Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Nopludināti dokumenti liecina par iekšējām cīņām Krievijas valdībā

© Scanpix/ZUMA Press

Jaunu tīmeklī nopludinātu slepenu dokumentu kopa ļauj noprast, ka iekšējās cīņas Krievijas valdībā varētu būt plašākas un dziļākas, nekā līdz šim uzskatīts, ceturtdien vēsta laikraksts "New York Times".

Nule uzietā dokumentu kopa, kas nav nav daļa no 53 lappušu lielās dokumentu grupas, kura izpelnījusies plašu ievērību pagājušajā nedēļā, ataino nevienprātību Krievijas valdības iekšienē.

Jaunie dokumenti liecina par strīdiem, kas saistīti ar Ukrainā kritušo un ievainoto skaitu, Federālajam Drošības dienestam (FSB) pārmetot armijas vadībai, ka tā slēpj ziņas par krievu zaudējumiem.

Armijas pārstāvji arī slēpjot no augstākstāvošajiem sliktās ziņas, savukārt FSB diskusijās ar valdību apstrīdējis Aizsardzības ministrijas datus.

Jaunie dokumenti arī sniedz plašāku informāciju par algotņu grupējuma "Vagner" dibinātāja Jevgēņija Prigožina februārī publiski izteiktajiem pārmetumiem, ka armijas amatpersonas nenodrošina viņa karotājus ar munīciju.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins centies šo strīdu atrisināt personīgi, aicinot Prigožinu un aizsardzības ministru Sergeju Šoigu uz tikšanos, kas notikusi 22.februārī, teikts vienā no dokumentiem.

Dokumenti, kas, pēc visa spriežot, ir ASV izlūkdienestu slepeni materiāli, tīmeklī cirkulē jau vairākas nedēļas, bieži vien prokrieviskās vietnēs. Īpaša uzmanību izpelnījušies tie, kas šķietami sniedz detaļas par karu Ukrainā.

ASV mediji vairākas dienas ziņo par sensitīviem materiāliem, kas skar abas karojošās puses, pašus dokumentus tomēr nepublicējot. Nav skaidrs, kas šos dokumentus publicē.