Ukrainas kara 419. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:40]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 18.aprīlī. Ukraina jau veselu gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:40. Polija atļauj tranzītu Ukrainas graudiem, Ukraina var pārdot vairāk elektroenerģijas pāri robežai. Ukraina graudu un lauksaimniecības produktu tranzītu uz Polijas teritoriju gaidīs no 20. līdz 21.aprīlim, ziņo pravda.com.ua.

21:42. Ukrainas karā gājis bojā lielākās frakcijas deputāts Oleg Barna (Oļegs Barna), vēsta pravda.com.ua. Arī deputāte Irina Geraščenko apstiprinājusi kolēģa nāvi, kurš devās aizsargāt savu zemi karā. “Viņš bija Ukrainas patriots. Labs cilvēks. Mūsu komandas biedrs, taču diemžēl krita cīņā.”

20:05. Atbilstoši situācijai aprīlī par bezvēsts pazudušiem tiek uzskatīti aptuveni 7000 Ukrainas karavīru, otrdien nacionālā telemaratona ēterā pavēstīja pilnvarotais bezvēsts pazudušo jautājumos Olehs Kotenko. "Šāds skaitlis tiešām ir - nedaudz vairāk par 7000. Mēs ceram, ka šie cilvēki, kurus mēs meklējam kā bezvēsts pazudušus, tomēr ir gūstekņi," sacīja amatpersona. Atbilstoši statistikai 60 līdz 65% pazudušo ir dzīvi un atrodas gūstā, sacīja Kotenko.

19:02. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis šodien apmeklējis apšaudēs smagi cietušo piefrontes pilsētu Avdijivku, teikts paziņojumā prezidenta oficiālajā tīmekļa vietnē.Zelenskis pilsētā, kas atrodas netālu no Krievijas okupētās Doneckas, apmeklējis "priekšējās pozīcijas" un novēlējis karavīriem priecīgas pareizticīgo Lieldienas.

18:00. Krievijā ierosināta jauna krimināllieta pret opozīcijas līderi Alekseju Navaļniju, kas šobrīd jau izcieš deviņu gadu cietumsodu, otrdien paziņojusi viņa preses sekretāre Kira Jarmuša. Jarmuša norādījusi, ka tā jau ir desmitā krimināllieta pret Navaļniju, kuram jau līdz šim papildus iepriekš piespriestajiem sodiem draudējis vēl 35 gadus ilgs cietumsods. Navaļnija līdzgaitnieki un starptautiskā sabiedrība norāda, ka tā ir politiska izrēķināšanās par uzdrīkstēšanos vērsties pret diktatoru Vladimiru Putinu.

17:07. Darba braucienā uz Doņeckas apgabalu Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis apmeklējis arī Ukrainas aizsargu pozīcijas Avdijivkā, vēsta pravda.com.ua.

16:20. Ukrainas Ārlietu ministrija uzaicinājusi Brazīlijas prezidentu Luisu Inasiu Lulu da Silvu apmeklēt valsti, lai viņš varētu saprast kara būtību, šādi Kijivai reaģējot uz skandalozajiem paziņojumiem, ko kara sakarā paudis Brazīlijas līderis. "Brazīlijas prezidents iepriekš tika teicis, ka šo karu it kā izsaukuši "lēmumi, ko pieņēma divas puses", kā arī tika apsūdzējis gan [Krievijas prezidentu] Vladimiru Putinu, gan [Ukrainas prezidentu] Volodimiru Zelenski, ka viņi neizrāda iniciatīvu kara pārtraukšanai," sociālajā tīklā "Facebook" norādīja ministrijas pārstāvis Olehs Ņikolenko.

15:24. Krievijas militārpersonas 18. aprīļa rītā apšaudīja Hersonas centru, kā rezultātā gāja bojā 1 cilvēks un vēl 9 guva ievainojumus, vēsta pravda.com.ua.

13:46. Bahmutā Ukrainas austrumos turpinās sīvas cīņas, Krievijas karaspēkam veicot smagās artilērijas triecienus, otrdien paziņoja Ukrainas armijas Sauszemes spēku komandieris ģenerālpulkvedis Oleksandrs Sirskis. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka "pašlaik situācija tiek kontrolēta".

13:12. Valdība otrdien nolēma bez atlīdzības nodot Ukrainai astoņus dzērājšoferiem konfiscētos transportlīdzekļus. Automašīnas paredzētas Kirovohradas apgabala Holovaņivskas rajona Pobuzkes ciema padomei un Ukrainas Aizsardzības ministrijai, tai skaitā Ukrainas Aizsardzības ministrijas armijas daļām.

11.38. Apmēram 2000 ārvalstu uzņēmumi ir iesnieguši pieteikumus par izstāšanos no Krievijas tirgus. Visu pieteikumu izskatīšana var prasīt vismaz 8 gadus, vēstīts portālā pravda.com.ua.

10.41. Domājams, ka Krievija samazina uzbrukuma darbības Doneckas apkaimē, lai pārsviestu spēkus Bahmutas virzienā, secinājuši Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas izlūki.

10.00. Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdienas rītā Ukrainā apmeklējis Krievijas karavīru štābu, kas ir viņa otrais brauciens uz krievu okupētajām teritorijām kopš marta. Kremļa un Krievijas valsts televīzijā publiskotā video redzams, ka Putins apmeklē Krievijas karaspēka komandposteni Ukrainas Hersonas apgabala dienvidos. Videoierakstā redzams, ka Putins ierodas ar helikopteri, lai uzklausītu komandieru ziņojumus par kaujas situāciju.

Neatkarīgs apstiprinājums, ka Putins ir apmeklējis krievu kontrolētās teritorijas, pagaidām nav gūts.

09.19. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasnieguši 183 130 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 470 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 3661 tanku, 7098 bruņutransportierus, 2810 lielgabalus, 538 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 285 zenītartilērijas iekārtas, 308 lidmašīnas, 293 helikopterus, 2353 bezpilota lidaparātus, 911 spārnotās raķetes, 5676 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 330 specializētās tehnikas vienības.

08.50. Pasaules septiņu rūpnieciski attīstītāko valstu ārlietu ministri solījuši pastiprināt sankcijas Krievijai saistībā ar tās sākto karu Ukrainā. Divas dienas ilgušās G7 ārlietu ministru sanāksmes Japānā noslēguma komunikē pausta apņēmība "pastiprināt sankcijas Krievijai, koordinēt un tās pilnībā izpildīt".

08.02. Sankcijas nav brīnumlīdzeklis, kas vienīgās novērsīs Krievijas agresiju Ukrainā, taču tās ir jāizmanto, lai apgrūtinātu kara vešanu Ukrainā, intervijā aģentūrai LETA pauda Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks.

07.09. Krievijas algotņu grupējuma 'Vagner" dibinātājs Jevgēņijs Prigožins, pēc visa spriežot, atgūst prezidenta Vladimira Putina labvēlību, uzskata ASV Kara studiju (ISW) institūta analītiķi.

Tā kā Krievijas karaspēka regulārās daļas nav spējušas izpildīt uzdevumus, ko Putins tām noteicis attiecībā uz ziemas uzbrukumu, "Vagner" saņems pastiprinājumus (munīciju un politisko atzinību). Tā ir krasa novirzīšanās no Kremļa kursa attiecībā uz "Vagner" un Prigožina spēku izmantošanu Bahmutā, skaidro domnīca.

05.43. Krievijas okupācijas spēki Krimas pussalā uzstāda papildu novērošanas kameras, lai atklātu partizānus, paziņoja Ukrainas Nacionālās pretošanās centrs.

"Ukraiņu pagrīdes Krimā ievērībai: kļuvis zināms, ka ienaidnieks sācis uzstādīt novērošanas kameras gar dzelzceļu, lai pretotos diversijām. Tā ir reakcija uz vietējo partizānu, īpaši no kustības "Ateš", veiksmīgām darbībām," teikts centra paziņojumā.

01.34. Baltais nams pirmdien asi kritizēja Brazīliju par tās prezidenta Luisa Inasiu Lulas da Silvas Ķīnas vizītes laikā teikto, ka ASV veicina karu Ukrainā.

"Šajā gadījumā Brazīlija atkārto kā papagailis Krievijas un Ķīnas propagandu, nemaz neskatoties uz faktiem," reportieriem paziņoja ASV Nacionālās drošības padomes preses sekretārs Džons Kērbijs.

00.10. Jāidentificē Vāgnera kaujinieki, kuri atzinās ukraiņu bērnu nogalināšanā Bahmutā un Soledarā, un jāsoda par šiem kara noziegumiem vainīgie.

Par to "Telegram" rakstīja Augstākās Radas cilvēktiesību komisārs Dmitrijs Lubinets. "Viens no viņiem stāsta, ka viņš iešāvis galvā piecus-sešus gadus vecai meitenei. Pēc viņa teiktā, vāgneriešiem bija pavēlēts iznīcināt visus - vīriešus, sievietes, pensionārus un pat bērnus. Šie vārdi ir jāpiefiksē un jāpārbauda. un personas, kas stāsta, tiek identificētas,” atzīmē Lubinets.

Viņš uzsvēra, ka gadījumā, ja apstiprināsies ziņas par apzinātu ukraiņu bērnu nogalināšanu, ir jāveic visi nepieciešamie atbildes pasākumi, un tie, kas ir atbildīgi par kara noziegumiem Ukrainas teritorijā, ir taisnīgi jāsoda.