Ukrainas kara 421. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:57]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 20.aprīlī. Ukraina jau veselu gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:57 Krievijas uzbrukuma operāciju atsākšana Ugledaras virzienā ir sākums agresora pavasara-vasaras militārajai kampaņai, Radio Brīvība runāja SBU pulkvedis, Augstākās Radas Aizsardzības komitejas sekretārs Romāns Kostenko.

Kostenko norādīja, ka uzbrukumi Ugledarai ir vērsti uz Ukrainas bruņoto spēku un līdzekļu "izkliedēšanu", un Kremlis neatsakās no mērķa pārņemt pilsētu savā kontrolē.

21:29 Krievu okupanti, iespējams, izlauzušies uz tā saukto Ukrainas bruņoto spēku "dzīves ceļu" Bahmutā un ieņēmuši pozīcijas kājnieku ieroču apšaudes attālumā, raksta militārās politikas apskatnieks, eksperts Aleksandrs Kovaļenko.

Šīs pozīcijas ļauj ienaidniekam uzraudzīt ceļu un vadīt artilēriju. Tomēr tas ir šaurs izrāviens, kuru vēl ir iespējams apturēt un neitralizēt, piebilda Kovaļenko, piebilstot, ka, iespējams, tas notiek jau tagad, jo situācija Bahmutā ir ļoti dinamiska.

20:28 Zaporožjes un Hersonas virzienos krievu iebrucēji turpina veikt operācijas. Jo īpaši ienaidnieks palielina spiedienu uz vietējiem iedzīvotājiem ar piespiedu pasu izsniegšanu. Bet Skadovskas pilsētā viņi sāk "savilkt cilpu" pat Krievijas Federācijas līdzstrādniekiem un līdzdalībniekiem.

Turklāt, pēc britu izlūkdienesta ziņām, Krievijas Federācija uz Ukrainas dienvidiem nosūtījusi jaunu karaspēka grupu "Dņepra". Šīs karaspēka grupas pastāvēšana liecina, ka spēku sākotnējā organizācija ir mainījusies, iespējams, lielo upuru dēļ, izteikuši analītiķi.

19:35 Ukrainas Bruņoto spēku virspavēlnieks Valērijs Zalužnijs Aizsardzības jautājumu kontaktgrupas kārtējās sanāksmes priekšvakarā Ramšteinas formātā sazvanijās ar NATO sabiedroto spēku augstāko virspavēlnieku Eiropā un ASV bruņoto spēku komandieri Eiropā ģenerāli Kristoferu Kavoli.

Kā ziņo Zalužnijs, viņi apsprieda Ukrainas prioritārās jomas ieroču, aprīkojuma un munīcijas ziņā. Ukrainas bruņoto spēku virspavēlnieks arī informēja ģenerāli Kavoli par operatīvo situāciju frontē.

18:48 Kara laikā Latvija bieži tiek minēta kā piemērs, kad jāmeklē atbildes uz sarežģītiem jautājumiem, tiekoties ar Ārlietu ministrijas (ĀM) valsts sekretāra vietnieku-politisko direktoru Andžeju Viļumsonu, norādīja Ukrainas vēstnieks Anatolijs Kucevols.

Kā aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā, vēstnieks Latvijā ieradies akreditācijas vizītēs. Kucevols atzinīgi novērtēja abu valstu attiecības. Viņš pateicās Latvijai par atbalstu Ukrainai.

Tikšanās laikā amatpersonas pārrunāja Ukrainas integrāciju Eiropas Savienībā (ES) un sadarbību ar NATO. Tāpat tika uzsvērta nepieciešamība pastiprināt sankcijas un saukt Krieviju pie atbildības par tās agresiju Ukrainā, izveidojot starptautisko tribunālu, kā arī meklējot risinājumus Krievijas iesaldēto aktīvu izmantošanai.

Viļumsons šodien tikās arī ar Kolumbijas vēstnieku Asadu Hosē Hateru Penju. ĀM valsts sekretāra vietnieks-politiskais direktors atzinīgi novērtēja Latvijas un Kolumbijas attiecības vairāk nekā 100 gadu garumā. Sarunas partneri apliecināja ieinteresētību aktivizēt politisko dialogu un stiprināt sadarbību vides, mežsaimniecības, lauksaimniecības, zaļās enerģijas, Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju, izglītības un tirdzniecības sektoros.

Tāpat tika pārrunāta ES un Latīņamerikas un Karību valstu (CELAC) sadarbība, jūlijā plānotais ES-CELAC samits, kā arī drošības situācija reģionā un aktualitātes Latīņamerikā.

18:22 Rudenī un ziemā Ukrainas Bruņoto spēku gaisa spēki notrieca 1,5 tūkstošus mērķu. Tas ietver kamikadzes bezpilota lidaparātus un krievu okupantu raķetes. Un, ja mēs rēķinām no 2022. gada februāra, tad statistikai jāpievieno 600 pilotējamie transportlīdzekļi un daudz vairāk bezpilota lidaparātu.

16:50. Ukrainas sabiedrotie apsver iespēju gandrīz pilnībā aizliegt preču eksportu uz Krieviju. Šie ierosinājumi paredzētu pilnībā mainīt pašreizējo sankciju režīmu, aizliedzot visu preču eksportu, ja vien tās netiktu pakļautas izņēmumiem. Pašreizējie noteikumi atļauj visu preču eksportu, ja vien tām nav piemērotas sankcijas, ziņo LETA.

15:54. Eiropas Parlaments (EP) prasa nekavējoties atbrīvot Kremļa kritiķi Vladimiru Kara-Murzu, kuram Maskavas tiesa pirmdien piesprieda 25 gadu cietumsodu apsūdzībā par valsts nodevību un "nepatiesas informācijas" izplatīšanā par Krievijas sākto karu pret Ukrainu. EP ceturtdien pieņemtajā rezolūcijā stingri nosodīts Kara-Murzam piespriestais 25 gadu cietumsods un politiski motivētā tiesāšana par Krievijas prezidenta Vladimira Putina režīma kritiku un pieprasīts viņu nekavējoties un bez nosacījumiem atbrīvot, aģentūru LETA informēja EP preses sekretārs Jānis Krastiņš.

14.41. Divos Krievijas reģionos trešdien nogāzušies lidroboti, viens no tiem - lidostā, vēsta vietējie mediji.

Pleskavas lidostā lidmašīnu stāvlaukumā nogāzies ar kameru aprīkots bezpilota lidaparāts, savukārt Belgorodas apgabalā sprādzis lidrobots, kas it kā esot palaists no Ukrainas teritorijas, vēsta Kremļa propagandas medijs TASS, atsaucoties uz Krievijas nacionālo gvardi, kā arī tīmekļa medijs "Baza".

Lidrobotā, kas nogāzies Pleskavas lidlaukā, spridzekļu nav bijis, paziņojusi nacionālā gvarde.

"Telegram" kanāls arī vēsta, ka ceturtdienas rītā Belgorodas apgabalā uzsprādzis lidrobots, kas it kā esot palaists no Ukrainas.

Pašdarināts lidrobots ar tam piestiprinātu spridzekli palaists no Harkivas apgabala Čuhuivas rajona Staricas ciema trešdienas rītā, vēsta "Baza".

Lidojuma gaitā tas pamanīts, un Krievijas radioelektroniskās cīņas līdzekļu vienība to nosēdinājusi.

Lidrobots nogāzies divu kilometru attālumā no Muromas ciema un uzsprādzis.

Sprādziena rezultātā neviens nav cietis.

13.54. Spožo uzliesmojumu trešdienas vakarā debesīs virs Kijivas, iespējams, izraisīja meteorīts, ceturtdien pieļāva Ukrainas kosmosa aģentūra, pēc tam kad amatpersonas bija noliegušas, ka to izraisījis satelīts vai Krievijas raķešu uzbrukums.

"Mēs nevaram precīzi identificēt, kas tas bija, bet mūsu pieņēmums ir, ka tas bija meteorīts," sacīja Ukrainas nacionālās kosmosa aģentūras kontroles centra vadītāja vietnieks Ihors Kornijenko.

Tomēr nav pietiekami daudz datu, lai precīzi noteiktu raksturu tam, kas izraisīja uzliesmojumu.

"Mūsu novērošanas iekārtas uzrāda, ka bija spēcīgs sprādziens. Mēs to ierakstījām un noteicām, kur tas notika," viņš sacīja.

12.47. Krievijas karaspēks no Irānas saņēmis jaunu kravu ar kaujas droniem "Kamikaze", ziņo pravda.com.ua.

11.58. NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs ieradies vizītē Ukrainas galvaspilsētā Kijivā, ceturtdien pavēstīja NATO amatpersona. Šī ir pirmā Stoltenberga viesošanās Ukrainā, kopš Krievija pērn februārī pret Ukrainu sāka pilna mēroga karu.

Stoltenbergs ir bijis Kijivā pirms kara, bet šī ir viņa pirmā vizīte kopš Krievijas pilna mēroga kara sākuma. Ar Stoltenberga vizīti tiek uzsvērtas alianses ilgtermiņa saistības Ukrainas neatkarības aizsardzības labā.

11.46. Latvija turpinās aktīvi iesaistīties, lai Krieviju par tās iebrukumu Ukrainā sauktu pie atbildības, trešdien vizītes laikā starptautiskajās tieslietu iestādēs Hāgā norādījusi tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere (JV).

11.19. Dānija ceturtdien paziņojusi, ka vienojusies ar Nīderlandi kopīgi iepirkt 14 smagos tankus "Leopard 2", lai tos ziedotu Ukrainai. Tanki tiks piegādāti 2024.gada sākumā un to iegādes izmaksas, kas sasniegs 165 miljonus eiro, tiks sadalītas līdzīgi starp abām valstīm. "Šādā ceļā mēs kopīgi piedalīsimies "Leopard 2" koalīcijā, ko atbalsta daudzi partneri un sabiedrotie," teikts ministrijas paziņojumā.

10.36. Nākamnedēļ, 25.aprīlī, Rīgā uz Bērnu slimnīcas fonda (BSF) organizēto psihoemocionālās rehabilitācijas nometni no Ukrainas ieradīsies 20 bērni un viņu mammas, vēsta BSF vadītāja Liene Dambiņa.

10.17. Kipras valdība pieprasa vietējām bankām ievērot Krievijai noteiktās sankcijas, trešdien apliecināja valdības pārstāvis sakariem ar presi Konstantīns Letimbiotis, uzverot, ka valdība necietīs Eiropas Savienības noteikto sankciju neievērošanu.

Aprīlī ASV noteica sankcijas vairākiem Kipras uzņēmumiem, pilsoņiem un rezidentiem, ko Vašingtona tur aizdomās par saitēm ar Krievijas miljardieri Ališeru Usmanovu.

09.20. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtdienas rītam sasnieguši 184 420 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 670 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 3667 tankus, 7120 bruņutransportierus, 2825 lielgabalus, 539 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 285 zenītartilērijas iekārtas, 308 lidmašīnas, 293 helikopterus, 2386 bezpilota lidaparātus, 911 spārnotās raķetes, 5707 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 332 specializētās tehnikas vienības.

08.50. ASV Kara pētījumu institūta (ISW) analītiķi uzskata, ka Krievijā notiek iekšējās drošības aparāta tīrīšanas, lai atbrīvotos no Kremlim nevēlamiem darbiniekiem. Federālajā drošības dienestā (FSB), pēc visa spriežot, notiek vērienīga iekšējo drošības iestāžu inspekcija, norāda amerikāņu domnīcas pārstāvji.

Kā skaidrojuši Krievijas mediji, tīrīšanas tiekot veiktas, jo "pēc Ukrainas pilsoņu pieprasījuma notikusi Krievijas specdienestu datu noplūde".

08.13. ASV ceturtdien pavēstīja par jaunas militārās palīdzības paketes piešķiršanu Ukrainai 325 miljonu dolāru apjomā, kurā, kā sagaidāms, būs iekļauti arī artilērijas lādiņi un šāviņus augstas mobilitātes artilērijas raķešu sistēmām HIMARS.

07.09. ASV ražotās zenītraķešu sistēmas "Patriot" nogādātas Ukrainā, trešdien pavēstīja Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs. Ilgi gaidītās pretgaisa aizsardzības sistēmas nodrošinās Ukrainai aizsegu pret Krievijas gaisa triecieniem, kas izpostījuši pilsētas un civilo infrastruktūru.

05.43. ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) noliedz Ukrainas ziņas par NASA satelīta nogāšanos Kijivā, pavēstīja britu raidsabiedrība BBC. Par to, ka NASA satelīts trešdienas vakarā nogāzies Kijivā, bija paziņojis Kijivas pilsētas kara administrācijas vadītājs Serhijs Popko.

01.00. Ukrainas galvaspilsētā Kijivā trešdienas vakarā nogāzās ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) kosmosa satelīts, paziņoja Kijivas pilsētas kara administrācijas vadītājs Serhijs Popko.

00.10. Krievijas jūras blokādes apstākļos ES atcēla visus tarifus un kvotas Ukrainas graudu tranzītam uz citiem pasaules reģioniem. Tomēr daļa graudu "iestrēga" Eiropā, kas izraisīja zemnieku neapmierinātību.

Eiropas Komisija ir gatava izmantot ārkārtas pilnvaras, lai aizliegtu četru produktu importu no Ukrainas - kviešu, kukurūzas, saulespuķu un rapšu sēklas, vēsta Polijas Radio, atsaucoties uz savu avotu Briselē.

ES līmeņa lēmumam būtu jāaizstāj Polijas, Ungārijas un Slovākijas, kā arī Bulgārijas un Rumānijas vienpusējie lēmumi. Turklāt Eiropas Komisija paziņoja par izmeklēšanas sākšanu par citu "jutīgu preču" importu no Ukrainas uz ES.