Ungārija paplašina aizliegumu Ukrainas pārtikas produktu importam

© AP/Scanpix/Leta

Ungārijas valdība trešdien paplašinājusi pagaidu aizliegumu Ukrainas lauksaimniecības produktu importam, attiecinot to arī uz medu, vīnu, maizi, miltiem, cukuru, cepamo eļļu, dažādiem gaļas un dārzeņu produktiem.

Sekojot Polijas piemēram, Ungārija sestdien paziņoja par aizliegumu labības un vairāku pārtikas produktu importam no Ukrainas. Līdzīgu soli spērusi arī Slovākija, un gaidāms, ka šodien arī Bulgārija paziņos par šādu aizliegumu.

Kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma lielā mērā ir bloķētas Ukrainas Melnās jūras ostas un tās labības eksports uz citām valstīm ir veikts caur Eiropas Savienību (ES).

Tomēr loģistikas problēmu dēļ labība ir uzkrājusies un pazeminājusi vietējās produkcijas cenas, un tas novedis pie lauksaimnieku protestiem Polijā un Polijas zemkopības ministra atkāpšanās.

Ungārijas aizliegums paliks spēkā līdz 30.jūnijam, bet neattieksies uz šo preču tranzītu caur Ungāriju.

Polija un Ukraina otrdien panāca vienošanos, saskaņā ar kuru Polija no 21.aprīļa atcels tikko ieviesto aizliegumu Ukrainas graudu tranzītam cauri tās teritorijai, bet saglabās embargo to importam Polijas tirgū.