Ukrainas kara 423. diena. Jaunākā informācija [papildināts 20.50]

© Scanpix/ZUMA Press

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 22.aprīlī. Ukraina jau veselu gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

20:50. Šodien Ukrainas karotāji notriekuši 1 zīlēšanas helikopteru Mi-24 un 4 bezpilota lidaparātus, ziņo pravda.com.ua.

19:12. Ķīnas vēstnieks Francijā Lu Šaje paziņojis, ka bijušajām valstīm "nav faktiska statusa starptautiskajās tiesībās". Tāpat viņš noliedz pat tādu valstu kā Ukraina, Lietuva, Igaunija, Kazahstāna utt. pastāvēšanu, tviterī norādījis Parīzē bāzētās domnīcas "Stratēģiskais pētniecības fonds" eksperts Ķīnas jautājumos Antuāns Bondazs. Nav gan īsti skaidrs, vai Lu savus vārdus ir attiecinājis arī uz Baltijas valstīm, jo saskaņā ar starptautiskajām tiesībām tās nekad nav atradušās PSRS sastāvā, bet gan ilgstoši bijušas okupētas teritorijas. Uz jautājumu, kam pieder Krievijas okupētā Krimas pussala, vēstnieks atbildējis, ka tas atkarīgs no tā, kā katrs šo problēmu uztver.

17:32. 22.aprīlī prezidents Volodimirs Zelenskis ieviesa sankcijas pret simtiem Krievijas fizisko un juridisko institūciju, Krievijas Federācijas Komunistiskās partijas vidējām iestādēm, kā arī Krievijas Federācijas Centrālo izstāžu komiteju un Liberāldemokrātisko partiju. Sankcijas jāieviešot uz 10 gadiem, ziņo pravda.com.ua.

15:12. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis piektdien parakstīja likumu"Par ģeogrāfiskajiem nosaukumiem", kas paredz toponīmu dekolonizāciju, paziņoja Augstākās radas (parlamenta) oficiālais tīmekļa portāls. Saskaņā ar šo likumu Ukrainā turpmāk ir aizliegts piešķirt ģeogrāfiskiem objektiem nosaukumus, kuri simbolizē vai slavina Krieviju. Ir aizliegti arī toponīmi, kas saistīti ar piemiņas vietām, datumiem un notikumiem Krievijas vēsturē. Likums tieši aizliedz nosaukt ģeogrāfiskus objektus par godu vēsturiskām personām, kas īstenojušas agresiju pret Ukrainu vai citu valsti, vai kas īstenojušas padomju un Krievijas režīmu totalitāro politiku un praksi, tostarp pagaidām okupētajās Ukrainas teritorijās.

13:02. No Maskavas uz Berlīni sestdien izlidojusi krievu lidmašīna, kurai dota īpaša diplomātiska atļauja nosēsties Vācijā, aģentūrai DPA pavēstījis gaisa spēku pārstāvis. Krievijas lidmašīnas Eiropas Savienības (ES) lidostās ir rets viesis, kopš ES slēdza tām savu gaisa telpu, reaģējot uz atkārtoto iebrukumu Ukrainā, kas sākās pagājušā gada februārī.

12.18. Piektdien, 21.aprīlī, ANO Pasaules Pārtikas programmas uzdevumā no Rīgas ostas uz Keniju izvesta sankcijām pakļautā Krievijas minerālmēslojumu krava, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijas (ĀM) pārstāvji. Ministru kabinets 2022.gada 6.decembrī pieņēma lēmumu atsaukties ANO lūgumam mazināt Krievijas kara Ukrainā radītās negatīvās sekas un palīdzēt risināt pārtikas krīzi Āfrikas un Latīņamerikas valstīs. Ministru kabinets nolēma atbalstīt ES sankcijām pakļautajiem uzņēmumiem piederošā minerālmēslojuma ziedošanu, izmantojot ANO Pasaules Pārtikas programmas atbalstu. Latvija kopā ar ārvalstu partneriem un starptautiskajām organizācijām turpina sniegt atbalstu valstīm, kas cietušas Krievijas izraisītā kara Ukrainā radītās pārtikas krīzes dēļ.

10:32. Sešus no apsolītajiem desmit smagajiem tankiem "Leopard 2" Spānija Ukrainai piegādās tuvāko dienu laikā, sestdien publicētā intervijā paziņojis ārlietu ministrs Hosē Manuels Alvaress. Vēlāk sekos nākamais sūtījums, kurā būs vēl četri tanki, intervijā Vācijas mediju grupai "Funke" piebildis Alvaress. "Mēs Ukrainu atbalstīsim tik ilgi, cik būs nepieciešams," uzsvēris Spānijas ārlietu ministrs. "Tas ietver humāno palīdzību, bēgļu uzņemšanu un aizsardzības ieroču piegādi." Pēdējo nedēļu laikā tanku "Leopard" vadīšanā un apkopē Spānijā apmācīti 55 ukraiņu karavīri.

09:00. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz sestdienas rītam sasnieguši 185 730 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 680 iebrucēji.

00:10. Latvija atsaukusies Ukrainas lūgumam piegādāt pretgaisa aizsardzības sistēmas un ir pieņēmusi lēmumu ziedot visas vēl tās rīcībā palikušās sistēmas "Stinger", Ukrainas Aizsardzības kontaktgrupas sanāksmē Ramšteinā, Vācijā, norādījusi Latvijas aizsardzības ministre Ināra Mūrniece (NA). Sanāksmes laikā aizsardzības ministri pauda nelokāmu apņemšanos turpināt sniegt Ukrainai nepieciešamo atbalstu, lai stiprinātu Ukrainas militārās spējas atgūt visu savu teritoriju. "Latvija ir atsaukusies Ukrainas lūgumam piegādāt pretgaisa aizsardzības sistēmas un ir pieņēmusi lēmumu ziedot Ukrainai visas vēl mūsu rīcībā palikušās pretgaisa aizsardzības sistēmas "Stinger". Mēs darīsim visu iespējamo, lai tās tiktu piegādātas pēc iespējas ātrāk," norādījusi Mūrniece.

Pasaulē

Kādēļ “Estonia” traģēdijas izmeklēšanas lietā soda cilvēkus nevis par informācijas slēpšanu, bet tās noskaidrošanu; kādu iemeslu dēļ patiesība "Estonia" gadījumā dodas rokā tik grūti; kādēļ mistiskā veidā gāja bojā Latvijas autors, kurš pētīja notikušo traģēdiju.

Svarīgākais