NATO "Stratcom" eksperts pieļauj Krievijas kodolieroču atrašanos netālu no Lietuvas robežas

© Ekrānuzņēmums/Google/Maps

Putins jau 2014. gadā pirmo reizi atklāti pateica, ka ir gatavs lietot kodolieročus, intervijā žurnālistam Gintam Grūbem Latvijas Radio raidījumā "Brīvības bulvāris" sacīja NATO Stratēģiskās komunikācijas un izcilības centra ("Stratcom") vadošais eksperts Jānis Karlsbergs.

Kopš tā laika Putins kodolieročus ir pieminējis un ar tiem draudējis vairākkārt. Pēdējo reizi - 25.martā, kad paziņoja, ka izvietos Baltkrievijā taktiskos kodolieročus.

1. jūlijā Baltkrievijā, pēc Putina toreiz teiktā, tiks pabeigta kodolieroču glabātava.

Viņš arī apliecināja, ka Krievija Baltkrievijā izvietojusi desmit lidmašīnas, kas spēj pārvadāt taktiskos kodolieročus. Neliels skaits taktisko raķešu sistēmu "Iskander", kuras var izmantot kodolieroču palaišanai, jau esot pārvestas uz Baltkrieviju.

Jānis Karlsbergs intervijā Latvijas Radio sacīja, ka no militāra viedokļa izvērtējuma tas nemaina burtiski neko.

"Mēs lieliski zinām, ka šādi kodolieroči, iespējams, tikpat labi atrodas jau tagad Kaļiņingradā. Gribētos teikt - Kēnigsbergā. Vai viņi neatrodas Baltkrievijā jau kādu brīdi? Protams, tur jāskatās, cik lielā mērā ir ieviestas pretgaisa aizsardzības sistēmas, lai varētu arī viņus pasargāt. No militārā viedokļa tas nemaina tiešām neko, " intervijā bilda Jānis Karlsbergs.