Lēmums par Ukrainas iestāšanos NATO nevar būt balstīts tikai solidaritātes jūtās, uzskata Vācija

© AFP/Scanpix/Leta

Ukrainas iestāšanās NATO nebūs strauja, atzinis Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss, paskaidrojot, ka tādus lēmumus nevajadzētu pieņemt tikai solidaritātes jūtu iespaidā.

Intervijā Vācijas televīzijas kanālam ZDF ministrs apliecināja, ka Kijiva ir informēta par situāciju lēmuma pieņemšanā.

"Durvis ir nedaudz pavērušās, tomēr pašlaik nav īstais laiks lēmumam," paziņoja Pistoriuss.

Vācijas aizsardzības ministrs pauda pārliecību, ka lēmums par Ukrainas iestāšanos NATO nevar būt balstīts tikai solidaritātes jūtās, bet gan tas jāpieņem ar "vēsu prātu un karstu sirdi", "otrādāk nekādi nevar".

Ukrainas sabiedroto kontaktgrupas kārtējā sanāksmē, kas piektdien notiks ASV Gaisa spēku bāzē Ramšteinā, Vācijā, nav plānots runāt par Ukrainas iestāšanos NATO vai Eiropas Savienībā, paziņoja Pistoriuss.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, kurš ceturtdien pirmo reizi kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā sākuma ieradās Kijivā, uzaicināja Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski piedalīties jūlijā Viļņā gaidāmajā NATO samitā un paziņoja, ka Ukrainas dalība NATO un drošības garantijas Ukrainai būs viens no nozīmīgākajiem samita darba kārtības jautājumiem.

Stoltenbergs apliecināja, ka Ukrainai ir spēcīgi draugi, kuru vidū ir arī NATO.

"Ja jums kaut kas būs nepieciešams, mēs būsim līdzās," teica NATO ģenerālsekretārs, kurš uzsvēra, ka vissvarīgākais ir "izdarīt visu, lai Krievija nekad vairs nekarotu ar Ukrainu. Un NATO pašlaik strādā pie vairāku gadu iniciatīvas Ukrainas atbalstam. Tas ļaus jums no padomju doktrīnas laikmeta pāriet uz NATO standartiem un politiku un piešķirs Ukrainai cienījamu vietu eiroatlantiskajā saimē. Ukrainas nākotne ir NATO," klāstīja Stoltenbergs.

Savukārt Zelenskis ikvakara videouzrunā ceturtdien paziņoja, ka ukraiņu, eiropiešu un visas NATO sabiedrības vairākumam nebūs saprotams, ja alianses līderi samitā Viļņā neizteiks politisku uzaicinājumu Ukrainai iestāties aliansē.

Svarīgākais