Ukrainas kara 416. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:21]

© AFP/Scanpix/LETA

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 15.aprīlī. Ukraina jau veselu gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:21. Polija sestdien nolēma aizliegt labības un citu pārtikas produktu importu no Ukrainas, lai aizsargātu vietējos lauksaimniekus, paziņoja valdošās partijas "Likums un taisnīgums" līderis Jaroslavs Kačiņskis.

20:21. Krievijas karaspēks galvenos spēkus koncentrē uz uzbrukuma operāciju veikšanu Limanskas, Bahmutas, Avdijivkas un Marjinkas virzienos, vēsta Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs.

18:48. Izcēlies ugunsgrēks pie tanku poligona Kazaņā, vēsta Inkazan.

17:00. Turpinoties Krievijas iebrukumam Ukrainā, Vācijas valdība aicina Eiropas Savienības (ES) sankcijas noteikt Krievijas atomenerģijas sektoram, paziņojis Vācijas ekonomikas ministrs Roberts Hābeks. Ir acīmredzams, ka Krievija apzināti izdara spiedienu, izmantojot enerģētisko atkarību, intervijā Vācijas ziņu aģentūrai DPA pauda ministrs.

15:48. 15. aprīlī krievi apšaudīja Hersonu, nogalinot divas sievietes, vēsta pravda.com.ua.

14:11. Ar Klusā okeāna mācībām Kremlis cenšas Ķīnai pierādīt, ka ir līdzvērtīgs partneris aizsardzības sektorā, vienlaikus cenšoties izdarīt spiedienu uz Japānu, mudinot to atturēties no atbalsta Ukrainai, secināts ASV Kara studiju institūta (ISW) jaunākajā ziņojumā.

12:50. Mariupolē nogranduši divi spēcīgi sprādzieni, vēsta pravda.com.ua.

11:11. Eiropas Nacionālo cilvēktiesību institūciju tīkla (ENNHRI) locekļi 14.aprīlī ārkārtas Ģenerālajā asamblejā nobalsoja par Krievijas izslēgšanu, informē Tiesībsarga birojs. Ņemot vērā, ka Krievijas Nacionālā cilvēktiesību institūcija jeb Krievijas Cilvēktiesību komisāra darbs jau vairāk nekā gadu neatbilst nekādiem cilvēktiesību standartiem, ENNHRI ārkārtējā Ģenerālās asamblejas balsojuma rezultātā pieņemts lēmums izslēgt šo organizāciju no sadarbības tīkla, informē Tiesībsarga birojs.

10:07. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz sestdienas rītam sasnieguši 181 550 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 460 iebrucēji. Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 3653 tankus, 7073 bruņutransportierus, 2785 lielgabalus, 535 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 283 zenītartilērijas iekārtas, 307 lidmašīnas, 293 helikopterus, 2339 bezpilota lidaparātus, 911 spārnotās raķetes, 5646 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 324 specializētās tehnikas vienību.

09:07. Krievijas raķešu triecienā Doneckas apgabala Slovjanskā piektdien nogalināti vismaz deviņi cilvēki, bet 21 ievainots, pavēstīja apgabala administrācijas vadītājs Pavlo Kirilenko un Valsts ārkārtējo situāciju dienesta Doneckas apgabala pārvalde. Upuru skaits pieauga, kad neilgi pirms pusnakts no sagrauta nama gruvešiem tika izcelts sievietes līķis. Nama gruvešos tiek meklēti vēl četri cilvēki. Nogalināto vidū ir arī divus gadus vecs bērns, bet starp cietušajiem ir 14 gadus veca meitene.

00:10. Lietuvas prezidents Gitans Nausēda piektdien noteica veto nacionālo sankciju likumam un ierosināja Seimam ieviest vienādus ierobežojumus Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem.

"Prezidents atbalsta mērķi, kāds ir likumam par ierobežojošajiem pasākumiem Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem saistībā ar šo valstu militāro agresiju pret Ukrainu, taču norāda, ka nav pamata ieviest atšķirīgas tiesiskās normas attiecībā uz divu agresorvalstu pilsoņiem, un ierosina ieviest vienādus ierobežojošos pasākumus abu agresorvalstu pilsoņiem," sacīts prezidenta biroja paziņojumā.

Pēc Nausēdas domām, gan īstenojot savu ārpolitiku, gan savās nacionālajās tiesību normās Lietuvai konsekventi jāievēro princips, ka gan Krievija, gan Baltkrievija attiecībā pret Ukrainu ir agresorvalstis.