Ukrainas kara 422. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:12]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 21.aprīlī. Ukraina jau veselu gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21.12. ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins piektdien paziņojis, ka Savienotās Valstis plāno tuvākajās nedēļās nosūtīt uz Vāciju smagos tankus "Abrams", lai sāktu ukraiņu karavīru apmācību to vadīšanā. Ostins to paziņojis tā sauktās Ukrainas kontaktgrupas sanāksmē Ramšteinā, kurā galvenā uzmanība pievērsta ieroču piegādēm Kijivai. Apmēram 250 ukraiņu tankistu apmācība notiks Grāfenvērā Vācijas dienvidos, un tā ilgs aptuveni desmit nedēļas. Savukārt ASV Apvienotās štābu priekšnieku komitejas priekšsēdētājs Marks Millijs pavēstīja, ka vispirms tiks nosūtīti kaujai nederīgie mācību tanki.

19:46. Industriāli attīstīto valstu grupa G7 apsver plašākus ierobežojumu noteikšanu Krievijai, reaģējot uz tās agresiju pret Ukrainu, piektdien pavēstījuši Eiropas Savienības (ES) diplomāti. Cita starpā ASV būtu gatavas principā aizliegt eksportu uz Krieviju, piemērojot izņēmumus vienīgi atsevišķām preču kategorijām, piemēram, lauksaimniecības precēm un medikamentiem, stāsta ES diplomāti. Līdz šim eksporta aizliegums noteikts tikai ierobežotām preču grupām. ES eksporta aizliegums attiecas uz lidaparātiem, luksusa precēm un atsevišķiem datoru mikroshēmu tipiem, taču visumā eksports uz Krieviju joprojām nav aizliegts.

17:30. NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs paudis pārliecību, ka Ukraina ir gatava atbrīvot krievu okupētās teritorijas. "Esmu pārliecināts, ka viņi (ukraiņi) tagad ir gatavi, lai spētu atbrīvot vēl vairāk teritorijas," atbildot uz jautājumu, kas Ukrainai nepieciešams veiksmīgam pretuzbrukumam, žurnālistiem Vācijā izteicies Stoltenbergs. Viņš piebildis, ka viens no šodienas uzdevumiem Ramšteinā ir izvērtēt dažādos bruņojuma veida un piegādes, kas ukraiņiem nepieciešamas vēl lielākas teritorijas atkarošanai.

16:15. Rumānija neaizliegs graudaugu importu no Ukrainas, piektdien pēc tikšanās ar Ukrainas kolēģi paziņojis Rumānijas lauksaimniecības ministrs Petre Daja. Polija, Ungārija, Slovākija un Bulgārija uz laiku aizliegušas Ukrainas graudaugu importu, kā iemeslu minot iekšējo tirgu kropļošanu, ko rada lētākās ukraiņu produkcijas pieplūdums. Kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma dēļ lielā mērā ir bloķētas Ukrainas Melnās jūras ostas tās labības eksports uz citām valstīm ir veikts caur Eiropas Savienību (ES). Tomēr loģistikas problēmu dēļ labība ir uzkrājusies un pazeminājusi vietējās produkcijas cenas, izraisot vietējo lauksaimnieku protestus.

14:51. Savienotās Valstis sniegušas Ukrainai militāro palīdzību vairāk nekā 35 miljardu ASV dolāru vērtībā, piektdien ASV Gaisa spēku bāzē Ramšteinā, Vācijā, paziņojis ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins.

ASV Gaisa spēku bāzē Ramšteinā šodien notiek Ukrainas sabiedroto kontaktgrupas kārtējā sanāksme, kurā tiek koordinēta ieroču un cita aprīkojuma piegāde Ukrainai.

"Ukrainai steidzami nepieciešama mūsu palīdzība, lai aizsargātu savus pilsoņus un infrastruktūru un spēkus no Krievijas raķešu draudiem," sacīja Ostins, solot ASV atbalstu Ukrainai tik ilgi, cik tas būs nepieciešams.

Viņš sacīja, ka partneru atbalstam bijusi liela nozīme kaujas laukā un tas demonstrē Kremļa lielo pārrēķināšanos.

Ukrainas Aizsardzības kontaktgrupas sanāksme apvieno vairāk nekā 50 valstis visā pasaulē, un tā tika izveidota ar mērķi kolektīvi atbalstīt Ukrainu, lai sniegtu atbalstu Ukrainas bruņotajiem spēkiem pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā un uzsāktās pilna mēroga karadarbības.

14:23 ASV tuvāko nedēļu laikā sāks apmācīt Ukrainas karavīrus tanku "Abrams" lietošanā un uzturēšanā, cenšoties panākt, ka tanki pēc iespējas ātrāk nonāk kaujas laukā, piektdien paziņoja ASV amatpersonas, kas vēlējās palikt anonīmas.

Amatpersonas informēja, ka 31 tanks Grāfenvēras mācību poligonā Vācijā tiks piegādāts maija beigās un karavīru apmācības Vācijā sāksies dažas nedēļas vēlāk. Zināms, ka karavīru apmācības turpināsies apmēram desmit nedēļas. Mācību tanki nebūs tie, kurus piegādās Ukrainai izmantošanai kaujaslaukā. Pašlaik ASV notiek apkope 31 kaujas tankam "M1A1", kurus pēc tam piegādās uz frontes līniju.

Mērķis ir karavīru apmācību pabeigt līdz brīdim, kad tanki ierodas Ukrainā, lai tos uzreiz varētu izmantot kaujās. Tanki apkopes laikā tiek pielāgoti Ukrainas vajadzībām.

Kā informēja amatpersonas, ASV apmācīs ap 250 Ukrainas karavīru, no kuriem daļa tiks apmācīti tanku vadībā, kamēr citus apmācīs to remontam un apkopei. Pēc sākotnējām desmit nedēļām varētu piedāvāt papildu mācības par tanku kaujām un manevriem.

14:07 Situācija Bahmutā ir saspringta, taču tiek kontrolēta: Ukrainas militārpersonas notur līniju un veic uzbrukumus.

Par to paziņoja aizsardzības ministra vietniece Anna Maljara. "Vienkārši sakot, par šodienas militārajām ziņām no frontes: ja paskatās uz visu Ukrainas karti, situācija ir neviendabīga un patiesībā tā arī ir jāuztver," viņa sacīja.

Jo īpaši ienaidnieka ofensīva turpinās austrumos, ienaidnieks turpina bombardēt noteiktas Čerņigovas, Sumi, Harkovas apgabalu apdzīvotās vietas ar uzmācīgu uguni, un ienaidnieks atrodas aizsardzībā Zaporožjes un Hersonas virzienos.

11.46. Krievu okupanti pēdējās diennakts laikā nogalinājuši divus civiliedzīvotājus Hersonas apgabalā un vienu Doņeckas apgabalā, ziņo pravda.com.ua.

10.46. ASV janvārī aicināja Ukrainu izvest savu karaspēku no Bahmutas, jo uzskatīja, ka pilsētu neizdosies noturēt un praktiski tas nav iespējams, ziņo laikraksts "Washington Post", atsaucoties uz nopludinātajiem Pentagona slepenajiem dokumentiem.

Kopš ASV deva Ukrainai tādu padomu, pagājuši vairāk nekā trīs mēneši, tomēr Ukrainas Bruņotie spēki turpina Bahmutas aizsardzību. Kaujas par Doneckas apgabala pilsētu sākās augustā.

10.06. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši 185 050 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 630 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 3668 tankus, 7126 bruņutransportierus, 2827 lielgabalus, 539 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 285 zenītartilērijas iekārtas, 308 lidmašīnas, 293 helikopterus, 2394 bezpilota lidaparātus, 911 spārnotās raķetes, 5713 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 334 specializētās tehnikas vienības.

09.33. Ukrainas iestāšanās NATO nebūs strauja, atzinis Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss, paskaidrojot, ka tādus lēmumus nevajadzētu pieņemt tikai solidaritātes jūtu iespaidā.

Intervijā Vācijas televīzijas kanālam ZDF ministrs apliecināja, ka Kijiva ir informēta par situāciju lēmuma pieņemšanā. "Durvis ir nedaudz pavērušās, tomēr pašlaik nav īstais laiks lēmumam," paziņoja Pistoriuss.

09.04. Naktī uz piektdienu plašā Ukrainas teritorijā bija gaisa trauksme saistībā ar kārtējo Krievijas bezpilota lidaparātu uzlidojumu, turklāt pirmo reizi 25 dienu laikā uzbrukums tika vērsts arī pret Kijivu, paziņoja Ukrainas amatpersonas.

08.07. Rietumu partneri kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā sākuma pirms vairāk nekā gada apmācījuši vairāk nekā 60 000 Ukrainas Bruņoto spēku karavīru, paziņojis Vācijas parlamenta apakšpalātas deputāts Roderihs Kīzeveters.

07.11. Piesardzības dēļ Krievija nolēmusi saglabāt muitas kontrolpunktus ar nelikumīgi anektētajiem Ukrainas austrumu reģioniem, liecina ASV Kara pētījumu institūta (ISW) jaunākais ziņojums.

Tajā pausts, ka Krievijas prezidenta Vladimira Putina pavēles liecina, ka drošības apsvērumu Krievija plāno saglabāt muitas kontrolpunktus ar anektētajiem reģioniem Ukrainas austrumos. Iepriekš ISW vēstīja, ka Krievijas kontrolpunktu būtiski palēnina krievu munīcijas piegādes Doneckas apgabalā.

03.56. Ierobežoti Ukrainas uzbrukumi Krievijas teritorijai, kamēr Ukraina cīnās pret Krievijas iebrukumu, ir pieņemama taktika, ceturtdien atzina Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss.

Šādā karā ir "pilnīgi normāli", ka "puse, kurai uzbrukts, ieiet ienaidnieka teritorijā, piemēram, lai pārrautu apgādes maršrutus," Pistoriuss ceturtdienas vakarā sacīja intervijā Vācijas raidsabiedrībai ZDF.

02.50. Sprādzienu, kas ceturtdien nogranda Krievijas pilsētā Belgorodā Ukrainas robežas tuvumā, ir izraisījusi Krievijas aviobumba, piektdienas rītā ziņoja Krievijas mediji, atsaucoties uz Aizsardzības ministriju.

01.17. Latvija aizsardzības ministre Ināra Mūrniece (NA) piektdien piedalīsies Ukrainas Aizsardzības kontaktgrupas sanāksmē Ramšteinā, Vācijā, informē Aizsardzības ministrijas Preses nodaļa.

Sanāksmes laikā aizsardzības ministri apspriedīs šī brīža situāciju Ukrainā, kā arī papildus militārā atbalsta sniegšanas iespējas, lai stiprinātu Ukrainas militārās spējas savas teritorijas atgūšanai.

00.10. 20.aprīlī okupētajā Zaporižjes apgabala Kirilovkā avarēja Krievijas helikopters Ka-52, viens pilots tika likvidēts, apstiprina Melitopoles mērs Ivans Fjodorovs un ar atsauci uz aculieciniekiem, ziņo RIA Melitopol.

"Šeit esošās pludmales ir tik pievilcīgas, ka pat rasištu helikopters nevarēja pretoties - un nolaidās tik smagi, ka nevar pat savākt detaļas. Un pilots burtiski zaudēja galvu no Azovas krasta skaistuma. Mums patīk šī brīvdienu sezona. Darīsim to vēlreiz," rakstīja Fjodorovs.

Ienaidnieka pilota līķis izskalots Kirillovkas centrālajā pludmalē, informē RIA Melitopol.