Ukrainas kara 415. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:24]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 14.aprīlī. Ukraina jau veselu gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:24. Astoņi tanki "Leopard 2", ko Kanāda apsolīja Ukrainai, jau nogādāti Ukrainas kaimiņvalstī Polijā, piektdien pavēstīja Kanādas aizsardzības ministre Anita Ananda.

"Visi astoņi kaujas tanki "Leopard 2", ko Kanāda apsolīja Ukrainai, jau ieradušies Polijā," tviterī apliecināja ministre.

"Mēs turpināsim būt kopā ar Ukrainu un nodrošināt ukraiņiem instrumentus, kas viņiem ir nepieciešami, lai cīnītos un uzvarētu šajā karā," viņa piebilda.

21:05. Starptautisko organizāciju sanāksmē konceptuāli panākta vienošanās par līdzekļu avotiem lielākajai daļai no Ukrainas neatliekamajai rekonstrukcijai vajadzīgajiem 14 miljardiem ASV dolāru (12,7 miljardi eiro), pavēstīja Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājas vietnieks Valdis Dombrovskis (JV).

Vienu miljardu no šīs summas piešķirs Eiropas Savienība (ES), tāpat līdzekļus nolēmušas piešķirt vairākas G7 valstis un Eiropas finanšu institūcijas, skaidroja Dombrovskis. ES politiķis uzsvēra, ka šī nauda ir nepieciešama, lai atjaunotu Krievijas mērķtiecīgajos uzbrukumos Ukrainā izpostīto infrastruktūru.

20:27. Krievijas raķešu triecienā Doneckas apgabala Slovjanskā piektdien nogalināti vismaz seši cilvēki, bet 18 ievainoti, pavēstīja apgabala administrācijas vadītājs Pavlo Kirilenko.

"Iespējams, zem drupām ir septiņi cilvēki," sociālajā tīklā "Facebook" pavēstīja apgabala vadītājs.

Triecienā izmantotas raķetes S-300.

Postījumi nodarīti piecām daudzstāvu ēkām un piecām privātmājām.

Izpostīts veikals, saimnieciskais centrs un klubs. Iznīcināti trīs automobiļi.

Trieciena vietā strādā sprāgstvielu speciālisti, paramediķi, glābēji un policija, norādīja Kirilenko.

19:25. Krievijas diplomāti, par kuru izraidīšanu ceturtdien paziņoja Norvēģijas valdība, ir spiegi, piektdien apliecināja Norvēģijas Policijas Drošības dienesta (PST) pretizlūkošanas nodaļas vadītāja Ingere Heuglanne.

"Krievijas izlūkošanas draudi nav pazuduši, bet būtiski sarukuši," pēc 15 spiegošanā apsūdzētu Krievijas diplomātu izraidīšanas sacīja amatpersona.

"Mēs esam pārliecināti, ka tie ir izlūkdienestu darbinieki. Mēs uzskatām, ka vakar spertais solis bija labs un pareizs solis," norādīja Heuglanne.

No 15 izraidīto diplomātu grupas lielākā daļa bija spiegu kuratori vai arī strādāja pie telefona sarunu un datu pārtveršanas, skaidroja amatpersona.

Tie ir Krievijas Federālā Drošības dienesta (FSB) vai militārā izlūkdienesta (GRU) līdzstrādnieki.

18:06. Baltkrievijas gaisa spēku ekipāžas Krievijā pabeigušas apmācības darbam ar taktiskajiem kodolieročiem, piektdien pavēstīja Krievijas Aizsardzības ministrija.

Apmācības notikušas Krievijas plāna ietvaros, kas paredz šo ieroču izvietošanu Baltkrievijas teritorijā.

Kā video, ko izplatījusi ministrija, apgalvo baltkrievu pilots, apmācību kursā Krievijā Baltkrievijas gaisa spēku triecienlidmašīnu Su-25 ekipāžas apmācītas darbam ar šiem ieročiem nepieciešamajās prasmēs.

17:00. Francija ir gatava sniegt Ukrainai 2 miljardu eiro finansiālo palīdzību, vēsta pravda.com.ua.

16:16. Krievijas bruņoto spēku sevišķo uzdevumu vienībām karā Ukrainā izsīkst spēki, vēsta laikraksts "Washington Post", atsaucoties uz tīmeklī nopludinātiem ASV materiāliem. Krievijas sevišķo uzdevumu spēki, kas izveidoti slepenām operācijām aizmugurē, tikuši izmantoti kā kājnieki, un to rindās ir daudz kritušo un ievainoto, norāda laikraksts.

15:33. Piektdien Ukrainā no īslaicīgi okupētajām Ukrainas teritorijām tika atgriezti 82 kritušo karavīru līķi, vēsta pravda.com.ua.

14:14. Ķīnas aizsardzības ministrs ģenerālis Li Šanfu nākamnedēļ ieradīsies Krievijā, kur tiksies ar agresorvalsts aizsardzības ministru Sergeju Šoigu un citām militārpersonām, piektdien paziņoja Ķīnas Aizsardzības ministrija. Ķīnas Aizsardzības ministrijas preses pārstāvis pulkvedis Taņs Kefei klāstīja, ka abu valstu militārās attiecības attīstās, pastiprinot "stratēģisko komunikāciju, kopīgas mācības un praktisku sadarbību" militārā līmenī.

13:10. Krievijas naftas eksporta apjoms martā sasniedzis augstāko līmeni pēdējo gadrīz trīs gadu laikā, piektdien paziņoja Starptautiskā Enerģētikas aģentūra (IEA).

11:35. Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis atzinis, ka karš Ukrainā varētu ilgt vēl dažus gadus. "Mēs neviens nedomājam par precīzu datumu, kad karš beigsies, taču sekojam līdzi tam, kas notiek frontē. Galvenais ir sastrādāties kopā ar partneriem no Rietumiem, jo atbalsts Ukrainai ir nepieciešams.", ziņo pravda.com.ua.

09:40. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši 181 090 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 500 iebrucēji.

09:18. Bauskā, Parka ielā, no šodienas līdz 27.aprīlim aplūkojams Ukrainas bruņoto spēku iznīcināts Krievijas okupantu tanks "T-72B", kas iepriekš tika izvietots Rīgā iepretim Krievijas vēstniecībai Latvijā, aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijas Preses nodaļa. Kopš kara sākuma Latvija ir apliecinājusi, ka sniegs nelokāmu atbalstu Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai nedalāmībai, piegādājot papildu militāro atbalstu Ukrainai tās cīņā pret Krievijas īstenoto agresiju, cik tas būs nepieciešams, uzsver Aizsardzības ministrija.

08:02. Pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā, Polija ir nolēmusi būtiski paplašināt savu armiju. Plānots, ka profesionālo karavīru skaits pieaugs no 164 000 līdz 250 000, bet zemessargu skaits - no 36 000 līdz 50 000.

07:04. Serbijas prezidents Aleksandars Vučičs ceturtdien paziņoja, ka viņa valsts nav pārdevusi ieročus Ukrainai un negrasās to darīt, vēstīja Serbijas ziņu aģentūra "Beta". Lielbritānijas ziņu aģentūra "Reuters" trešdien kā pirmā ziņoja par slepeno Pentagona dokumentu, kurā apgalvots, ka Serbija "ir piekritusi piegādāt ieročus Kijivai vai jau ir nosūtījusi tos". Viņš piebilda, ka Serbija, kas ir tradicionāla Krievijas sabiedrotā, nav sūtījusi un nesūtīs munīciju ne uz Ukrainu, ne uz Krieviju. "Nav nekāda dokumenta, kas parādītu ko tādu," sacīja Vučičs.

00:10. "Barbaru akts": tā Moldovas Ārlietu ministrija reaģējusi uz video, kur redzams okupantu izpildītais nāvessods sagūstītam ukrainim, vēsta pravda.comu.ua.