ar galēji labējiem ekstrēmistiem pēc fašistiskās falangistu kustības dibinātāja Hosē Antonio Primo de Riveras pārbedīšanas.

Apmēram 200 Primo de Riveras piekritēju mēģināja ielauzties kapsētā Madrides dienvidrietumos, kur viņš tika pārbedīts.

Policisti neļāva viņiem to darīt, un trīs cilvēki tika aizturēti, ziņoja valsts raidsabiedrība RTVE un citi mediji, atsaucoties uz varas iestādēm.

Primo de Riveras mirstīgās atliekas tika atvestas uz San Isidro kapsētu no memoriālā kompleksa "Kritušo ieleja", kas atrodas uz ziemeļrietumiem no Madrides.

Primo de Rivera, kurš 1936.gadā atbalstīja nacionālistu militāro apvērsumu pret republiku, tajā pašā gadā tika sodīts ar nāvi par sazvērestību un dumpi pret republikas valdību.

Viņa pārbedīšana notika saskaņā ar Demokrātiskās piemiņas likumu, kas tika pieņemts kreisās valdības laikā un stājās spēkā pērnā gada rudenī.

Spānijas premjerministra Pedro Sančesa kreisā valdība jau 2019.gada oktobrī panāca diktatora Fransisko Franko pārbedīšanu no "Kritušo ielejas".

Valdība cer, ka šīs pārbedīšanas izbeigs labējo ekstrēmistu svētceļojumus uz Franko diktatūras laikā izveidoto memoriālo kompleksu, kur apbedīti apmēram 35 000 Pilsoņu kara dalībnieku no abām karojošajām pusēm.

Sančesa valdība plāno pārvērst "Kritušo ieleju" par "izlīguma vietu".