Ukrainas kara 420. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:22]

© Scanpix/ZUMA Press

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 19.aprīlī. Ukraina jau veselu gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:22 Uz īslaicīgi okupētajām Hersonas un Luganskas apgabalu teritorijām brauca nevis Krievijas diktators Vladimirs Putins, bet gan viens no viņa dubultniekiem.

Par to ir pārliecināts Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Oleksijs Daņilovs. Kā nacionālā ziņu maratona ēterā sacīja Daņilovs, īstais Putins ir "izbiedēts cilvēks", tāpēc viņš šādu risku, aizbraucot uz okupētajām teritorijām, neuzņemtos.

21:10 Baltais nams trešdien paziņojis par jaunas artilērijas munīcijas partijas piešķiršanu Ukrainai, kas gatavojas ilgi gaidītajam pretuzbrukumam.

Baltā nama preses sekretāre Karīna Džīna-Pjēra pavēstīja, ka Ukraina saņems šāviņus augstas mobilitātes artilērijas raķešu sistēmām HIMARS, artilērijas lādiņus, kā arī prettanku ieroču munīciju, piebilstot, ka sīkākas ziņas par to sniegs Pentagons.

20:26 Bahmutā joprojām ir bērni, pie viņiem nokļūt kļūst arvien grūtāk.

Par to informatīvā ēterā paziņoja vicepremjere - īslaicīgi okupēto teritoriju reintegrācijas ministre Irina Vereščuka, atbildot uz jautājumu, vai Doņeckas apgabalā, jo īpaši Bahmutā, aktīvās karadarbības zonā paliek bērni.

"Viņi paliek Bahmutā. Bet pie viņiem nokļūt kļūst arvien grūtāk. Jūs zināt, ko dara ienaidnieks. Tāpēc mēs darām visu, lai tuvējos ciematos, kas atrodas netālu no Bahmutas, būtu pēc iespējas mazāk bērnu un pēc iespējas mazāk, kopumā ir - aktīvās karadarbības zonā, sievietes, veci cilvēki - tie, kas nevar sev palīdzēt," uzsvēra Vereščuks.

19:44 18. aprīlī, viesojoties Avdijevkā, prezidents Volodimirs Zelenskis atradās tikai 3 kilometru attālumā no frontes līnijas.

Projekta GeoConfirmed OSINT analītiķi nonāca pie šāda secinājuma. Analizējot ģeogrāfisko atrašanās vietu, kur Zelenskis atradās vakar, un karadarbības karti, eksperti konstatēja, ka Ukrainas līderis faktiski atradās daļējā ielenkumā.

19:07 Vācijas kanclers Olafs Šolcs trešdien kritizējis Šveices valdības aizbildināšanos ar neitralitātes tradīciju, kā dēļ tiek bloķēta Šveicē ražotās munīcijas piegādes, ko Berlīne gribētu sūtīt uz Ukrainu.

Aizbildinoties ar ilgi ievēroto neitralitātes tradīciju, Šveices valdība bloķē Vācijas centienus piegādāt Ukrainai munīciju tankiem "Gepard".

"Mēs diskutējām par šo jautājumu," preses konferencē saistībā ar Šveices prezidenta Alēna Bersē vizīti Berlīnē pavēstīja Šolcs.

"Šī Eiropā notiekošā kara dēļ mums visiem ir kritiski jāizvērtē savs paštēls un dažkārt jāpieņem neērti, bet pareizi lēmumi," piebilda kanclers.

Arī Vācijā ilgi tika ievērota tradīcija nepiegādāt bruņojumu valstīm, kas iesaistītas aktīvos militāros konfliktos, tomēr Berlīne no tās atteikusies, lai palīdzētu Ukrainai.

"Ir skaidrs, ka neitralitāte vienmēr ir temats Šveicē un ārzemēs," runājot pēc Šolca, atzina Bersē.

"Neitralitāte nozīmē, ka Šveice neatbalsta nevienu no pusēm militāri," skaidroja Šveices prezidents.

Ņemot vērā, ka Šveice ir vieta, kur tika parakstīta Ženēvas konvencija, kur atrodas ANO struktūras un Starptautiskās Sarkanā Krusta komitejas mītne, "tas arī ir ticamības jautājums", viņš piebilda.

"Mēs pievienojāmies Eiropas Savienības (ES) sankcijām pret Krieviju. Šveice arī pieprasa izbeigt uzbrukumus un izvest karaspēku no Ukrainas teritorijas," uzsvēra Bersē.

Šolcs atzinīgi novērtēja Šveici par pievienošanos ES sankcijām.

"Tas arī ir labi, ka mēs esam ciešā kontaktā ar Šveici jautājumos par to, kā mēs varam atbalstīt Ukrainu finansiāli," viņš piebilda.

18:38 Ja Ukrainas armijas pretuzbrukuma operācija nenesīs panākumus, tad Rietumu partneriem būs grūtāk palīdzēt Ukrainai otrajā mēģinājumā.

Tomēr, kā sarunā ar Svoboda Ranok sacīja Ukrainas pulkvedis, parlamentārās Nacionālās drošības, aizsardzības un izlūkošanas komitejas sekretārs Romāns Kostenko, tas nenozīmē, ka palīdzības vairs nebūs.

"Es nesaku, ka šī ir pēdējā iespēja, bet nākamā būs grūtāka," sacīja Kostenko.

18:00. Vācijas kanclers Olafs Šolcs trešdien kritizējis Šveices valdības aizbildināšanos ar neitralitātes tradīciju, kā dēļ tiek bloķēta Šveicē ražotās munīcijas piegādes, ko Berlīne gribētu sūtīt uz Ukrainu. "Šī Eiropā notiekošā kara dēļ mums visiem ir kritiski jāizvērtē savs paštēls un dažkārt jāpieņem neērti, bet pareizi lēmumi," piebilda kanclers.

17:14. Vācija piegādājusi Ukrainai jau otru no četriem apsolītajiem zenītraķešu kompleksiem "Iris-T", vēsta laikraksts "Süddeutsche Zeitung", atsaucoties uz "valdības aprindām".

16:10. Lietuvai vajadzētu izmantot iespēju un ar papildu investīcijām caur Klaipēdas ostu eksportēt vairāk Ukrainas labības, paziņoja Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis. "Lietuva var veicināt labības eksportu no Ukrainas caur Poliju. Esošos apjomus ierobežo sliežu platums, jo Polijā ir citādāks sliežu ceļa platums nekā Ukrainā un Lietuvā, tomēr ar papildu investīcijām apmēri varētu būtiski pieaugt," Landsberģis trešdien sacīja preses konferencē Viļņā. Ukrainas labības eksportu caur Klaipēdas ostu viņš raksturoja kā "lielisku iespēju", piebilstot, ka no tāda eksporta iegūtu arī Ukraina un Polija.

15:08. Savienotajām Valstīm ir sensitīvas kodoltehnoloģijas Zaporižjas atomelektrostacijā Ukrainā, un Vašingtona brīdinājusi Krieviju tās neaiztikt, liecina raidorganizācijas CNN rīcībā nonākusī ASV Enerģētikas ministrijas vēstule. Vēstulē, kas datēta ar šā gada 17.martu, ASV Enerģētikas ministrijas Ieroču neizplatīšanas politikas biroja direktore Andrea Ferkile informē Krievijas atomenerģijas uzņēmuma "Rosatom" ģenerāldirektoru, ka Ukrainas Zaporižjas atomelektrostacijā (AES) atrodas "ASV izcelsmes kodoltehniskie dati, kuru eksportu kontrolē Savienoto Valstu valdība".

13:55. Krievijai sāk trūkt moderno ieroču un tai ir grūtības jaunu saražošanā, taču tai ir vecāku ieroču krājumi, uzskata ASV domnīcas "Stratēģisko un starptautisko studiju centrs" (CSIS) eksperti. CSIS eksperti aplēsuši, ka Krievija karā zaudējusi gandrīz 10 000 militārā aprīkojuma vienību, piemēram, tankus, kravas automašīnas, artilērijas komponentus un bezpilota lidaparātus. Taču eksperti arī uzskata, ka Krievijai ir ieroču rezerves no Aukstā kara laikiem un vēl vecāki ieroči, ko tā var izmantot kara turpināšanai.

12.49. Par spīti Kremļa kodolieroču draudiem, Rietumi turpinās sniegt atbalstu Ukrainai cīņā pret Krievijas okupantiem, pauž NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

12.18. Ungārijas valdība trešdien paplašinājusi pagaidu aizliegumu Ukrainas lauksaimniecības produktu importam, attiecinot to arī uz medu, vīnu, maizi, miltiem, cukuru, cepamo eļļu, dažādiem gaļas un dārzeņu produktiem.

11.36. Krievijas armija naktī uz trešdienu veica gaisa triecienu Vovčanskas pilsētai Harkivas apgabalā, nogalinot divus cilvēkus, vēsta pravda.com.ua.

10.50. Pēdējās diennakts laikā Zaparožijas apgabals piedzīvojis 21 uzbrukumu no Krievijas armijas. Okupanti vairākkārt centušies iznīcināt infrastruktūras objektus, ziņo pravda.com.ua.

09.47. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši 183 750 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 620 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 3665 tankus, 7110 bruņutransportierus, 2819 lielgabalus, 538 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 285 zenītartilērijas iekārtas, 308 lidmašīnas, 293 helikopterus, 2376 bezpilota lidaparātus, 911 spārnotās raķetes, 5692 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 330 specializētās tehnikas vienības.

09.09. Vācija piegādājusi Ukrainai pretgaisa aizsardzības sistēmu "Patriot", lai palīdzētu tai aizsargāties pret Krievijas raķešu uzbrukumiem. Sistēma otrdien tika reģistrēta Vācijas valdības tīmekļa vietnē, kurā uzskaitīti ieroči, ko Vācija piegādājusi Ukrainai.

"Patriot" ir viena no vismodernākajām zeme-gaiss sistēmām pasaulē. To var izmantot pret ienaidnieka lidmašīnām, ballistiskajām raķetēm un spārnotajām raķetēm.

08.11. Polija no 21.aprīļa atcels tikko ieviesto aizliegumu Ukrainas graudu tranzītam cauri tās teritorijai, bet saglabās embargo to importam Polijas tirgū, otrdien pēc sarunām paziņoja abu valstu pārstāvji.

"Mūsu sarunu rezultātā, kas ilga divas dienas, mēs nolēmām, ka no ceturtdienas uz piektdienu tiks atbloķēts Ukrainas preču tranzīts caur Poliju," paziņoja Ukrainas vicepremjere Jūlija Seredenko.

07.12. Krievijas okupācijas karaspēks naktī uz trešdienu uzbruka Odesas apgabalam ar droniem "Shahed-136", trāpot infrastruktūras objektam, paziņoja Odesas rajona kara administrācijas vadītājs Jurijs Kruks.

"Ienaidnieks naktī veica uzbrukumu Odesas apgabalam ar "Shahed-136" tipa trieciendroniem. Pateicoties mūsu aizsardzības spēku veiksmīgam darbam, lielākā daļa ienaidnieka bezpilota lidaparātu ir iznīcināta, bet, diemžēl, ir trāpījums sabiedriskās infrastruktūras objektam," paziņoja Kruks viņa vadītās administrācijas lapā sociālajā tīklā "Facebook".

01.50. Eiropas Parlaments (EP) šodien debatēs par Starptautiskās Krimināltiesas (SKT) izdoto Krievijas režīma līdera Vladimira Putina aresta orderi, informē EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

00.10. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, savos sociālajos tīklos, informē par pašreizējo situāciju Ukrainas ziemeļos - Poltavas apgabalā, kā arī par to, ka apskatījis slimnīcu. Seko arī uzruna: “Mēs pamazām mazinām Krievijas ļaunumu. Par karavīru izcilību un labestību!”, ziņo pravda.com.ua.

Svarīgākais