Ukrainas kara 426. diena. Jaunākā informācija [papildintāts 21:55]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 25. aprīlī. Ukraina jau veselu gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:55. Hersonas apgabalā civiliedzīvotājiem pilnībā aizliegts izmantot peldlīdzekļus. Šāds lēmums pieņemts, lai nodrošinātu kuģošanas un iedzīvotāju drošību ūdenstilpēs, līdz minimumam samazinot sabotāžas un terorisma draudu riskus Ukrainas iekšējos ūdeņos, vēsta pravda.com.ua.

20:16. ASV amatpersonas apgalvo, ka Ukraina maijā sāks pretuzbrukumu, vēsta pravda.com.ua.

19:11. Baltijas un Ziemeļvalstu (NB8) attīstības sadarbības ģenerāldirektoru sanāksmē pārrunāta atbalsta sniegšana Ukrainai, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā.

17:48. Prezidējot Eiropas Padomes Ministru komitejā, Latvija mudinās dalībvalstis uz nelokāmu atbalstu Ukrainai. Latvija sagaida, ka Eiropas Padomes (EP) dalībvalstis samitā apliecinās nelokāmu atbalstu Ukrainai, uzsvēris Ārlietu ministrijas (ĀM) Drošības politikas un starptautisko organizāciju direkcijas vadītājs Jānis Zlamets.

17:19. ES un Japāna ir pret jaunu žogu eksportam uz Krieviju. ES un Japāna iebilda pret ASV ierosinājumu bloķēt "Septiņu grupas" (G7) valstu visu eksportu uz Krieviju, sarunu ietvaros pirms lielvalstu līderu samita, vēsta pravda.com.ua.

16:52. Krievijas izšauta raķete otrdien Harkivas apgabala Kupjanskā trāpījusi muzeja ēkai, nogalinot divus cilvēkus, pavēstīja Harkivas apgabala administrācijas vadītājs Olehs Siņehubovs. Sākotnēji tika ziņots, ka Krievijas raķešu triecienā nogalināts viens cilvēks - muzeja darbiniece -, tomēr, glābējiem turpinot novākt drupas, atrasts vēl vienas sievietes līķis. Krievijas raķetes S-300 sagrautās Kupjanskas muzeja drupās "glābēji atrada otras sievietes līķi. No sirds izsaku līdzjūtību šī Krievijas terorakta upuru tuviniekiem", platformā "Telegram" apliecināja apgabala vadītājs. Ukrainas iekšlietu ministrs Ihors Klimenko paziņoja, ka meklēšanas darbi ir pabeigti.

15.31. Valdība šodien atbalstīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) lūgumu piešķirt 1 050 000 eiro neformālās izglītības pasākumu īstenošanai ukraiņu bēgļu bērniem. Finanšu aprēķins veidots, lai iesaistītu aptuveni vienu trešdaļu no pašvaldībā dzīvojošo Ukrainas bērnu no piecu gadu vecuma un jauniešu skaitu. Kopā atbalsts plānots aptuveni 3500 dalībniekiem. Plānots, ka atbalsta programmas saturu veidos dažādi neformālās izglītības pasākumi, ietverot daudzveidīgas aktivitātes, piemēram, ukraiņu valodas, tradīciju un kultūras vērtību saglabāšanai un praktizēšanai, latviešu valodas prasmju apgūšanai un nostiprināšanai, Latvijas dabas un kultūrtelpas iepazīšanai.

14.14. Valdība otrdien atbalstīja Iekšlietu ministrijas iniciatīvu par psiholoģiskā atbalsta kursa Jūrmalā organizēšanu Ukrainas Valsts robežsardzes dienesta amatpersonām. Iekšlietu ministrijas veselības un sporta centrā ir izveidota nodaļa "Dzintari". Nodaļā intensīva kursa veidā tiek sniegts no valsts budžeta līdzekļiem apmaksāts psiholoģiskais atbalsts Latvijas dienestu amatpersonām. Paredzēts, ka Ukrainas robežsargi tiks uzņemti nodaļas "Dzintari" telpās, nodrošināti ar psiholoģiskā atbalsta un fiziskās sagatavotības nodarbībām, kā arī nodrošinātas ar ēdināšanas pakalpojumu trīs reizes dienā.

13.12. Valdība nolēma bez atlīdzības nodot Ukrainai 13 dzērājšoferiem konfiscētos transportlīdzekļus.

Automašīnas paredzētas Čerkasu rajona militārai pārvaldei, Ukrainas komunālajam nekomerciālajam uzņēmumam "Vovčanskas rajona centrālā slimnīca", Harkivas apgabala domes komunālajam nekomerciālajam uzņēmumam "Kara veterānu reģionālā slimnīca", Harkivas apgabala domes komunālajam nekomerciālajam uzņēmumam "Ārkārtas medicīniskās palīdzības un katastrofu medicīnas centrs", Ukrainas Nacionālās Zinātņu akadēmijas V. T. Zaiceva Vispārējās un neatliekamās ķirurģijas institūtam, Ukrainas Aizsardzības ministrijai, tostarp Ukrainas Aizsardzības ministrijas armijas daļām.

12.52. Krievijas izšautā raķete uz Harkivas apgabala Kupjanskas muzeja ēku nogalinājusi muzeja darbinieci un vēl desmit cilvēki tikuši ievainoti, platformā "Telegram" paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

12.45. Tiesa apķīlājusi Viktora Medvedčuka, ukraiņu uzņēmēja un prokrieviskā politiķa, sievas Oksanas Marčenko Zaporožijas ferosakausējumu rūpnīcas "JSC" akcijas, kopumā vairāk nekā 1 miljarda Ukrainas grivnu apmērā, ziņo portāls pravda.com.ua.

11.33. Krievijas uzbrukumu rezultātā vakar, 24. aprīlī, Doņeckas apgabalā dzīvību zaudējuši divi civiliedzīvotāji, tikmēr 13 personas tika ievainotas, vēsta pravda.com.ua.

10.41. Krievijas militārpersonas veikušas raķešu triecienu Novadpētniecības muzeja ēkai Kupianskas pilsētā Harkovas apgabalā. Uzbrukumā cietuši pieci cilvēki, vairākas personas iesprostotas zem drupām, ziņo pravda.com.ua.

09.38. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši 187 770 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 690 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 3688 tankus, 7151 bruņutransportieri, 2863 lielgabalus, 539 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 291 zenītartilērijas iekārtu, 308 lidmašīnas, 294 helikopterus, 2437 bezpilota lidaparātus, 911 spārnotās raķetes, 5784 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 345 specializētās tehnikas vienības.

08.51. Industriāli attīstīto valstu grupas G7 dalībnieki, kas pārstāv Eiropas Savienību (ES), un Japāna iebilst pret ASV priekšlikumu pilnībā aizliegt eksportu uz Krieviju, atsaucoties uz avotiem, vēsta laikraksts "The Financial Times"

G7 samita galadokumenta projekts, kas tiek gatavots maijā gaidāmajai dalībvalstu līderu sanāksmei Hirosimā un nonācis laikraksta rīcībā, satur apņemšanos pašreizējo sankciju režīmu pret Krieviju, kas paredz ierobežojumus atsevišķām nozarēm, aizstāt ar vispārēju eksporta aizliegumu, pieļaujot izņēmumus vienīgi atsevišķām preču kategorijām, piemēram, lauksaimniecības ražojumiem un medikamentiem.

08.12. Šodien Rīgā uz Bērnu slimnīcas fonda organizēto psihoemocionālās rehabilitācijas nometni no Ukrainas ieradīsies 20 bērni un viņu mammas.

07.11. Ukrainas premjerministrs Deniss Šmihaļs rīt, 26. aprīlī, dosies vizītē uz Itāliju, lai piedalītos konferencē Romā. Pirms konferences, kas veltīta Ukrainas atveseļošanās plānam, premjerministrs 27. aprīlī tiksies ar Romas pāvestu, vēsta pravda.com.ua.

00.10. Lidmašīnas MiG-29, ko Ukraina saņem no partnervalstīm, lai arī ir svarīgas kara norisē, neļaus izcīnīt pārākumu gaisā. Lai to izdarītu, Ukrainas armijai ir vajadzīgas modernākas lidmašīnas - piemēram, iznīcinātāji F-16.

24.kanālā Ukrainas Bruņoto spēku Gaisa spēku pavēlniecības pārstāvis Jurijs Ignats sacīja, ka okupantiem ir 5-6 reizes lielāks pārsvars lidmašīnu skaitā. Turklāt tehniski Krievijas radari nedos iespēju izpausties Ukrainas MiG un Su lidmašīnām.