Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

No nemieru pārņemtās Sudānas evakuēti ārvalstu diplomāti un pilsoņi [papildināts]

© EPA/Scanpix/Leta

No Sudānas evakuēti ASV un Lielbritānijas diplomāti, kamēr citas valstis, tai skaitā Vācija, Nīderlande un Francija sākušas izvest savus pilsoņus.

Sudānā jau otro nedēļu turpinās karadarbība starp starp bruņotajiem spēkiem un paramilitārajām vienībām.

Situācija Sudānas galvaspilsētā Hartūmā ir smaga. Iedzīvotāji kauju dēļ iesprostoti mājās un nevar piekļūt pārtikai un dzeramajam ūdenim un pilsētā traucēta elektroapgāde.

Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas (PVO) rīcībā esošo informāciju kaujās Sudānā kopš 15.aprīļa dzīvību zaudējuši vismaz 420 cilvēki un vairāk nekā 3700 tikuši ievainoti.

ASV Valsts departaments svētdien apstiprināja, ka Savienotās Valstis evakuējušas no Sudānas aptuveni 100 cilvēkus, tai skaitā visus vēstniecības darbiniekus.

Sudānas armija sestdien paziņoja, ka atbalstīs ārvalstu pilsoņu un diplomātu evakuāciju.

Arī Lielbritānija svētdien paziņoja, ka tās diplomāti un to ģimenes sekmīgi evakuētas no Sudānas.

Francijas mediji, atsaucoties uz Ārlietu ministriju, ziņoja, ka Francija evakuējusi aptuveni 100 cilvēkus.

No Sudānas ar Francijas lidmašīnu izvesta arī pirmā grupa Nīderlandes pilsoņu, pavēstīja Nīderlandes ārlietu ministrs Vopke Hukstra.

Spānijas ārlietu ministrs Hosē Manuels Albaress paziņoja, ka arī Spānija evakuējusi savus pilsoņus un diplomātus no Sudānas, kā arī vairāku citu Eiropas un Latīņamerikas valstu pilsoņus.

Itālija pavēstīja, ka visi itāļi, kas izteikuši vēlmi pamest Sudānu, ir to atstājuši. Arī Norvēģija un Kanāda paziņoja, ka tās diplomāti nogādāti drošībā.

Zviedrija, Beļģija un Grieķija paziņoja, ka strādā pie savu pilsoņu evakuēšanas no Hartūmas.

Īrijas valdība apstiprināja, ka nosūtījusi komandu savu pilsoņu evakuēšanai no Sudānas.

Arī Eiropas Savienība (ES) evakuē savu delegāciju no Hartūmas, bet ES sūtnis Aidans O'Hara, kuram šonedēļ tika uzbrukts, turpinās strādāt no Sudānas.

Nedēļas nogalē no Sudānas evakuēti vairāk nekā 1000 ES pilsoņu, pirmdien paziņoja ES augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels.

Pēc viņa teiktā, tā bija sarežģīta operācija, kas bijusi veiksmīga.

Vācijas bruņotie spēki ar divām militārajām lidmašīnām evakuējusi no Sudānas vairāk nekā 200 Vācijas pilsoņus un evakuācija turpinās. Evakuācijas operācijā iesaistīti vairāk nekā 1000 Vācijas karavīru.

Ēģiptes Ārlietu ministrija paziņoja, ka viens no vēstniecības darbiniekiem Sudānā ticis sašauts, bet plašāk nepaskaidroja. Ministrija paziņoja, ka sākusi savu pilsoņu evakuāciju.

Sestdien no Sudānas tika evakuēta grupa Saūda Arābijas pilsoņu un tiek gatavota Jordānijas delegācijas evakuācija.

Saūda Arābijas mediji ziņoja, ka ar kuģiem no Sudānas izvesti vairāk nekā 150 cilvēki, tai skaitā diplomāti un cilvēki no vairāk nekā desmit valstīm.