Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Pasaulē

ISW: Krievija saglabās kontrolpunktus uz robežas ar anektētajiem Ukrainas reģioniem

© Yuliia Ovsiannikova/Ukrin/SIPA/Scanpix/Leta

Piesardzības dēļ Krievija nolēmusi saglabāt muitas kontrolpunktus ar nelikumīgi anektētajiem Ukrainas austrumu reģioniem, liecina ASV Kara pētījumu institūta (ISW) jaunākais ziņojums.

Tajā pausts, ka Krievijas prezidenta Vladimira Putina pavēles liecina, ka drošības apsvērumu Krievija plāno saglabāt muitas kontrolpunktus ar anektētajiem reģioniem Ukrainas austrumos. Iepriekš ISW vēstīja, ka Krievijas kontrolpunktu būtiski palēnina krievu munīcijas piegādes Doneckas apgabalā.

"Kremļa nespēja īstenot būtisku integrācijas politiku un aizstāvēt okupētās Ukrainas teritorijas, domājams, grauj Krievijas spēju nodrošināt karaspēku frontes līnijā," secināts ISW analīzē.

Tāpat tajā pieļauts, ka Putins mēģina munīcijas piegādes kavējumus labot ar personāla skaita palielināšanu robežkontroles punktos, bet par šo punktu likvidēšanu viņš nedomā.

"Iepriekš Krievija pastiprināja drošības pasākumus un pārbaudes ap Krimas tiltu, domājams, ka analogu drošības apsvērumu dēļ Kremlis turpinās izmantot šos kontrolpunktus," pauduši ISW analītiķi.

Vienlaikus Kremlis šos kontrolpunktus var izmantot, lai novērstu vīriešu, kas pakļauti piespiedu mobilizācijai, bēgšanu no okupētajām Ukrainas teritorijām, kā arī apturētu masveida mobilizējamo bēgšanu no Krievijas.

"Šādu kontrolpunktu pastāvēšana vēl vairāk apliecina, ka Krievijas ierēdņi neuzskata okupēto Ukrainas teritoriju iedzīvotājus par Krievijas pilsoņiem un pārvalda tos kā okupācijas vara, kas tā arī ir, neskatoties uz pastāvīgiem paziņojumiem, ka nelikumīgi anektētās teritorijas ir daļa Krievijas," lasāms ISW ziņojumā.

Septembrī ar Putina rīkojumu Krievija anektēja Hersonas un Luhanskas apgabalu, kā arī Doneckas un Zaporižjas apgabalu. Lielākā daļa pasaules valstu nelikumīgo aneksiju neatzīst.