Ebreju svētvietā, iespējams, noticis terorakts

© AP/Scanpix/Leta

Pie ebreju svētvietas anektētajā Austrumjeruzalemē otrdien sašauti divi vīrieši, paziņoja Izraēlas varasiestādes, informējot, ka drošības spēki meklē uzbrucēju, kas varētu būt palestīnietis.

Izraēlas policija paziņoja, ka Jeruzalemes austrumos esošajā Šeihdžarāhas sektorā pie ebreju priestera Simeona Taisnīgā kapa noticis iespējams "terorakts ar šaušanu" pret diviem autovadītājiem, kuri nogādāti slimnīcā. Cietušie vīrieši ir 48 un 50-60 gadus veci. Viņu traumas tiek vērtētas kā vidējas.

Aizdomās turētais aizbēdzis no notikuma vietas un uzsākta meklēšana, policijai norobežojot apkaimes ielas. Ziņu aģentūra AFP novēroja, ka Izraēlas policisti ieiet palestīniešu mājās, apkaime tiek pārmeklēta ar bezpilota lidaparāta un helikoptera, kā arī dienesta suņu palīdzību.

Policija informēja, ka netālu no apšaudes vietas ir atrasts uzbrukuma ierocis - automāts "Carlo", kuru palestīnieši ražo Rietumkrastā.

Šeihdžarāhā pirms 2021.gada maija kara starp Izraēlu un Gazas kaujiniekiem un tā laikā notika plaši protesti pret Izraēlas apmetņu organizāciju lēmumu izlikt palestīniešus.

Apšaude notikusi dažas dienas pirms musulmaņu svētā gavēņa mēneša ramadāna beigām. Šajā mēnesī Izraēlā, anektētajā Austrumjeruzalemē un okupētajā Jordānas upes rietumkrastā notikuši vardarbīgi uzbrukumi un sadursmes.

Šogad konfliktā dzīvību zaudējuši vismaz 96 palestīnieši, 19 izraēliešu, viens ukrainis un viens itālis, liecina AFP aplēses, kas balstītas Izraēlas un Palestīnas oficiāli sniegtajā informācijā.

Palestīniešu pusē bojāgājušo vidū ir gan kaujinieki, gan civiliedzīvotāji, arī nepilngadīgi, bet Izraēlas pusē galvenokārt ir civiliedzīvotāji, arī nepilngadīgi, un trīs arābu minoritātes pārstāvji.