Ukrainas kara 414. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:09]

© Scanpix/ZUMA Press

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 13.aprīlī. Ukraina jau veselu gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:09. Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs uzsver nepieciešamību deokupēt Krimas pussalu, lai nodrošinātu pilnīgu drošību kuģošanas brīvību Melnajā un Azovas jūrā.

21:40. "Nopludinātie" Pentagona dokumenti: Ķīna varētu piekrist nodrošināt Krievijai nāvējošus ieročus, vēsta pravda.com.ua.

20:40. Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis ceturtdien Eiropas līderiem pārmetis, ka tie pieļauj potenciāli vēsturisku kļūdu, cenšoties nostiprināt saites ar Ķīnu, šādi nepārprotami vēršoties pret Francijas prezidentu Emanuelu Makronu. "Tuvredzīgi viņi raugās uz Ķīnu, lai varētu tur pārdot vairāk Eiropas Savienības produktu, maksājot milzīgu ģeopolitisko cenu, padarot mūs no Ķīnas atkarīgus vairāk, nevis mazāk," vizītē Vašingtonā atzina premjers.

19:30. Polijas premjerministrs paziņoja par jaunas MiG-29 partijas nodošanu Ukrainai, vēsta pravda.com.ua.

16.32. Šobrīd Polijā notiek Ukrainas militārpersonu apmācība "Leopard" tanku vadīšanā. Iesaistīta arī Norvēģijas militārā bāze, lai nostiprinātu karavīru pozīcijas, ziņo pravda.com.ua.

14.54. Ukrainas valsts naftas un gāzes uzņēmums "Naftogaz" ceturtdien paziņoja, ka Pastāvīgā arbitrāžas tiesa Hāgā devusi rīkojumu Krievijai samaksāt "Naftogaz" piecus miljardus ASV dolāru par pretlilkumīgu tā aktīvu konficēšanu okupētajā Krimā.

"Naftogaz" vadītājs Oleksijs Černišovs norāda, ka uzņēmums "guvis svarīgu uzvaru enerģētikas frontē" saistībā ar zaudējumiem, kurus radījusi Krievijas 2014.gadā īstenotā Krimas pussalas aneksija.

14.31. Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba ceturtdien aicināja Rietumus izstrādāt stratēģiju Melnajai jūrai un pārvērst to par "NATO jūru".

"Ir pienācis laiks izstrādāt visaptverošu drošības tīklu visām valstīm visā reģionā, kuras jūtas apdraudētas," konferencē par drošību Melnajā jūrā sacīja Kuleba.

"Ir pienācis laiks pārvērst Melno jūru par to, par ko ir kļuvusi Baltijas jūra: par NATO jūru," viņš piebilda.

Konference, kas norisinās Bukarestē, sakrīt ar pirmo gadskārtu, kopš Ukrainas armija nogremdēja Krievijas Melnās jūras flotes raķešu kreiseri "Moskva".

13.49. Krievija paziņojusi, ka Rietumiem jāizpilda vairāki nosacījumi, lai būtu iespējams pagarināt vienošanos par Ukrainas graudu eksportu no Melnās jūras ostām.

Vienošanās, kas ar Turcijas un ANO starpniecību tika noslēgta pagājušā gada jūlijā, devusi iespēju Ukrainai kara apstākļos eksportēt graudus, bet Krievija, kuras ekonomiku smagi skārušas Rietumu sankcijas, vairākkārt draudējusi lauzt šo vienošanos, ja netiks novākti šķēršļi Krievijas eksportam.

Krievijas Ārlietu ministrija izklāstīja virkni nosacījumu Ukrainas graudu eksporta vienošanās pagarināšanai, tai skaitā prasot atļaut Krievijas Lauksaimniecības bankai atkal pieslēgties maksājuma sistēmai SWIFT.

Krievija arī pieprasījusi atsākt lauksaimniecības tehnikas un to rezerves daļu piegādes un atjaunot amonjaka sūtīšanu pa Toljati-Odesas cauruļvadu.

Krievija arī pieprasīja atcelt ierobežojumus apdrošināšanai un piekļuvei ostām, kā arī sankcijas uzņēmumiem, kas saistīti ar pārtikas un mēslošanas līdzekļu ražošanu un transportēšanu.

12.48. Portāls pravda.com.ua ziņo, ka Ukraina ir nepamierināta ar ASV nopludināto slepeno dokumentu saturu. Dokumentos pausts, ka Ukrainai karā izdosies panākt "pieticīgus teritoriālos sasniegumus". Ukrainas amatpersonas uzskata, ka ASV kārtējo reizi nenovērtē viņu bruņoto spēku kaujas spējas.

12.00. Ukrainas ekonomika pērn samazinājusies par 29,1%, liecina valsts statistikas biroja publiskotie dati. Pirms Krievijas pilna apmēra kara sākšanas Ukrainā valsts iekšzemes kopprodukts (IKP) 2021.gadā pieauga par 3,4%.

Jaunākie dati liecina, ka pērn vissmagāk cietis celtniecības sektors, kurā fiksēta 67,6% lejupslīde. Pasaules Banka paziņojusi, ka Ukrainas atjaunošanai un ekonomikas atveseļošanai nepieciešami 411 miljardi ASV dolāru.

11.34. Lietuvas militārpersonas pievienosies intruktoru komandai no Vācijas un Beļgijas, lai apmācītu ukraiņu karavīrus. Apmācības Vācijā ilgs līdz 15 maijam, ziņo portāls pravda.com.ua.

10.22. Nopludinātie ASV slepenie dokumenti liecina, ka ASV valdība uzskata ANO ģenerālsekretāru Antoniu Gutērrešu par pārāk piekāpīgu Krievijai. Dokumenti liecina, ka Vašingtona uzmanīgi seko līdzi Gutērreša darbībai.

09.09. Kremļa īstenotā Ukrainas rusifikācijas un ukraiņu nacionālās identitātes iznīcināšanas kampaņa izvērtusies par ksenofobijas pastiprināšanos pret nacionālajām minoritātēm pašā Krievijā, teikts ASV Kara studiju institūta (ISW) jaunākajā ziņojumā.

"Kremļa "rusifikācijas" kampaņa Ukrainā izdedzina pašu Krieviju, jo tā turpina stiprināt atklāti nacionālistiskas balsis un ideoloģijas," norāda analītiķi.

08.44. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtdienas rītam sasnieguši 180 590 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 540 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 3646 tankus, 7053 bruņutransportierus, 2777 lielgabalus, 535 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 283 zenītartilērijas iekārtas, 307 lidmašīnas, 293 helikopterus, 2339 bezpilota lidaparātus, 911 spārnotās raķetes, 5637 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 320 specializētās tehnikas vienības.

08.09. ASV Finanšu ministrija ir noteikusi sankcijas Budapeštā bāzētai, bet Krievijas kontrolētai attīstības bankai "International Investment Bank" (IIB), trešdien paziņoja ASV amatpersonas. IIB sākotnēji dibināja Padomju Savienības vadība kā attīstības banku bijušajam Austrumu blokam. 2019.gadā pēc Ungārijas premjerministra Viktora Orbāna uzaicinājuma šī banka pārcēla savu galveno biroju no Maskavas uz Budapeštu.

Čehija, Slovākija, Rumānija un Bulgārija aizgāja no šīs bankas 2022.gadā pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā. Ungārija pēc tam bija vienīgā Eiropas Savienības (ES) un NATO dalībvalsts šajā bankā.

07.11. ASV vakar, 12. aprīlī, noteica jaunas sanckijas vairāk nekā 120 juridiskām un fiziskām personām saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā, vēsta pravda.com.ua.

00.10. Ukrainas un Rumānijas ārlietu ministri apsprieduši, kā stiprināt drošību Melnās jūras reģionā, vēsta pravda.com.ua.

Svarīgākais