Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

Baltais nams: Brazīlija kā papagailis atkārto Krievijas un Ķīnas propagandu par karu Ukrainā

© Getty Images via AFP/Scanpix/Leta

Baltais nams pirmdien asi kritizēja Brazīliju par tās prezidenta Luisa Inasiu Lulas da Silvas Ķīnas vizītes laikā teikto, ka ASV veicina karu Ukrainā.

"Šajā gadījumā Brazīlija atkārto kā papagailis Krievijas un Ķīnas propagandu, nemaz neskatoties uz faktiem," reportieriem paziņoja ASV Nacionālās drošības padomes preses sekretārs Džons Kērbijs.

Lula sestdien Pekinas apmeklējuma laikā, kur viņš tikās ar Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu, sacīja, ka "Savienotajām Valstīm vajag beigt veicināt karu un sākt runāt par mieru. Eiropas Savienībai vajag sākt runāt par mieru".

Līdzīgu nostāju bieži izmanto Maskava un Pekina, vainojot Rietumus karā, kas sākās 2022.gada februārī, kad Krievijas karaspēks iebruka Ukrainā, mēģinot gāzt demokrātiski ievēlēto valdību un anektēt šīs valsts teritorijas.

Brazīlija nav pievienojusies Rietumvalstu noteiktajām sankcijām pret Krieviju un ir noraidījusi aicinājumus piegādāt munīciju Ukrainai.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs, pirmdien Brazīlijā sākot braucienu pa Latīņameriku, sacīja, ka Krievija "ir pateicīga mūsu Brazīlijas draugiem par viņu skaidro izpratni par situācijas [Ukrainā] izcelšanos".

Kreisais politikas veterāns Lula vēlas parādīt Brazīliju kā blokiem nepievienojušos miera nesēju, bet Kērbijs raksturoja Lulas vēstījumu par karu Ukrainā kā "dziļi problemātisku".

Vašingtonai nav "nekādu iebildumu pret jebkuru valsti, kas grib mēģināt panākt kara beigas", sacīja Kērbijs. "Mēs acīmredzami gribam, lai karš beigtos. Tas varētu notikt tieši tagad, šodien, ja [Krievijas prezidents Vladimirs] Putins beigtu uzbrukt Ukrainai un izvestu savu karaspēku."

"Brazīlijas jaunākie izteikumi, ka Ukrainai vajadzētu apsvērt oficiālu Krimas atdošanu kā piekāpšanos miera labad, ir dziļi maldīgi, sevišķi tādai valstij kā Brazīllija, kas ir balsojusi [ANO] par suverenitātes un teritoriālās integritātes principu atbalstīšanu."