Maskavas tiesa piespriedusi 25 gadu cietumsodu Kremļa kritiķim Vladimiram Karam-Murzam

© Reuters/Scanpix/Leta

Maskavas tiesa pirmdien piespriedusi 25 gadu cietumsodu Kremļa kritiķim Vladimiram Kara-Murzam, kurš bija apsūdzēts nepatiesas informācijas izplatīšanā par Krievijas sākto karu Ukrainā.

41 gadu vecais Kara-Murza bija apsūdzēts arī valsts nodevībā un par saistību ar nevēlamu organizāciju.

Viņam piespriesti septiņi gadi par "militārajiem viltojumiem", trīs gadi par dalību "nevēlamas" organizācijas darbībā un 18 gadi par valsts nodevību.

ANO augstais cilvēktiesību komisārs Folkers Tirks aicināja Krieviju nekavējoties atbrīvot Kara-Murzu.

Komisārs sacīja, ka Kara-Murzam piespriestais sods ir kārtējais trieciens likuma varai un pilsoniskajai telpai Krievijā.

"Kara-Murza tika tiesāts apsūdzībās, kas, kā izskatās, saistītas ar savu tiesību uz uzskatu brīvību un pulcēšanos likumīgu izmantošanu, tai skaitā publisko kritiku par Krievijas Federācijas bruņoto uzbrukumu Ukrainai," paziņoja Tirks.

"Nevienam nedrīkst atņemt brīvību izmantot savas cilvēktiesības, un es aicinu Krievijas varasiestādes nekavējoties viņu atbrīvot," paziņoja Tirks.

"Kamēr viņu turpina aizturēt, pret viņu jāizturas cilvēciski un ar cieņu," viņš piebilda.

Kara-Murza bija tuvs Kremļa kritiķu Borisa Ņemcova un Mihaila Hodorkovska sabiedrotais. Opozicionārs Ņemcovs tika nošauts 2015.gada 27.februārī Maskavas centrā, netālu no Kremļa.

Lielākā daļa Kremļa kritiķu atrodas ieslodzījumā vai ir pametuši Krieviju kā Hodorkovskis.